30 Apr 2016 0 comments

Gulai Lemak Nangka dan Udang

Gulai Lemak Nangka dan Udang -

Gulai Lemak Nangka dan Udang

Bahan-bahan
4 keping nangka muda - potong dan celur hingga lembut
200gm udang
5 ulas bawang merah
1/2 inci kunyit
2 hiris halia
2 batang serai - ketuk
1/2 inci lengkuas - ketuk
1 liter santan
2 keping asam gelugor
garam secukup rasa

Penyediaan :

  1. Kisar atau tumbuk bawang, kunyit dan halia hingga halus.
  2. Masukkan ke dalam periuk bersama santan.  Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan serai, lengkuas dan asam gelugor.
  4. Kemudian masukkan nangka dan udang.  Perasakan dengan garam.
  5. Biar mendidih sebentar baru di angkat.

Gulai Lemak Nangka dan Udang



Gulai Lemak Nangka dan Udang shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
29 Apr 2016 0 comments

Ayam Mango Ala Thai / Thai Mango Chicken

Ayam Mango Ala Thai / Thai Mango Chicken -

Ayam Mango Ala Thai / Thai Mango Chicken

Bahan-bahan
1 keping dada ayam - hiris nipis
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil kicap cair
sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng

Bahan
1 biji manga muda - sagat
1 biji bawang merah - hiris nipis
Daun ketumbar - cincang halus
3 tangkai cili padi - potong kecil
Tomato cherry - belah 2
Daun Salad

Gaul isi ayam bersama kicap cair dan lada sulah.  Perap sebentar.  Kemudian gaulkan bersama campuran tepung bersalut rata.  Goreng hingga keperangan. Tos dan ketepikan.

Sos Thai
1/2 botol kecil sos plum
1/2 botol kecil sos cili Thai
1/2 cawan air
sedikit garam

Masukkan ke dalam periuk dan didihkan hingga berbuih dan hampir pekat.  Tutup api dan masukkan ayam, gaul rata dan masukkan ke dalam pingan.
Tabur atasnya dengan parutan manga, bawang hiris, daun ketumbar, cili padi, tomato cherry dan salad.

Ayam Mango Ala Thai / Thai Mango Chicken


Ayam Mango Ala Thai / Thai Mango Chicken shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
28 Apr 2016 0 comments

Jus Markisa / Passion Fruit Juice

Jus Markisa / Passion Fruit Juice -
Jus Markisa / Passion Fruit Juice

Bahan-bahan
8 biji buah markisa / Passion Fruit
1/2 liter Air mineral / air sejuk
Sirap gula pekat
Ketulan ais secukupnya
Daun pudina

Sirap Gula :  Masak 100gm gula pasir, 50ml air dan 2 sudu besar jus limau kasturi dan sedikit pewarna hijau.  Biarkan sejuk.

Belah buah markisa, korek keluar isinya.  Campurkan dengan air, kacau hingga jusnya keluar.  Tak perlu kisar atau tapis.
Dalam gelas masukkan sirap gula diikuti ketulan ais.  Kemudian tuangkan jus markisa.
Masukkan daun pudina jika suka.

Jus Markisa / Passion Fruit Juice


Jus Markisa / Passion Fruit Juice shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
23 Apr 2016 0 comments

Jus Buah Naga / Dragon Fruit Juice

Jus Buah Naga / Dragon Fruit Juice -

Jus Buah Naga / Dragon Fruit Juice

1 biji buah naga (Dragon Fruit)
1 liter air mineral
sirap gula secukupnya
Ketulan ais

Kisar buah naga bersama air, masukkan sirap gula dan ketulan ais.  Sedia di nikmati.

Jus Buah Naga / Dragon Fruit Juice


Jus Buah Naga / Dragon Fruit Juice shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
22 Apr 2016 0 comments

Thai Boat Noodle

Thai Boat Noodle -

Thai Boat Noodle

Penyediaan Stok Tulang Lembu
1 kg tulang lembu
Air secukupnya untuk merebus tulang
2 batang kulit kayu manis
3 helai daun limau purut
1 inci lengkuas - ketuk
1 inci halia - ketuk
2 batang serai - ketuk
3 ulas Bawang putih - ketuk
3 biji Bunga lawang
1 biji Bawang besar - belah 2
1 helai daun pandan
1 sudu besar biji ketumbar
Akar daun ketumbar
1 batang saleri

