29 Feb 2016 0 comments

Tepung Gomak

Tepung Gomak -

Tepung Gomak

Bahan-bahan
150gm kacang hijau

Penyediaan :  Goreng kacang hijau tanpa minyak hingga naik bau dan masak.  Masukkan ke dalam pengisar kering dan kisar hingga halus.  Ayak dan ketepikan untuk di salut dengan kuih.

Bahan Inti:
1/2 biji kelapa - parut
200gm gula melaka, racik halus
2 sudu makan air
2-3 sudu makan tepung pulut
1 helai daun pandan

Penyediaan :  Cairkan gula melaka dengan air bersama daun pandan di atas api kecil hingga mendidih. Masukkan kelapa parut dan gaul rata. Bila inti hampir kering, tabur sedikit tepung pulut, gaul rata hingga inti melekat. Sejukkan dan gentel bulat2.

Bahan Doh
300gm tepung pulut
150-180ml air
1/4 sudu teh garam
2 sudu teh air kapur

Penyediaan :
  1. Satukan semua bahan doh dan uli menjadi doh yang tidak melekat di tangan.  Ambil sebesar bola pingpong, leperkan dan masukkan inti ditengahnya.  Tutup doh dan leperkan.
  2. Didihkan air di dalam periuk bersama 2 helai daun pandan yang di simpul.
  3. Apabila mendidih masukkan kuih, masak hingga kuih terapung.  Angkat, toskan air dan golek dalam serbuk kacang hijau.
Tepung Gomak


Tepung Gomak shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
28 Feb 2016 0 comments

Tepung Bungkus

Tepung Bungkus -

Tepung Bungkus

Bahan Inti:
1/2 biji kelapa muda parut
200gm gula melaka, racik halus
2 sudu makan air
2-3 sudu makan tepung pulut
1 helai daun pandan

Cairkan gula melaka dengan air bersama daun pandan di atas api kecil hingga mendidih. Masukkan kelapa parut dan gaul rata. Bila inti hampir kering, tabur sedikit tepung pulut, gaul rata hingga inti melekat. Sejukkan dan gentel bulat2.

Bahan Kuih
150gm tepung beras (1 cawan)
500ml santan (2 cawan)
1/2 sudu teh garam
Daun pisang secukupnya di layur

Cara-cara:
  1. Lap dan layur daun pisang di atas api, potong mengikut saiz dikehendaki.
  2. Bancuh tepung beras bersama santan dan garam. Kacau atas api hingga separuh masak.  Angkat dan biarkan suam sedikit.  Panaskan kukusan.
  3. Ambil 2 sudu makan penuh bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang.  Letakkan 3 biji inti dan tutup dengan dua sudu lagi adunan tepung
  4. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun kukuskan selama 20 minit dengan api kecil.
  5. Sejukkan dan hidangkan

Tepung Bungkus


Tepung Bungkus shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
24 Feb 2016 0 comments

Mini Rainbow Roll Cake

Mini Rainbow Roll Cake -

Mini Rainbow Roll Cake
Sumber :  Puan Ola-Ola (MAHN)

Bahan-bahan
6 biji telur
200gm tepung gandum - ayak
150ml minyak masak
200gm gula pasir
60ml santan kotak
1 sudu makan ovalete halal
1 sudu teh vanila
1/4 sudu teh garam

Loyang 8x8x3 gris dan alas dasar dengan kertas minyak

Penyediaan :
  1. Pukul telur, ovalet, gula, esen vanila dan garam dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar dengan kelajuan pelahan hingga rata.
  3. Masukkan ke dalam mangkuk besar, masukkan minyak dan santan, kaup balik hingga bergaul rata.
  4. Bahagi adunan kepada 6 dan berikan pewarna ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah.  Lebih kurang 140gm setiap satu.
  5. Kukus adunan mengikut urutan warna, setiap lapisan selama 8-10 minit dengan api kecil.  Lap tutup pengukus setiap kali mengukus.
  6. Setelah masak, biarkan kek suam sedikit, potong menggunakan pisau bergerigi 3mm setiap lapisan, guna pembaris untuk mendapat lapisan yang sama besar.  Anggaran 30 potongan.
  7. Setiap potongan di sapu jem dan digulung ringan dan perlahan supaya tidak mudah patah.


