31 Jul 2013 2 comments

Resepi Coctail Susu Buah Buahan

Resepi Coctail Susu Buah Buahan -
Resepi Coctail Susu Buah-Buahan. Resepi Minuman Popular di Musim Perayaan Coctail Buah. Panduan Membuat Coctail Buah-Buahan dengan Susu. Minuman yang sedap, Mudah disediakan dan bahan-bahan resepi senang diperolehi. Resepi Coctail Susu Buah-Buahan, langkah-langkah serta cara menyediakan Coctail Susu Buah-Buahan. Tips dan Panduan Minuman Hari Raya dan Air Istimewa. Resepi Coctail Susu Buah-Buahan Citarasa Terkini. Merujuk Buku Koleksi Resepi Baru 2013. Juadah Aneka Ragam dengan sedikit sentuhan Moden. Maksud Minuman Coctail.

Resepi Coctail Susu Buah Buahan

Bahan-Bahan Coctail Susu Buah-Buahan

  • 1 kotak susu HL low (1 liter)
  • 1 tin air buah2an dalam tin
  • 1 cawan gula
  • Air batu mengikut citarasa

Cara Menyediakan Coctail Susu Buah-Buahan

  • Campurkan susu dan buah dalam tin ke dalam bekas yang sesuai
  • Seterusnya masukan gula dan air batu

Tips Coctail Susu Buah-Buahan

Jika menggunakan susu cair, sukatannya ialah 1 tin susu cair + air masak 3 cawan dan 1 sudu besar esen vanilla

Koleksi Resepi Minuman Raya Popular

Resepi Coctail Buah-Buahan Terkini. Cara menyediakan Coctail Susu Buah-Buahan.  Resepi Coctail Susu Buah-Buahan http://mememoitie.blogspot.com/2013/07/resepi-coctail-susu-buah-buahan.html Tip dan Panduan Coctail Buah-Buahan. Panduan Hidangan Lengkap dan Mudah. Selamat mencuba.

27 Jul 2013 2 comments

Resepi Biskut Makmur Tradisional

Resepi Biskut Makmur Tradisional -
Resepi Biskut Makmur Tradisional. Resepi Kuih dan Biskut Raya Popular, Biskut Makmur Tradisional. Panduan Membuat Kuih Raya Istimewa Biskut Makmur. Biskut yang sedap dengan Resepi Mudah dan bahan-bahan resepi senang diperolehi. Resepi Biskut Makmur, langkah-langkah serta cara menyediakan Biskut Makmur. Tips dan Panduan Biskut Raya dan Kuih Muih Tradisional. Resepi Biskut Makmur Citarasa Terkini. Merujuk Buku Koleksi Resepi Baru 2013 Kuih Raya Aneka Ragam dengan sedikit sentuhan Moden. 

Resepi Biskut Makmur Tradisional

Bahan-Bahan Resepi Biskut Makmur Tradisional

  • 1 kilo tepung gandum (dijemur hingga garing) 
  • 1/2 senduk nasi tepung kanji 
  • 2 senduk nasi serbuk susu (Nespray) 
  • 1 tin minyak ghee QBB (sedang besar) 
  • 2 biji merah telur 2 peket gula ising (untuk tabur atas kuih) 
  • 1/2 kilo kacang tanah (diaru dan dibuang kulit dan tumbuk) 
  • Sedikit garam halus Bahan

Cara Menyediakan Biskut Makmur Tradisional

Gaul tepung gandum bersama tepung kanji, serbuk susu, sedikit garam dan gaul rata. Ketepikan. Kacau minyak sapi hingga lembut, bubuh merah telur sebiji-sebiji, gaul rata. Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit (tidak terlalu lembut - agak boleh dibentuk). Tutup dengan kain putih lembab dan biarkan selama 1 jam. Sementara itu kacang tumbuk tadi digaul dengan sedikit gula dan minyak sapi untuk dijadikan inti. 

Ambil adunan tepung tadi, agak-agak sebesar ibu jari dan masukkan inti kemudian bulat-bulatkan. Buatlah sehingga adunan habis dan bakar dengan suhu 180F. Bila masak, keluar dan sejukkan, kemudian barulah ditabur dengan gula ising, dan susun dalam bekas kaca yang kedap udara. (Catatan: Puan-puan juga boleh menambahcantikkan dengan mengubah gula ising pada gula kastor dengan membubuh sedikit warna kegemaran puan-puan, dan tabur pada biskut ini. Hasilnya nanti, bagaikan serpihan kristal berkilau pada biskut itu nanti.