Penyediaan Sup
  1. Cuci dan rebus tulang sehingga mendidih selama 3-5 minit.  Kemudian toskan semua airnya untuk membuang kotoran dan lemak.  Cuci tulang bersih supaya sup menjadi jernih.
  2. Masukkan semula tulang ke dalam periuk dan air secukupnya.   Masukkan bahan-bahan lain dan rebus dengan api sederhana hingga mendidih.
  3. Tutup api, keluarkan bahan-bahan dalam sup tadi.  Tapis sup ke dalam periuk yang lain.
  4. Masukkan bahan-bahan perasa, rasa masam dan manis, tambah garam jika perlu (Rasa sup ni mesti masam manis)
Bahan Perasa
3 sudu besar cuka makan
2 sudu besar sos ikan
2 sudu makan kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar taucu - kisar halus
1 ketul gula batu
3 sudu besar santan kotak

Bahan-bahan
1 bungkus mee pathai, Bihun atau Kway Teow (siram air panas dan toskan)
100gm hirisan daging segar (batang pinang) - celup dalam air panas sebentar
Bebola daging atau ikan
Sayur kangkung - potong pendek
Taugeh
Limau nipis
Serbuk cili kering

Untuk menghidang, masukkan mee pathai ke dalam mangkuk, hirisan daging, kangkung, taugeh. Siram dengan sup panas.  Tabur serbuk cili kering dan perahan jus limau nipis.

Thai Boat Noodle


Thai Boat Noodle shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
21 Apr 2016 0 comments

Lo Mai Gai / Pulut Ayam

Lo Mai Gai / Pulut Ayam -

Lo Mai Gai / Pulut Ayam

Bahan-bahan
1 keping dada ayam - hiris nipis
1 sudu besar kicap cair
1 inci halia, parut halus
2 sudu kecil sos tiram
2 ulas bawang putih - cincang halus
6 biji cendawan shitake, rendam dan hiris nipis
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu teh tepung jagung, bancuh dengan 1/2 cawan air

Penyediaan :
  1. Perap ayam bersama kicap cair, sos tiram dan halia selama 30 minit.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga keperangan. 
  3. Masukkan hirisan ayam dan cendawan, masak sebentar.  Masukkan kicap pekat dan tuang larutan tepung jagung.  Masak hingga kuah mendidih dan hampir pekat.  Tutup api dan biarkan sejuk.
Bahan Pulut
2 cawan pulut - cuci dan rendam selama 4 jam atau lebih
1/2 cawan air
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak bijan
2 ulas bawang putih - cincang halus
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil sos tiram
1/2 sudu kecil lada putih
1/2 sudu kecil serbuk 5 rempah (boleh di dapati di pasaraya)

Penyediaan :
  1. Toskan pulut, masukkan ke dalam loyang dan gaul bersama kicap cair, kicap pekat, serbuk lada sulah, serbuk 5 rempah dan 1/2 cawan air.
  2. Campurkan minyak masak dan minyak bijan dan tumis bawang putih hingga naik bau.  Tuang semuanya ke dalam pulut.  Gaul rata.
  3. Panaskan pengukus, kukus pulut selama 30 minit.  Angkat dan gaul rata.
  4. Sediakan acuan kecil atau acuan remekin.  Ambil hirisan ayam dan cendawan dan susun ke dalamnya.
  5. Masukkan pulut di atasnya dan tekan padat.  Siram dengan 1 sudu besar kuah ayam bagi setiap acuan.
  6. Kukus semula selama 30 minit.
  7. Longgarkan tepi pulut dengan pisau dan terbalikkan ke dalam pingan.  Sedia di nikmati.
Lo Mai Gai / Pulut Ayam


Lo Mai Gai / Pulut Ayam shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
19 Apr 2016 0 comments

Agar-Agar Buah / Fresh Fruits Agar-Agar

Agar-Agar Buah / Fresh Fruits Agar-Agar -

Agar-Agar Buah / Fresh Fruits Agar-Agar

Bahan-bahan
8gm serbuk agar-agar
600ml air
100gm gula pasir
1 sudu kecil jus lemon

Buahan segar strawberry, pittaya, blueberry, kiwi atau yang di sukai - potong kecil

Penyediaan :
  1. Masak agar-agar, air dan gula hingga mendidih.  Tutup api dan masukkan sedikit jus lemon. Biarkan suam sedikit.
  2. Masukkan potongan buah-buahan ke dalam acuan 3/4 penuh.
  3. Tuang larutan agar-agar hingga memenuhi acuan.
  4. Masukkan ke dalam peti sejuk dan biarkan hingga beku.

