24 Mar 2016 0 comments

Kway Teow Sup Daging Vietnam / Vietnamese Beef Noodle Soup

Kway Teow Sup Daging Vietnam / Vietnamese Beef Noodle Soup -

Kway Teow Sup Daging Vietnam / Vietnamese Beef Noodle Soup

Bahan-Bahan Sup

Bahan-bahan (Ingredient)


Bahan-Bahan

Bahan-bahan (Ingredient)


Penyediaan Sup Daging
  1. Cuci dan rebus tulang sehingga mendidih selama 3-5 minit.  Kemudian toskan semua airnya untuk membuang kotoran dan lemak.  Cuci tulang bersih supaya sup menjadi jernih.
  2. Masukkan semula tulang ke dalam periuk dan air secukupnya.
  3. Bakar bawang dan halia di atas dapur hingga perang.  Ketepikan
  4. Goreng tanpa minyak biji ketumbar, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga naik bau.  Masukkan ke dalam kain kasa dan ikat kemas menjadi uncang.
  5. Masukkan bawang, halia dan uncang rempah tadi ke dalam periuk berisi tulang.  Rebus dengan api sederhana hingga mendidih.
  6. Masukkan garam, sos ikan dan gula batu.  Renehkan dengan api perlahan selama 3 jam.  Tapis buih-buih kotoran di permukaan sup.  Masak hingga daging empuk.
  7. Apabila masak, keluarkan tulang, uncang rempah dan bawang.
  8. Untuk menghidang, panaskan kembali air rebusan tulang hingga mendidih.  Celup hirisan daging segar sebentar, angkat dan masukkan ke dalam mangkuk hidangan.
  9. Kemudian masukkan kway teow, hirisan daun ketumbar, taugeh, daun bawang, cili padi dan perahan jus limau nipis.  Perasakan dengan sos ikan dan sos hoisin jika suka.
Kway Teow Sup Daging Vietnam / Vietnamese Beef Noodle Soup


Kway Teow Sup Daging Vietnam / Vietnamese Beef Noodle Soup shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Pulut Dakap Kelantan

Pulut Dakap Kelantan -

Pulut Dakap Kelantan

Bahan-bahan
400gm pulut
1 cawan santan pekat
3 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam
Pisang Abu / Pisang Awak / Pisang Raja - belah 2

Daun pisang untuk membungkus - di layur
Tali Rafia untuk mengikat

30 kuntum bunga telang - optional (untuk pewarna)
Rebus dengan 1 cawan air - ambil jusnya.

Penyediaan :
  1. Cuci pulut hingga bersih dan rendam selama 2 jam. Jika menggunakan bunga telang, rendam bersama jusnya.
  2. Toskan dan kukus selama 25-30 minit atau hingga masak.
  3. Angkat pulut dan masukkan ke dalam bekas.
  4. Masak santan, gula dan garam hingga gula larut atau hingga naik wap saja.
  5. Kemudian gaulkan santan bersama pulut kukus tadi hingga rata.  Biar 10 minit sehingga pulut meresap santan.
  6. Ambil 2 sudu besar pulut dan ratakan memanjang ke atas daun pisang.  Tekan dan leperkan jangan terlalu tebal.
  7. Letak potongan pisang di tengahnya dan bungkus seperti lepat.  Buat hingga habis.
  8. Takapkan 2 bungkus bersama dan ikat dengan tali rafia dengan kemas.
  9. Kukus semula selama 20 minit dengan api sederhana.
 Note :  Jika menggunakan pisang bersaiz besar, kukus sebentar selama 3 minit.  Sejukkan dahulu sebelum di belah 2.

Pulut Dakap Kelantan




Pulut Dakap Kelantan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
23 Mar 2016 0 comments

Kek Apple Kayu Manis / Apple Cinnamon Cake

Kek Apple Kayu Manis / Apple Cinnamon Cake -

Kek Apple Kayu Manis /Apple Cinnamon Cake

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)



Topping - Satukan
1 sudu kecil serbuk kayu manis
3 sudu besar gula pasir

Loyang 8 atau 9in di gris mentega dan tabur tepung

Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 175C.
  2. Ayak tepung dan baking powder.  Ketepikan.
  3. Whisk mentega dan gula hingga rata menggunakan hand whisk.  Masukkan telur satu persatu, gaul rata.   Kemudian masukkan tepung, gaul rata.  
  4. Akhir sekali masukkan susu cair dan esen vanila.  Gaul hingga rata.
  5. Tuang ke dalam acuan dan susun hirisan apple di atasnya.
  6. Tabur campuran gula dan serbuk kayu manis di atasnya hingga rata.
  7. Bakar selama 35-40 minit atau hingga masak.  Sejukkan dahulu sebelum di keluarkan dari loyang.
Kek Apple Kayu Manis / Apple Cinnamon Cake