Mini Rainbow Roll Cake


Mini Rainbow Roll Cake shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
22 Feb 2016 0 comments

Kuih Kelapa Thai / Thai Coconut Pudding

Kuih Kelapa Thai / Thai Coconut Pudding -

Kuih Kelapa Thai / Thai Coconut Pudding

Bahan Lapisan Bawah
1 cawan tepung beras
3 cawan air
1/3 cawan nasi sejuk
1/2 cawan kelapa kering
1/2 sudu teh garam

Bahan Lapisan Atas
1 cawan santan kotak KARA
1/4 cawan gula pasir
1/4 sudu teh garam
1 batang daun bawang - hiris halus

Hiasan  :  Daun bawang dan Bawang goreng - optional
Acuan Tako

Penyediaan :
Satukan semua lapisan bawah di dalam pengisar dan kisar hingga halus.  Ketepikan.
Satukan semua lapisan atas, kacau rata, masukkan daun bawang.
Gris acuan Tako dengan minyak masak.  Panaskan sebentar.
Kacau lapisan bawah dan tuang 1 senduk kecil adunan ke dalam acuan hingga penuh.  Biarkan seketika hingga bahagian tengah berlekuk.


Masukkan 2 sudu kecil adunan atas, tabur dengan hirisan bawang dan bawang goreng.


Kecilkan api dan masak hingga bahagian tepi keperangan.  Angkat menggunakan chopstick atau sudu.


Kuih Kelapa Thai / Thai Coconut Pudding


Kuih Kelapa Thai / Thai Coconut Pudding shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
20 Feb 2016 0 comments

Jus Nenas Limau Nipis / Pineapple Lime Juice

Jus Nenas Limau Nipis / Pineapple Lime Juice -

Jus Nenas Limau Nipis / Pineapple Lime Juice

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)



Penyediaan :
Satukan semua bahan kecuali ketulan ais, kisar hingga halus.  Tapis.
Masukkan ke dalam gelas berisi ais.  Sedia di nikmati

Jus Nenas Limau Nipis / Pineapple Lime Juice shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Jus Carrot Ungu / Carrot Purple Juice

Jus Carrot Ungu / Carrot Purple Juice -

Jus Carrot Ungu / Carrot Purple Juice

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)

sedikit perahan jus lemon atau secubit garam


Penyediaan :
Kisar potongan carrot dengan air mineral hingga halus.  Masukkan gula, jus lemon dan air panas, kisar hingga betul-betul halus.  Ketepikan.
Dalam gelas tinggi, masukkan ketulan ais, di ikuti susu sejat.  Tuang jus carrot.  Sedia di nikmati.

Note :  Gula dan susu sejat boleh di gantikan dengan susu pekat manis sesuai selera.
Tapis jus jika tidak suka meminumnya bersama hampas.

Jus lemon dan garam untuk mengelakan jus menjadi kusam.

Jus Carrot Ungu / Carrot Purple Juice



Jus Carrot Ungu / Carrot Purple Juice shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
17 Feb 2016 0 comments

Sira Ubikayu Thai

Sira Ubikayu Thai -

Sira Ubikayu Thai

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)



Sos Santan

Bahan-bahan (Ingredient)


- Satukan semua bahan sos santan dan masak dengan api kecil hingga pekat.  Sentiasa kacau supaya tidak hangus.  Tuang ke atas ubikayu.

Penyediaan :

  1. Rebus ubikayu bersama air, garam dan daun pandan hingga empuk.
  2. Masukkan gula pasir dan reneh hingga air hampir kering.
  3. Angkat dan masukkan ke dalam pingan dan tuang sos santan ke atasnya.

Sira Ubikayu Thai


Sira Ubikayu Thai shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Ayam Goreng Krispy ala KFC

Ayam Goreng Krispy ala KFC -


Ini resep ayam goreng kesekian diblog :D, habis suka kangen dengan ayan goreng KFC ato sejenisnya tapi karena sesuatu dan lain hal harus bikin sendiri...akhirnya malah menguji coba banyak resep. Ada begitu banyak resep ayam goreng krispy yang sliweran di facebook ataupun kalo googling, sampe bingung milih mana yang beneran krispy dan mana yang ribet, dsbnya....

Bikin ini niatnya untuk bikin chiken wraps ala McD, salah satu menunya McD yang saya suka. ayam goreng atau grill plus sallad, sambel botol dan mayones, lalu dibalut dengan roti tortilla. Enak, seger bisa buat bekal piknik atau makan siang.

Roti tortilla bisa beli jadi ditoko atau bikin sendiri, resepnya disini : Homemade Tortilla

Ayam gorengnya memang harus menggunakan yang boneless atau tanpa tulang, ndak refot kalo ayamnya bertulang hehe.....

Sumber resep : disini

Ayamnya bener-bener krispy dan makyus, sayangnya saya hanya pake paprika bubuk karena krucils gak tahan pedas. Silahkan bagi yang pengen pedas paprikanya diganti cabe bubuk.

Saat mengoreng, gunakan minyak banyak untuk goreng rendam dan benar-benar panas menggunakan api rendah/sedang, biar ayam matang sempurna.