Agar-Agar Buah / Fresh Fruits Agar-Agar


Agar-Agar Buah / Fresh Fruits Agar-Agar shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
17 Apr 2016 0 comments

Chrysanthemum Jelly

Chrysanthemum Jelly -

Chrysanthemum Jelly

Bahan-bahan
1000ml air
5gm bunga chrysanthemum
150gm gula batu perang
8gm serbuk agar-agar Swallow Globe

Penyediaan :
  1. Masak air hingga mendidih.  Tutup api dan masukkan bunga chrysanthemun.  Biarkan selama 15minit.
  2. Kemudian tapis airnya ke dalam periuk lain.  Bunga ketepikan untuk hiasan.
  3. Masukkan gula batu dan serbuk agar-agar ke dalam periuk berisi air tadi.  Didihkan sehingga agar-agar dan gula larut.
  4. Sediakan bekas kecil, atur bunga di dasarnya.  Tuang sedikit larutan agar-agar biarkan beku supaya susunan bunga melekat.
  5. Tuang baki larutan agar-agar hingga memenuhi acuan.  Masukkan ke dalam peti sejuk hingga beku.  Enak di hidang dingin.
    Chrysanthemum Jelly


Chrysanthemum Jelly shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
16 Apr 2016 0 comments

Grill salmon dgn sos lemon

Grill salmon dgn sos lemon -
Lama betul saya tak up-date blog ni so hari ni say masuk resepi simple cara masak ikan salmon dgn sos lemon . Resepi saya bagi ni hanya la panduan jika ada yg berminat nak cuba masak anda boleh ubah suai cara masak ikut citarasa sendiri ya ^_^


BAHAN-BAHAN :

2 keping ikan salmon
kacang buncis 
2 biji ubi kentang jenis russet

BAHAN-BAHAN SOS :

2 ulas bawang putih - diracing kecil
2 sudu kecil butter
1 sudu kecil minyak zaiton
1 kotak kecil cooking cream
1/2 cawan susu kotak
jus lemon - secukup rasa
herba dill kering - secukupnya
Garam secukup rasa

Boleh ditambah cream jika nak kuah yang lebih pekat serta boleh diubah suai resepi ni ikut citarasa masing-masing . Cara masak sos lebih kurang macam nak masak sos bechamel .

CARA MEMASAKNYA :

1) Bersihkan ikan salmon kemudian gaulkan dengan sedikit garam dan black pepper , perap selama 1 jam . Kemudian panaskan grill pan dengan sedikit minyak zaiton dan grill ikan salmon sampai masak. Bila ikan dah masak boleh digrill ubi kentang pula sampai lembut serta masak.

2) Bersihkan semua kacang buncis dan kukus sekejap saja supaya tidak over cook sebab nanti sayur kacang buncis jadi terlalu lembut dan lembik . Bersih kan ubi kentang russet dan rebus sampai empuk , tos dan ketepikan dulu .
3) Kupas kulit semua bawang putih dan diracik halus Panaskan semua butter dengan minyak zaitun dan biarkan sampai butter cair . Kemudian tumis semua bawang putih dan biarkan sampai bawang terbit bau wangi . Masukkan susu secukupnya , masuk jus lemon, herba dill secukup , garam dan kacau sos sehingga hampir mendidih .
4) Bila kuah hampir mendidih masukkan cream sedikit demi sedikit sampai sos jadi pekat , jika suka lebih masam masukkan lagi jus lemon. Biarkan sos mendidih dan masak , boleh la ditutup api. Menu ni lebih sedap jika makan sewaktu masih panas .


Grill salmon dgn sos lemon shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
0 comments

Scramble egg salmon

Scramble egg salmon -
Scramble egg dgn isi ikan salmon .simple saja resepi ni , saya masak untuk sarapan pagi . boleh dimakan dgn roti , pasta atau makan macam tu saja


BAHAN-BAHAN :

isi ikan salmon yg sudah digrill
buah tomato ceri secukupnya
brokoli secukupnya
daun herba oregano atau pasley secukupnya
telur 2-3 biji
sebiji bawang besar
garam dan serbuk lada hitam secukupnya

CARA MASAK :


potong kecil tomato/brokoli , racik semua bawang besar . Leraikan isi ikan kemudian pecahkan telur dalam mangkuk dan ditambah garam serta serbuk lada hitam secukupnyad an dikacau telur ni sampai sebati . Racik daun oregano .