Kek Apple Kayu Manis / Apple Cinnamon Cake shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
16 Mar 2016 0 comments

Ketan Srikaya

Ketan Srikaya -


Kangen makan makanan khas wong kito galo : ketan gurih yang dimakan dengan dicocol srikayo manis gurih nan lezat. Kalau di Palembang, umumnya srikayo dikukus menggunakan cetakan porselin kecil-kecil, lalu ketan dimasak terpisah, nah ketika mau dimakan baru dech disandingkan. Tapi ketan srikaya edisi praktis juga ada, yaitu dimasak berlapis begitu, seperti yang saya buat diblog ini.

Ketika bikin ini, saya sajikan ke krucils dan temannya (swedish), saya tanyain dulu dia mau nyobain ato gak? si gadis kecil mengangguk. Lalu dia nyoba seiris dulu, saya tunggu reaksinya. Ternyata dia minta lagi, 3 iris sekaligus! hahaha....dia bilang 'Det är jättegott!' kira-kira artinya 'Enak sekali!'. Ujung-ujungnya besoknya ketika main ke rumah dia tanya 'Mamma kamu masak kue yang kemarin gak?' hihihi....ketagihan ceritanya :D.

Tapi Tasha ceritanya lain lagi, dia hanya suka makan srikayanya saja, ketannya dia sisihkan. Ketika masih tersisah 5 iris dan saya simpan di wadah tupperware begitu buat dimakan saat ngeteh nanti, ketika dibuka yang tersisa hanya ketannya doang, srikaya bagian atasnya udah dicokotin semua sama Tasha...yaaaaaaa ..hahaha. 

Sumber resep : disini

Oh ya, umunya orang memasak ketan dengan cara direndam dulu, lalu dikukus setengah matang, siram santan, lalu kukus lagi. Akh ribet! Saya masak ketannya langsung aja, dikasih santan, pandan, sedikit garam. Lalu masak menggunakan rice cooker. Tips : santannya saya tambah sedikit, biar ketan nanti agak lembek. Hasilnya bagus kok, apa mungkin jenis ketannya ya ? saya menggunakan beras ketan asal Vietnam, empuk dan wangi.

Bahan

Lapisan Ketan
500 gr beras ketan
350 lt santan
1/4 sdt garam halus
2 lembar daun pandan (ikat simpul)

Lapisan Srikaya
5 butir telur
5 sdm tepung terigu
Pasta pandan secukupnya
1/4 sdt Garam
200 gr gula pasir
1/2 sdt vanili bubuk

Cara Membuat
1. Masukkan semua bahan ketan ke rice cooker, masak sampai matang. 
2. Olesi cetakan dengan sedikit minyak goreng, lalu alasi dengan baking paper,
    olesi lagi baking paper dengan sedikit minyak goreng.
3. Masukkan ketan yang baru saja masak (panas) ke cetakan sembari ditekan-tekan sampai rata.
4. Sisihkan.
5. Campur telur, gula pasir dan santan, aduk/kocok sampai gula larut.
6. Lalu masukkan sisa bahan lainnya, aduk rata. Gunakan takaran pasta pandan sesuai warna
    yang diinginkan.
7. Tuang adonan srikaya keatas lapisan ketan.
8. Kukus menggunakan kukusan yang sudah dipanaskan terlebih dahulu (lk.20 menit).
9. Ketika sudha matang, angkat dan dinginkan.
10. Keluarkan dari cetakan dan iris-iris.
11. Sajikan.








Ketan Srikaya shared from laily goraya
Republish by The CC Resepi
8 Mar 2016 0 comments

Biskut Mentega Kacang Tradisi / Old Fashion Peanut Butter Cookies

Biskut Mentega Kacang Tradisi / Old Fashion Peanut Butter Cookies -

Biskut Mentega Kacang Tradisi / Old Fashion Peanut Butter Cookies

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)



Kismis hitam untuk hiasan
Acuan cermai

Penyediaan :

  1. Satukan mentega, shortening, gula dan peanut butter pukul dengan sudip kayu hingga rata dan berkrim.  Masukkan telur dan gaul hingga sebati.
  2. Masukkan tepung yang telah di ayak dan uli menjadi doh yang tidak melekat di jari.
  3. Gris acuan dengan mentega atau shortening.  Masukkan kismis ke dalam acuan dan tekan adunan hingga padat ke dalam acuan.
  4. Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 160C selama 25-30 minit.
  5. Keluarkan dari oven, biarkan sebentar baru di ketuk keluar dari acuannya.