Selamat mencoba....:)


Bahan

2 pc dada ayam (potong-potong memanjang dg ketebalan 1-1,5 cm)

Bumbu perendam
1/4 sdt merica bubuk
1/2 sdt garam halus
1/2 sdt lada bubuk
1/2 sdt bawang putih bubuk

Bumbu pelapis cair
200 gr tepung serba guna
50-60 gr tepung maizena
1/2 sdt garam (atau sesuai selera)
1 butir kuning telur
1/4 sdt baking soda
1/2 sdt bawang putih bubuk
1/2 sdt lada bubuk
lk. 150-200 ml susu cair tawar dingin

Bumbu Pelapis Kering
300 gr tepung
50-60 gr tepung maizena
1/4 sdt baking soda
1/2 sdt kaldu bubuk
1/2 sdt bawang putih bubuk
1 sdt paprika bubuk 8atau bisa diganti cabe bubuk jika ingin pedas)
Garam

Cara Membuat
1. Campur semua bahan perendam dan ayam, aduk rata. Diamkan min. 30 menit. Sisihkan.
2. Campur semua bahan pelapis kering, aduk rata.
3. Campur semua bahan pelapis cair, aduk rata sampai tidak ada gumpalan. 
4. Panaskan minyak menggunakan api sedang.
5. Ambil potongan ayam, celupkan ke bahan lapisan kering, lalu celupkan ke pelapis cair. 
    Lalu celupkan ke bahan pelapis kering sembari ditekan-tekan. 
6. Jika ingin lapisan pembalut agak tebal, bisa diulangi proses nomer 5 sekali lagi.
7. Goreng kedalam minyak yang sudah benar-benar panas.
8. Jika sudah coklat keemasan, angkat dna gulingkan diatas tissue dapur.
9. Sajikan hangat.



Ayam Goreng Krispy ala KFC shared from laily goraya
Republish by The CC Resepi
16 Feb 2016 0 comments

Acar Nenas

Acar Nenas -

Acar Nenas

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)


Bahan Tumis

Bahan-bahan (Ingredient)



Penyediaan :

  1. Bawang putih, bawang merah dan halia di tumbuk halus.  Tumis bersama biji sawi hingga garing.  
  2. Masukkan cuka dan gula.  Masak hingga mendidih dan pekat.  
  3. Gaul bersama nenas, capsicum, tomato, daun ketumbar dan bawang hingga rata.
  4. Boleh di hidang bersama nasi, daging atau ikan bakar.

Acar Nenas


Acar Nenas shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
10 Feb 2016 0 comments

Tapai Goreng

Tapai Goreng -

Tapai Goreng

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)



Penyediaan :
Satukan tepung beras, tepung gandum, serbuk kunyit, kelapa parut dan garam.  Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan juga air kapur.  Aduk hingga rata.
Celup tapai ke dalam adunan hingga bersalut rata dan goreng hingga keperangan.
Tos dan hidang.

Tapai Goreng


Tapai Goreng shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
9 Feb 2016 0 comments

Belebat Keledek Ungu

Belebat Keledek Ungu -

Belebat Keledek Ungu

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)


Cara-cara :
  1. Rebus keledek sekejap hingga masak, angkat dan ditoskan. Ketepikan.
  2. Campurkan air, santan, tepung beras, garam dan gula. Tapis kedalam kuali dan masak sambil di kacau sehingga pekat.
  3. Tutup api dan masukkan ubi keledek.  Gaul hingga rata.
  4. Ambil 2 sudu besar adunan,  letakkan di atas daun pisang yang telah dipotong mengikut saiz yang dikehendaki.  Bungkus dengan bahagian atas sedikit terbuka, lipat kedua hujung tepi daun pisang ke bawah.
  5. Kukus selama 10-15 minit sehingga masak.
  6. Sedia untuk dinikmati.
Belebat Keledek Ungu


Belebat Keledek Ungu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
8 Feb 2016 0 comments

Ubi Gadung

Ubi Gadung -

Ubi Gadung

Bahan-bahan
2 cawan ubi gadung siap proses
1/2 cawan kelapa parut muda
1 sudu besar gula pasir
sedikit garam

Penyediaan :

Cuci ubi gadung dengan air garam hingga baunya hilang. Bilas beberapa kali dan toskan. Perah airnya terlebih dahulu, kemudian kukus hingga masak. Angkat dan ketepikan.
Kukus kelapa parut sebentar, angkat dan gaulkan bersama garam dan gula. Hidang bersama ubi gadung.

Penyediaan ubi gadung agak rumit, hirisan ubi gadung yang siap boleh di beli di pasar di kampung-kampung seperti di Kelantan dan Kedah, ubi liar ini hanya tumbuh di kawasan hutan atau kebun yang bersemak.