Panaskan butter secukupnya dalam frying pan atau kuali , masukkan 1 sudu kecil minyak zaitum . bila minyak dah cair dan panas boleh dimasukkan semua bawang besar yg diracik tadi dan digoreng sampai layu dan harum kemudian terus dimasukkan sayur brokoli , kacau serta biar separuh masak . Masukkan tomato dan kacau lagi , bila tomato dah layu masukkan pula isi ikan salmon dan herba oregano secukupnya . Jangan guna banyak sgt daun herba oregano nanti tak sedap scramble egg ni . 



Bahan-bahan utk scramblee telur isi ikan salmon ni 


Scramble egg salmon shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
15 Apr 2016 0 comments

Bubur Pulut Jagung Durian

Bubur Pulut Jagung Durian -

Bubur Pulut Jagung Durian

Bahan-bahan
1/2 cawan pulut, cuci dan toskan
3 batang jagung - ambil isinya
3 ulas durian - ambil isinya
1 liter santan sederhana pekat
3 senduk kecil gula pasir
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan - di carik

Cara Penyediaan :
  1. Rebus isi jagung dengan air secukupnya hingga lembut.
  2. Masukkan pulut dan daun pandan, rebus lagi hingga pulut masak.
  3. Masukkan santan, isi durian, gula dan garam, biarkan mendidih seketika sebelum di angkat.
Bubur Pulut Jagung Durian


Bubur Pulut Jagung Durian shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Terong masak kuning (Kari Terong)

Terong masak kuning (Kari Terong) -




Terong ini salah satu kesukaan saya dan suami. sejak kecil ibu saya juga sering menyajikan menu ini, biasanya dimasak kuning dengan kuah santan kental dan tambahan teri medan...sedap. Sampe sekarang saya masih teringat dengan rasanya. 

Sekarang saya mencoba menyajikan menu masa kecil tersebut didapur saya, tapi tentu dengan improvisasi sedikit, selain untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap, juga untuk menyesuaikan dengan selera suami yang asal dari negeri dengan bumbu super wangi. 

Ibu saya biasanya memasak terong bumbu kuning atau kari terong dengan bumbu standar, tapi saya tambahin sedikit kayu manis dan cengkeh, agar ada sedikit aroma wangi dan untuk penyedapnya saya kasih udang kering atau ebi, karena saya tak punya stok ikan teri medan. Kalau punya sebetulnya sedap banget ditambah ikan teri medan. Bisa juga ditambah irisan cabe hijau dan cabe merah besar untuk pemanis saat disajikan, tapi ini saya skip karena gak punya. Juga bisa ditambah daun kari/daun koja, ini juga saya skip karena gak punya. Banyak banget yang diskip yak ? :p

Resep ini mengandalkan ingatan masakan ibu saya dan feeling saja. ALhamdulillah suami saya bilang yummy. Kalau saya tentu dimakan dengan nasi panas mengepul lebih sedap, tapi suami saya teteup dimakan dengan roti chapati/Naan/Tortilla. Krucils? sayangnya mereka gak doyan terong :D


Bahan

3 buah terong ungu (belah 2, karena saya punya gede-gede banget)
2 butir cengkeh
3 cm kayu manis
Cabe merah dan cabe hijau (buang biji dan iris serong atau memanjang)---optional (saya gak pake)
1 buah tomat (iris menjadi 4 bagian)
Daun kari/daun koja (optional)
Garam
Gula 
Minyak goreng untuk menumis)
300- 400 ml santan


Bumbu Halus
3 butir kemiri (sangrai sampai wangi)
6 butir bawang merah
3 siung bawnag putih
2 sdt cabe bubuk (atau cabe biasa)
2 cm kunyit (bakar agar tidak langu)
2 cm jahe
1/2 sdt jintan bubuk
1/2 sdt merica bubuk
2 sdt ketumbar (sangrai)

Cara Membuat

1. Tumis bumbu halus sampai wangi.
2. Masukkan kayu manis dan cengkeh, aduk rata.
3. Masukkan terong, masak sampai layu
4. Masukkan santan. Didihkan.
5. Jika sudah mendidih, kecilkan api dan tutup wajan/panci.
6. Masak sampai terong matang dan santan sudah mengental dan agak menyusut.
7. Masukkan garam, gula, daun koja dan irisan cabe. Aduk rata.
8. Angkat dan sajikan hangat.