Note :  Hiasan boleh di letak selepas biskut di bakar.  Paipkan di tengahnya dengan royal aising dan letakkan kismis atau hiasan lain yang di sukai.

Biskut Mentega Kacang Tradisi / Old Fashion Peanut Butter Cookies



Biskut Mentega Kacang Tradisi / Old Fashion Peanut Butter Cookies shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
7 Mar 2016 0 comments

Sotong Kukus Thai / Thai Steamed Calamari

Sotong Kukus Thai / Thai Steamed Calamari -

Sotong Kukus Thai / Thai Steamed Calamari

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)


Sos

Bahan-bahan (Ingredient)



Penyediaan :
  1. Kelar sotong tapi jangan sampai putus.  Masukkan ke dalam bekas bersama serai, lengkuas, bawang putih, akar daun ketumbar dan limau purut.
  2. Kukus hingga masak.  Angkat dan keluarkan airnya.
  3. Susun ke dalam pinggan.
  4. Satukan semua bahan sos, kacau rata.  Tuang ke atas sotong kukus tadi.
  5. Tabur dengan hirisan daun ketumbar dan hirisan limau nipis.
Sotong Kukus Thai / Thai Steamed Calamari


Sotong Kukus Thai / Thai Steamed Calamari shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
6 Mar 2016 0 comments

Swedish Pancake (Svensk Pankaka)

Swedish Pancake (Svensk Pankaka) -


Krucisl gak pernah bosan sarapan dengan namanya pancake. Biasanya kalo weekend mereka yang memutuskan mau sarapan apa. Jm'at sore kita belanja bareng semua keperluan apa yang mau dimasak mulai dari sarapan sampai makan malam. Hanya jawaban setiap ditanya, 'what will you have for breakfast tomorow ?' jawabanya gak jauh-jauh dari 'Waffel' atau 'pankaka' (pancake) dan 'smoothie' atau 'fried noodle' nyelip tuh sarapan ala orang Indonesia hihi....

Oce dech kali ini saya bikin pancake ala Swedish versi klasik. Bikin dan bahannya simpel saja. Rasanya juga plain atau sedikit asin. Disini untuk teman makan pancake ini ya lingon sylt, tapi tentu sah-sah saja kalo pengen dengan teman yang lain, seperti selai kacang, coklat, atau seperti saya lemon curd.

Penyajiannya juga sesuai dengan selera, bisa dioles selai dulu kemudian baru digulung, atau seperti saya, digulung kemudian ditaburi gula halus, lalu saat makan cocol dengan selai.....krucils jingkrak-jingkrak dan semangat banget bantuin :D.

Pancake ini juga bisa untuk makan malam atau makan siang, disajikan dengan gulai atau menu lainnya. Seperti saat saya hamil Keisha dulu, makanan saya hanya swedish pancake ini karena gak doyan nasi, kentang, jagung, roti ataupun karbohidrat lainnya. Waktu itu saya beli jadi...karena misoa gak tahu cara bikinnya dan saya gak bisa masuk dapur atau mencium bau dapur....hehe...mungkin karena itu ya anak saya doyan dan gak pernah bosan makan pancake? entahlah...:D

Sumber resep : disini

Bahan
2,5 dl tepung 
6 dl susu cair tawar
1 sdm mentega leleh
1/2 sdt garam halus
3 butir telur 

Pelengkap
Gula halus
Berbagai selai

Cara Membuat
1. Campur tepung dan garam, aduk rata.
2. Tuang susu sedikit demi sedikit sembari terus diaduk agar tidak menggumpal.
3. Masukkan telur, aduk sampai betul betul rata dan tidak ada gumpalan.
4. Masukkan mentega cair, aduk rata.
5. Diamkan lk. 30 menit.
6. Panaskan wajan teflon menggunakan api sedang, olesi sedikit dengan mentega cair. 
    Jika sudah panas, tuang lk. 3/4 dl adonan, balik jika sudah kecoklatan. Angkat dan gulung.
7. Sajikan hangat dengan pelengkap.