  1. Ubi gadung yang telah dibuang kulit nya hendak lah dihiris nipis2 setebal 3mm,lebih nipis lebih baik.
  2. Ubi gadung yang telah dihiris nipis mesti direndam kedalam air atau peram didalam suatu bekas seperti tempayan atau apa sahaja yang boleh dijadikan tempat rendaman, Bahan yang dicampur didalam air ialah garam dan asam gelugor, Ubi gadung ini akan direndam selama 3 malam.
  3. Setelah 3 malam direndam didalam tempayan dirumah, ubi gadung mesti direndam selama 3 malam lagi didalam air yang banyak atau dalam air yang mengalir seperti sungai dan alur/parit, Selama 3 malam direndam, ubi gadung  mesti dibalik2kan setiap pagi dan petang selama 3 hari itu untuk meneutralkan racunnya.
  4. Setelah 3 hari direndam didalam air yang berarus ubi gadung telah lengkap dalam proses untuk menawarkan racun yang terkandung didalam nya.
Sumber :  Azram Sulong
Ubi Gadung


Ubi Gadung shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
7 Feb 2016 0 comments

Bitterballen

Bitterballen -



Sewaktu menghidangkan snack untuk tamu rekan suami, beliau kaget karena ternyata nyempil bitterballen, lho kok ada hidangan belanda diantara hidangan Indonesia lainnya ? ya iyalah..pan kita dijajah belanda hampir 350 taon boooo....Nah bitterballen ini salah satu 'warisan' menir yang sampe sekarang masih banyak disuka, termasuk saya. Sering bikin ini, anak-anak suka buat cemilan atau buat bekal pas piknik atau sekedar jalan-jalan.

Bitterballen kalo boleh dibilang memang kroket versinya orang Belanda, hanya saja pembalutnya bukan kentang tapi tepung. Semua bahan isian dicampur dengan tepung sebagai perekat, kemudian disimpan dikulkas dulu biar mudah membentuknya nanti. Kemudian digulingkan dengan tepung panir dan digoreng rendam. Bahan isian sebetulnya juga bervariasi, daging cincang, wortel, parsley bahkan ada juga yang suka menambahkan keju dan irisan tipis kacang panjang, selain untuk menambah cantik tamiplan isian, juga biar lebih banyak sayurannya. Untuk bumbu, selain garam dan merica bubuk, bisa juga ditambah sedikit pala bubuk, bahkan ada juga yang berkreasi dengan menambahkan sedikit bubuk kari...ya namanya kreatifitas silahkan saja...;)

Sumber resep : disini 

resepnya oke banget, hanya teknik memasak saya ganti dikit, karena saat memasak daging, saya tambahkan sedikit air biar daging matang sempurna, soalnya kalo hanya ditumis sampai air kering saja rasanya kok masih alot.




Bahan
250 gr daging cincang
100 gr mentega/margarin
150 gr tepung terigu
350 ml susu cair tawar
1 buah bawang bombay (cincang halus)
1 batang daun bawang (iris tipis)
wortel (iris kotak halus)
100 gr tepung panir
2 butir telur (kocok lepas)
Garam
Lada bubuk
Pala bubuk
sedikit gula pasir
Minyak goreng (agak banyak utk deep frying)

Cara Membuat:
1. Tumis daging cincang sampai kaku dan berubah warna, tambahkan sedikit air 
    (dikiit aja hanya biar daging empuk), turunkan api pada level rendah/sedang, tutup. 
     Teruskan memasak sampai daging matang dan empuk. Angkat dan sisihkan.
2. Lelehkan dan panaskan mentega/margarin, masukkan bawang bombay. Goreng sampai lembut.
3. Masukkan tepugn terigu, aduk-aduk sampai berbulir-bulir.
4. Tuang susu sedikit demi sedikit sembari terus diaduk sampai tepung larut dan 
    tidak berbulir-bulir lagi.
5. Kemudian masukkan sisa bahan dan bumbu lainnya, aduk rata.
6. Ketika adonan sudah mengental, angkat dan dinginkan.
7. Bisa juga adonan disimpan dikulkas, menunggu sampai benar2 dingin biar gampang dibentuk.
8. Jiak sudha dingin, bulatkan adonan sebesar bakso.
9. Gulingkan diatas tepung panir, lalu celupkan diadonan telur, gulingkan diatas tepung panir 
     sampai rata.
10. Goreng menggunakan minyak panas dan banyak sampai kecoklatan.
11. Angkat dna gulingkan diatas tissue dapur untuk menyerap kelebihan minyak.
12. Sajikan hangat.





Bitterballen shared from laily goraya
Republish by The CC Resepi
 
;