Terong masak kuning (Kari Terong) shared from laily goraya
Republish by The CC Resepi
14 Apr 2016 0 comments

Japanese Durian Cheesecake

Japanese Durian Cheesecake -

Japanese Durian Cheesecake
Source : ieatishopipost
Modified & Translate by K1

Bahan-bahan
200gm isi durian
250g Philadephia Cream cheese
6 biji kuning telur
70gm gula castor
60gm mentega - cairkan
100ml susu segar
70gm tepung gandum
20gm tepung jagung
1/4 sudu kecil garam

Adunan Meringue
6 biji putih telur
1/4 sudu kecil cream of tartar
70gm gula castor

Loyang 8in gris dan di alas kertas minyak di dasarnya.

Penyediaan :
  1. Panaskan oven pada suhu 200C (api atas dan bawah).
  2. Kacau cream cheese hingga lembut secara double boiler.
  3. Kemudian masukkan kuning telur, kacau sebati.
  4. Masukkan gula dan mentega cair, kacau sebati.
  5. Kisar isi durian bersama susu hingga halus.  Masukkan ke dalam adunan, gaul rata dan tapis.
  6. Alihkan dari boiler, masukkan tepung dan garam, sebatikan.
  7. Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan cream of tartar dan gula castor dan putar hingga kembang (soft peaks).
  8. Kaup balikkan ke dalam adunan durian sedikit demi sedikit hingga sebati.
  9. Tuang ke dalam loyang dan bakar secara double boiler.  Letak loyang di rak paling bawah dan bakar selama 15minit pada suhu 200C.
  10. Turunkan suhu kepada 160C dan bakar hingga permukaan atas keperangan.  Cucuk dengan lidi jika adunan melekat, tambahkan masa membakar.  Turunkan suhu kepada 140C dan bakar sehingga masak.
  11. Tutup api dan biarkan kek di dalam oven selama 10minit.  Kemudian buka pintu oven dan biarkan selama 10minit sebelum kek di angkat keluar.
  12. Enak di hidang dingin.
Japanese Durian Cheesecake


Japanese Durian Cheesecake shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Playdough

Playdough -





Anak saya yang paling kecil suka banget mainan playdough. Biasanya saya kasih sugarpaste untuk mainan dia pengganti playdough, karena saya gak bisa mengawasi  mereka saat mereka bereksperimen dengan playdougnya, takutnya dimasukkan mulut. Jadi biar aman saya kasih saja sugarpaste, beli satu paket warna. Cukup mahal sich memang, tapii aman kalau sampai mereka makan. Selain itu playdoug beli jadi juga baunya sangat menyengat, selesai mereka mainan playdough maka seluruh ruangan dan mainan mereka bau, lama hilang baunya. 

Gara-gara kehabisan stok sugarpaste, makanya saya beralih bikin sendiri saja. Cukup banyak resep homemade playdough yang ebredar diinternet. Resep yang saya pake ini gampang banget bikinnya, bahkan Tasha dan Keisha sudah bisa bikin sendiri, hanya saja tetap harus diawasi karena menggunakan air panas mendidih. Biasanya bagian ini saya yang melakukan dan nanti kalau sudah agak dingin maka saya biarkan mereka yang nguleni. 

Resep ini cukup simpel baik bahan dan cara bikinnya serta cepat. Kapan saja anak-anak pengen main maka bisa langsung bikin, paling banter 4-5 menit.

Sumber resep disini


Bahan

1 gelas tepung terigu
1/2 gelas garam halus
2 sdm cream of tartar
1 sdm minyak goreng
1 gelas air panas mendidih
Pewarna makanan


Cara Membuat

1. Masukkan tepung terigu, garam, cream of tartar dan minyak goreng kedalam mangkok besar. 
    Aduk rata.
2. Tambahkan beberapa tetes pewarna makanan kedalam air panas.
3. Tuang air panas kedalam campuran tepung.
4. Aduk rata dan uleni sampai kalis.
5. Siap dipakai.


Playdough shared from laily goraya
Republish by The CC Resepi
13 Apr 2016 0 comments

Ayam Percik Kelantan

Ayam Percik Kelantan -

Ayam Percik Kelantan

Bahan bahan
1 ekor ayam - potong 4

Bahan Kisar dan Perap
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam secukupnya
- Perap ayam dengan bahan kisar selama 1/2 jam, kemudian kukus / rebus sebentar dengan sedikit air hingga lembut.  Ketepikan.