Koleksi Resepi Biskut Raya

Resepi Biskut Raya Terkini. Cara menyediakan Biskut Makmur dan Kuih Muih Tempatan.  Resepi Biskut Makmur Tradisional  http://mememoitie.blogspot.com/2013/07/resepi-biskut-makmur-tradisional.html Tip dan Panduan Kuih Muih Tempatan. Panduan Hidangan Lengkap dan Mudah. Selamat mencuba.

20 Jul 2013 2 comments

Resepi Bubur Jagung Kampung

Resepi Bubur Jagung Kampung -
Panduan Hidangan Istimewa Bubur Jagung Kampung. Kelazatan Bubur Jagung dengan Resepi Tradisional ala Kampung. Cara menyediakan Bubur Jagung Kampung dan Panduan Hidangan Bubur dan Juadah Tradisional. Resepi Bubur Jagung Kampung yang manis, variasi citarasa terkini. Merujuk Buku Koleksi Resepi Baru dab Tradisional 2013 Bubur Jagung Kampung, Variasi Hidangan Resepi Tradisional yang beraneka ragam.

Resepi Bubur Jagung Kampung
Resepi Bubur Jagung Kampung

Bahan-Bahan Resepi Bubur Jagung Kampung

  • 5 Batang Jagung Rebus 
  • 3 sudu Sagu Biji 
  • 3 helai Daun Pandan 
  • 2 senduk kecil Gula Pasir 
  • Santan dari 1 biji kelapa

Cara Menyediakan Bubur Jagung Kampung

Mula-mula ceraikan biji-biji jagung dari batangnya. Seterusnya masukkan santan, gula pasir dan daun pandan kedalam periuk. Kemudian panaskan dengan kepanasan api yang serdahana. Kacau secara rata dengan kelajuan sederhana. Bila ramuan hampir sebati, masukkan biji-biji jagung bersama Sagu Biji. Teruskan mengacau hingga masak.

Resepi Bubur Jagung Kampung

Cara menyediakan Bubur Jagung Kampung variasi Resepi Tradisional. Resepi Bubur Jagung Kampung, Masakan Bubur-Bubur Tempatan. Panduan Hidangan dan Cara-cara memasak Bubur Jagung Kampung. Selamat mencuba

17 Jul 2013 0 comments

Resepi Kek Buah Rebus Istimewa

Resepi Kek Buah Rebus Istimewa -
Panduan Hidangan Istimewa Kek Buah Rebus. Kelazatan Kek Buah-Buahan Campuran, Manis dan sesuai dihidangkan kepada tetamu istimewa. Cara menyediakan Kek Buah Rebus dan Panduan Hidangan Kek Buah-Buahan dan Kuih Muih Istimewa. Resepi Kek Buah Rebus, Citarasa Terkini. Merujuk Buku Koleksi Resepi Baru 2013 Kek Buah Aneka Ragam dengan Sentuhan Moden.

Resepi Kek Buah Rebus Istimewa
Resepi Fruit Cake

Bahan-Bahan Resepi Kek Buah Rebus

  • 4 cawan tepung serbaguna/gandum.
  • 1 camca besar soda bicarbonate.
  • 1 kotak buah campuran.
  • 2 cawan air.
  • 2 cawan gula.
  • 1 tin kecil mentega.
  • 5 biji telur ayam.

Cara Menyediakan Kek Buah Rebus

1 kotak buah campuran direbus bersama 2 cawan air dan 2 cawan gula serta mentega (ketepikan). Pukul telur hingga kembang masukkan soda. Seterusnya masukkan tepung dan bahan rebusan tadi. Tuangkan kedalam loyang dan masukkan kedalam oven ( suhu 160 ) 1 jam.

Koleksi Resepi Kek Buah Istimewa

Resepi Kek Buah Rebus dan Kuih Muih Tempatan. Cara menyediakan Kek Buah-buahan dan Kek Buah Campur. Panduan Hidangan Kek Buah Rebus yang enak dimakan bila-bila masa sahaja. Selamat mencuba.