Swedish Pancake (Svensk Pankaka) shared from laily goraya
Republish by The CC Resepi
0 comments

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers -

Ayam Panggang ala Kenny Rogers
Sumber :  Resipi Orang Kampung

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)



Penyediaan :
  1. Bersihkan ayam. Lumur dengan garam dan limau nipis, perap selama 20minit.
  2. Potong halus bawang bombay, bawang putih, dan halia. Kemudian kisar semua bahan-bahan tersebut. Tambahkan madu, kicap manis, sos tiram, serbuk pati ayam, garam, gula, lada hitam, dan minyak zaitun, gaul rata.
  3. Lumurkan bahan-bahan tadi pada ayam. Perap selama 1 -2 jam atau semalaman di peti dalam sejuk.
  4. Panggang ayam didalam oven dengan suhu 170-180'c selama 1 jam 30 minit.   Tambah masa pemanggangan jika ayam masih belum masak lagi. (Bergantung pada saiz ayam dan kapasiti oven). Setiap 15min, sapu lebihan bahan perapan keatas ayam.
  5. Angkat dan tabur dengan serbuk lada hitam kasar.
  6. Boleh di hidang bersama nasi ayam atau di makan begitu saja bersama salad.
Ayam Panggang Ala Kenny Rogers


Ayam Panggang Ala Kenny Rogers shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
4 Mar 2016 0 comments

Fudge Chocolate Chip Cookies

Fudge Chocolate Chip Cookies -

Fudge Chocolate Chip Cookies

Bahan-bahan
250gm gula aising
30gm serbuk koko atau serbuk coklat
1/4 sudu teh garam
2 biji putih telur (80gm)
1 sudu teh esen vanila
100gm chocolate chips

Penyediaan :

  1. Panaskan oven pada suhu 170C.
  2. Alas dulang pembakar dengan silpat mats atau parchment paper.
  3. Ayak serbuk koko, gula aising dan garam ke dalam mangkuk.  Masukkan sebiji putih dahulu dan esen vanila.  Kacau rata, jika pekat tambahkan baki putih telur hingga adunan menjadi likat seperti adunan brownies.
  4. Masukkan coklat chips dan kaup balik hingga bergaul rata.
  5. Sudukan 1/2 sudu teh ke atas dulang pembakar, jarakkan antaranya kerana biskut akan mengembang.
  6. Bakar selama 15-20 minit hingga bahagian atas berkilat dan sedikit retak.
  7. Tutup api dan biarkan biskut berada di dalam oven dengan pintu tertutup selama 15minit sebelum di keluarkan.
  8. Simpan di dalam bekas kedap udara.  Biskut ini tipis dan ranggup.
Fudge Chocolate Chip Cookies


Fudge Chocolate Chip Cookies shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
3 Mar 2016 0 comments

Pai Ayam / Chicken Pie

Pai Ayam / Chicken Pie -

Pai Ayam / Chicken Pie

Bahan-bahan
1 keping dada ayam
4 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
1 labu bawang besar - cincang kasar
3 ulas bawang putih - cincang
1 mangkuk sedang sayur campur sejuk beku (carrot, jagung, kacang peas)
2 cawan air rebusan ayam
2 sudu besar dairy heavy cream / susu cair
Sedikit garam
1 sudu teh serbuk lada hitam kasar
Pastry Puff - lembutkan pada suhu bilik
1 biji kuning telur untuk sapuan

Penyediaan :
  1. Rebus dada ayam hingga masak, tos dan carikkan isi ayam kecil-kecil.  Ketepikan.
  2. Cairkan mentega, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
  3. Masukkan air rebusan ayam, biar mendidih seketika.  Ambil satu senduk air rebusan, campurkan dengan tepung gandum, kacau hingga rata.  Tuang kembali ke dalam periuk.
  4. Masukkan dairy cream atau susu cair, kacau rata.  Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam secukupnya.
  5.  Akhir sekali masukkan isi ayam dan sayur campur, reneh sebentar, sos tidak terlalu pekat atau cair. Angkat dan tuang ke dalam bekas tahan panas.
  6. Potong pastry puff lebih besar dari saiz bekas.  Tutup bekas dengan potongan pastry puff dan sapu dengan kuning telur.
  7. Bakar di dalam oven pada suhu 200C selama 25-30 minit sehingga puff mengembang dan keperangan.
Pai Ayam / Chicken Pie


Pai Ayam / Chicken Pie shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;