Bahan Kuah Percik
600ml santan pekat
2 sudu besar tepung gandum (larutkan dengan sedikit air)
1 labu bawang besar - hiris kecil
3 ulas bawang merah
1 inci halia - hiris kecil
1 batang serai - hiris halus
2 sudu kecil garam atau secukupnya
1 sudu besar gula - kuah biar rasa manis
1/2 keping asam gelugor

Penyediaan :
  1. Kisar bawang besar, bawang merah, halia dan serai hingga halus.  Masukkan ke dalam periuk bersama santan dan masak dengan api sederhana.  Sentiasa mengacaunya.
  2. Masukkan gula, garam dan asam gelugur.  Bila mendidih, keluarkan asam gelugur supaya kuah tidak menjadi masam.
  3. Masukkan larutan tepung gandum dan masak sehingga kuah menjadi pekat dan berkilat. Perasakan sesuai selera.  Ketepikan.

Penyediaan Ayam Percik
  1. Ayam yang di kukus dipanggang sebentar (ayam dah lembut kerana telah di kukus), tuang kuah percik dan balikkan di kedua-dua bahagian.
  2. Jika ayam tidak di kukus, setelah di perap, panggang ayam hingga masak, kemudian tuang kuah percik di atasnya sambil di balik-balikkan kedua bahagian hingga ayam betul-betul masak.
  3. Untuk menghidang, masukkan ayam panggang ke dalam pinggan dan curah kuah percik di atasnya.
Ayam Percik Kelantan


Ayam Percik Kelantan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
12 Apr 2016 0 comments

Jeruk Betik

Jeruk Betik -

Jeruk Betik

Bahan-bahan
1 biji betik mengkal yang masih keras
1 1/2 cawan gula pasir
1 cawan cuka
1 cawan air
2 sudu kecil garam
beberapa tangkai cili padi

Penyediaan :
  1. Kupas betik, buang bijinya dan cuci.  Potong dan hiris nipis-nipis.
  2. Rendam sebentar di dalam air bercampur garam dan air kapur.
  3. Cuci bersih dan toskan.  Masukkan ke dalam bekas atau botol untuk menjeruk.
  4. Masak gula, air, cuka dan garam hingga gula larut.  Biarkan sejuk.
  5. Tuang ke dalam botol berisi hirisan betik.  Gaul rata dan tutup dengan rapat.
  6. Boleh di makan keesokkan hari.  Simpan di dalam peti sejuk untuk jeruk tahan lebih lama.


Jeruk Betik shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
11 Apr 2016 0 comments

Vietnamese spring rolls/ Popia Vietnam

Vietnamese spring rolls/ Popia Vietnam -

Vietnamese spring rolls/ Popia Vietnam

Bahan-bahan
Rice paper wrapper (boleh dibeli dipasaraya)
Udang - di rebus, buang kulit
Lobak merah hiris halus memanjang
Sengkuang hiris halus memanjang
Timun di hiris halus memanjang
Bihun yang telah dicelur
Daun pudina
Daun Salad
sedikit serbuk lada putih
Air suam dan berus

Bahan-bahan sos
2 ulas bawang putih
2 sudu besar sos cili
4 tangkai cili merah - potong kecil
2 sudu besar jus cuka
4 sudu besar sos ikan
2 sudu besar gula
sedikit garam

Potongan cili padi dan kacang tanah cincang

Kisar semuanya dengan sedikit air hingga halus.  Masak hingga pekat.  Rasanya masam manisnya. Masukkan potongan cili padi dan kacang tanah.  Gaul rata.

Cara-cara :

  1. Letak sekeping rice paper di dalam pinggan leper yang di alas plastik.
  2. Basahkan permukaan rice paper meggunakan berus hingga rata pada permukaannya yang licin.
  3. Kemudian susun 3 ekor udang berselang dengan daun pudina.
  4. Ambil potongan daun salad (bahagian lembut) anggaran saiz rice paper,  letak hirisan timun, lobak merah dan sengkuang di atasnya, renjis sedikit serbuk lada putih.  Kemudian bungkus daun salad tadi kemas-kemas.
  5. Letak bungkusan salad di sebelah susunan udang kemudian gulung rapi.  Berus sedikit bahagian tepi dengan air untuk melekatkan gulungan.
  6. Hidang bersama sos cili.
Vietnamese spring rolls/ Popia Vietnam