Tag: Resepi Kek Buah Rebus, Bahan-Bahan Kek Buah Rebus, Cara Menyediakan Kek Buah Rebus, Koleksi Resepi, Kek Buah, #Resepi #Kek #Kuih

12 Jul 2013 0 comments

Resepi Puding Karamel Soft Creamy

Resepi Puding Karamel Soft Creamy -
Panduan Hidangan Istimewa Resepi Puding Karamel Soft Creamy Kelazatan Puding Lembut, cair di lidah bersema creamy yang manis. Cara menyediakan Puding Karamel Soft Creamy dan Panduan Hidangan Puding dan Kuih Muih Tradisional. Resepi Puding Karamel Soft Creamy Citarasa Terkini. Merujuk Buku Koleksi Resepi Baru 2013 Puding Aneka Ragam sentuhan Moden.

Resepi Puding Karamel Soft Creamy
Resepi Puding Karamel Soft Creamy

Bahan-Bahan Resepi Puding Karamel Soft Creamy

Bahan Resepi Puding

  • 10 biji telur gred A / 12 biji jika jenis biasa
  • 1 tin besar susu pekat
  • 4 sudu besar tepung kastard
  • 1 ¼ tin air (tin susu pekat di atas)

Bahan Resepi Karamel Soft Creamy

  • ½ cawan gula
  • ½ cawan air

Cara Menyediakan Puding Karamel Soft Creamy

½ cawan gula dimasak untuk dibuat gula hangus, kacau hingga kekuningan dan campurkan ½ cawan air, kemudian masukkan kedalam loyang. Kesemua Bahan Resepi Puding dicampurkan (Jangan dipukul Adunan Bahan) kemudian ditapis kedalam loyang tadi dan kukus selama 30 minit.

Koleksi Puding Aneka Ragam

Cara menyediakan Puding dan Kuih Muih Tempatan. Resepi Puding Karamel Soft Creamy. Masakan Kuih Muih Tempatan. Panduan Hidangan Puding Karamel Soft Creamy. Selamat mencuba


8 Jul 2013 0 comments

Petua Rahsia Segar di Bulan Puasa

Petua Rahsia Segar di Bulan Puasa -
Petua agar Badan Segar di Bulan Puasa Ramadhan. Petua ini bukan lagi Rahsia setelah didedahkan kepada umum oleh Sha-Myheart. Selain itu rujuk juga Panduan Kesihatan di Bulan Ramadhan. Bagaimana cara-cara menjadikan badan kita lebih segar di bulan puasa Ramadhan ini, apakah rahsianya.
 
Petua Rahsia Segar di Bulan Puasa

Petua Rahsia Segar di Bulan Puasa

Korang ambik limau nipis, limau purut, lemon atau apa sahaja jenis limau. Dah ada tu, potong limau tu. Ambik dan lumurkan ke muka, tangan, kaki. Boleh jugak lumurkan ke seluruh badan.


Petua Rahsia Segar di Bulan Puasa

Cara nak dapatkan jus limau yang banyak? Cari buah yang betul-betul masak. Kalau tak dapat buah masak, korang golek-golekkan buah tu kat papan pemotong. Buat beberapa kali. Pasti korang akan dapatkan juice yang banyak. Tapi jangan la ambik buah yang tak masak atau putik, memang tak akan dapat juice yang menyelerakan. Jangan lupa masukkan gula ya. Eh, bukan. Bukan nak minum ya tapi untuk dilumurkan pada tubuh badan.

Kalau korang nak kesan segar yang lebih sejuk, letak sekejap dalam peti sejuk juice yang dah diperah. Wah, segarnya. Tapi tak boleh sejuk sangat, rasa tak ori segar tu. Walau bagaimanapun, kalau korang tak perah buah tu, jangan letak dalam peti sejuk sebab akan mengurangkan juicy buah tersebut.

Boleh jugak korang letak dalam mikrowave sekejap dalam 15-20 saat. Ingat, korang nak dapatkan jus limau tu bukannya nak didihkannya.

Aku memang buat macam ni. Memang rasa segar je badan. Lagi-lagi lumurkan limau selepas mandi. Wah, segarnya. Bukan segar je, kulit akan rasa lebih halus. Ada orang kata akan pedih pada muka kalau lumurkan limau, pada aku ok jer tak rasa apa-apa pun.