Vietnamese spring rolls/ Popia Vietnam shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
10 Apr 2016 0 comments

Ayam Betutu (Versi 2 : Pake daun Kalle)

Ayam Betutu (Versi 2 : Pake daun Kalle) -

Beberapa kali bikin ayam betutu dan setiap kali selalu dengan versi yang berbeda-beda. Maksudnya beda itu dari sayuran isian didalam ayam, karena menyesuaikan stok sayuran yang ada. Resep yang pernah ada di blog (Ayam Betutu (pake isian wortel) berhubung tidak tersedia daun singkong disini, makanya saya berimprovisasi, yang penting sayuran ceritanya. 

Tapi kali ini, saya menggunakan isian sayuran daun kale, tekstur dan rasanya mirip dengan daun ubi dan bumbu komplit pake kencur serta dibungkus daun pisang...wah wahh...enak banget. Tamu saya bilang tasty! Alhamdulillah sajian mix masakan Pakistan dan masakan Indonesia ternyata bisa berdampingan secara serasi dan akurr hehe.....

Guna melengkapi resep ayam betutu yang sudah ada, maka saya tuliskan lagi revisi resep yang sudah ada (kayak skripsi aja yak pake revisi segala :D). Sayangnya karena sibuk menyiapkan hidangan dan bikin cake di dapur, saya jadi kelupaan mendokumentasikan step by step dan detail cara membuatnya. Untung saja ketika hendak disajikan saya sempat ingat kalo gak punya foto, makanya menyempatkan menfoto ayam yang sudah siap disantap diatas meja makan, tamunya menunggu sampai saya selesai menfoto makananya...hihi :D

Baiklah ini resepnya.

Bahan

Seekor ayam (saya buang kulitnya, karena suami gak suka makan ayam dengan kulit)
minyak (untuk menumis)
Daun pisang
Aluminium foil
Daun Kale (atau daun ubi): rebus sampai layu saja, lalu iris-iris.

Bumbu Halus
Cabe (sesuai selera, saya pake 2 sdt cabe bubuk) kalau mau pedas mengigit pakein cabe merah dan
          rawit.
5 siung bawang putih
3 cm lengkuas
2 cm kunyit (bakar)
2 cm kencur
2 sdt ketumbar bubuk
2 sdt merica bubuk
Garam
Gula pasir
5 butir kemiri (sangrai)
4 helai daun jeruk (buang tulangnya)
1 batang serai (ambil bagian putihnya saja)
1 sdt terasi

Cara Membuat
1. Tumis bumbu halus sampai wangi dan agak kering.
2. Angkat dan bagi dua.
3. Satu bagian campur dan aduk rata dengan daun kale.
4. Masukkan sayuran tsb kedalam perut ayam.
5. Lumuri seluruh permukaan ayam dengan sisa bumbu, sampai rata.
6. Bungkus ayam dengan daun pisang sampai rapat. lalu bungkus lagi dengan aluminium foil 
    sampai rapat agar tidak bocor dan kedap udara.
7. Letakkan diatas baking tray atau pinggan tahan panas.
8. Panggang pada suhu 200 - 250 C, lk. 2-3 jam.
9. Jika sudah sampai waktunya, angkat dan buka bungkusnya. Sajikan diatas piring saji, siram 
    dengan air/kuah dari proses memanggang.
Sodaappp !!





Ayam Betutu (Versi 2 : Pake daun Kalle) shared from laily goraya
Republish by The CC Resepi
9 Apr 2016 0 comments

Kek Carrot Pisang / Carrot Banana Cake

Kek Carrot Pisang / Carrot Banana Cake -

Kek Carrot Pisang / Carrot Banana Cake

Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
1 cawan gula kaster
1 sudu teh garam
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh serbuk kayu manis
3 biji telur grade A - pukukl ringan
1 1/2 cawan minyak jagung
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan potongan pisang berangan
1 1/2 cawan parutan carrot
1/2 cawan walnut cincang

Cream Cheese Frosting
250gm cream cheese
40gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sudu esen vanila
- Satukan semua dan putar hingga lembut dan berkrim.