3 Jul 2013 2 comments

Resepi Kek Lapis Dua Rasa

Resepi Kek Lapis Dua Rasa -
Panduan Hidangan Istimewa Resepi Kek Lapis Dua Rasa yang juga dikenali Kek Masam Manis Berlapis. Cara menyediakan Kek Lapis Dua Rasa dan Panduan Hidangan Kek Paling Sedap. Resepi Kek Lapis Dua Rasa, Citarasa Moden dan Terkini. Merujuk Buku Koleksi Resepi Baru 2013 Kek dan Kuih Muih Tradisional dengan sentuhan Moden. Dengan rasa hormat dan gembira, terimalah Resepi Kuih dan Kek Lapis Dua Rasa untuk dinikmati seisi keluarga. 

Resepi Kek Lapis Dua Rasa
Resepi Kek Lapis Terkini

Bahan-Bahan Kek Lapis Dua Rasa

  • 20 bungkus asam manis (bentuk bulat warna merah)
  • 300 gram serbuk roti atau Biskut Marrie (ikut suka jenis roti)
  • 200 gram gula halus
  • 10 biji telur ayam (asing putih dan kuning)
  • 400 gram buttercup
  • 1 tin susu pekat
  • Serbuk koko

Cara Menyediakan Kek Lapis Dua Rasa

  1. Putih telur dipukul bersama gula hingga kembang dan Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit.
  2. Dalam bekas lain pukul mentega bersama susu pekat hingga kembang.
  3. Masukkan adunan telur ke dalam mentega tadi dan serbuk roti, kacau hingga sebati.
  4. Bahagi kepada 2 adunan, satu di biarkan dan satu di masukkan serbuk koko atau perwarna.
  5. Loyang dipanaskan dan masukkan satu senduk adunan koko dan kukus hingga masak.
  6. Susun asam manis di atas lapisan tadidan masukkan adunan kedua.
  7. Masak hingga habis, seakan sama seperti membuat kuih lapis.

Tips Resepi Kek Lapis

Loyang Hitam digunakan untuk hasilkan Kek Lapis terbaik
Penutup Periuk dibalut dengan Aluminium Foil agar atas Kek Lapis tidak lembab

Koleksi Resepi Kek Melayu Tradisional

Cara menyediakan Kek dan Kuih Muih Tradisional Tempatan. Resepi Kek Lapis Dua Rasa atau Kek Masam Manis Berlapis. Masakan Kuih Muih Tempatan dan Tips Resepi. Panduan Hidangan Kek Lapis Dua Rasa. Selamat mencuba. #Resepi #Kek #Kuih 
2 Jul 2013 0 comments

Resepi Kuih Bahuwa

Resepi Kuih Bahuwa -
Panduan Hidangan Istimewa Kuih Bahuwa yang juga dikenali Kuih Bahulu Terengganuen. Cara menyediakan Kuih Bahulu Terengganuen Kuih Bahuwa dan Panduan hidangan Kuih Muih Tradisional. Resepi Kuih Bahuwa Citarasa Terkini. Merujuk Buku Koleksi Resepi Baru 2013 Kuih Muih Tradisional sentuhan Moden.

Resepi Kuih Bahuwa

Bahan-bahan Resepi Kuih Bahuwa

6 biji telor ayam
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung gandum
1 camca teh esen vanila
1 camca teh bikarbonat soda
secubit garam

Cara Menyediakan Kuih Bahuwa 

Telur dan gula dipukul dengan menggunakan mixer sehingga kembang. Kemudian dicampurkan pula esen vanila dan garam. Setelah rata campurkan pula tepung yang telah diayak bersama bikarbonat soda sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga rata. Jika suka boleh juga dicampurkan sedikit esen hijau.

Kemudian bolehlah dibakar kedalam ketuhar yang telah dipanaskan 200C terlebih dahulu selama 30-40 minit. Sedap dimakan ketika panas.

Koleksi Kuih Muih Tradisional

Cara menyediakan Kuih Muih Tradisional Tempatan. Resepi Kuih Bahulu Terengganuen atau Kuih Bahuwa. Masakan Kuih Muih Tempatan. Panduan Hidangan Kuih Bahulu Terengganuen Kuih Bahuwa. Selamat mencuba.


 
;