Hiasan :  Cincangan walnut atau pecan - panggang sebentar
Peralatan :  3 biji loyang 8in - gris mentega dan tabur tepung

Penyediaan :
  1. Satukan gandum, gula, garam, serbuk kayu manis di dalam mangkuk.  Whisk hingga rata.
  2. Masukkan telur dan minyak jagung, gaul rata.
  3. Masukkan esen vanila, parutan carrot, potongan pisang dan walnut cincang.  gaul rata.
  4. Masukkan adunan sama banyak ke dalam 3 loyang berasingan.
  5. Bakar pada suhu 175C selama 30-45 minit hingga permukaan atas keperangan.
  6. Sejukkan dahulu sebelum di lapis dengan cream cheese sebanyak 3 lapisan.
  7. Sapu seluruh kek dengan cream cheese dan tabur walnut cincang di sekelilingnya.
  8. Hias mengikut suka.
Kek Carrot Pisang / Carrot Banana Cake


Kek Carrot Pisang / Carrot Banana Cake shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
7 Apr 2016 0 comments

Strawberry Mousse

Strawberry Mousse -

Strawberry Mousse

Lapisan Bawah
100gm strawberry segar
250gm cream cheese
70gm gula kaster
100ml dairy cream
2 sudu kecil gelatin
2 sudu besar air

Penyediaan :
  1. Tabur gelatin di dalam bekas berisi air.  Larutkan secara double boiler.  Ketepikan.
  2. Masak strawberry dengan 1 sudu besar air dan 1 sudu besar gula.  Kemudian kisar halus menjadi pes. Ketepikan.
  3. Putar cream cheese dan gula hingga rata dan licin.
  4. Masukkan larutan gelatin dan pes strawberry, gaul rata.
  5. Putar dairy cream hingga pekat, kaup balik ke dalam adunan hingga rata.
  6. Tuang ke dalam acuan dan simpan di dalam peti sejuk hingga beku.
Lapisan Atas
100gm strawberry segar
1 sudu besar gula
2 sudu kecil gelatin
2 sudu besar air

Penyediaan :
  1. Tabur gelatin di dalam bekas berisi air.   Larutkan secara double boiler.
  2. Masak strawberry bersama air dan gula hingga lembut.
  3. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar halus.  Tapis.
  4. Tuang larutan gelatin dan gaul rata.
  5. Biarkan suam sedikit sebelum di tuang ke atas lapisan bawah.
  6. Hias dengan hirisan strawberry.
Strawberry Mousse


Strawberry Mousse shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Puding Keju Oreo / Oreo Cheese Pudding

Puding Keju Oreo / Oreo Cheese Pudding -

Puding Keju Oreo / Oreo Cheese Pudding
Olahan dari :  FB Seharum Dapur Bonda KC

Bahan-bahan
1 paket biskut Oreo hancur untuk lapisan

Bahan Krim Keju
250gm krim keju
80gm susu pekat
10gm gelatine halal, larutkan dengan air secara double boiler
40gm air
200ml dairy whipping cream - putar sehingga kembang.

Hiasan :  Serpihan Oreo dan Hirisan Strawberry
100ml non-dairy whipping cream - putar hingga pekat

Cara membuat:
  1. Putarkan krim keju bersama dengan susu pekat sehingga sebati dan lembut.
  2. Masukkan campuran gelatin. Kacau sebati.
  3. Masukkan krim putar yang telah kembang. Kaup balik adunan tersebut.
  4. Isi dasar gelas dengan serbuk oreo, di ikuti hirisan strawberry.  Masukkan adunan krim keju.
  5. Ulangi melapis hingga habis.
  6. Sejukkan selama empat jam sehingga set.
  7. Paip dengan krim putar dan hias dengan serpihan Oreo dan strawberry.
Puding Keju Oreo / Oreo Cheese Pudding


Puding Keju Oreo / Oreo Cheese Pudding shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
5 Apr 2016 0 comments

Apple Pastry Puffs

Apple Pastry Puffs -

Apple Pastry Puffs

Bahan-bahan
2 keping pastry puffs 8in
1 sudu besar gula pasir untuk taburan
1 biji kuning telur untuk sapuan

Bahan Inti / Filling
2 biji epal granny smith atau epal merah - hiris atau potong dadu
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar kismis
1 sudu besar parutan kulit lemon
2 sudu kecil jus lemon
1/4 sudu kecil serbuk kayu manis

Satukan semua bahan dalam periuk dan masak hingga pekat.  Angkat dan ketepikan.

Penyediaan :
  1. Keluarkan pastry puffs dari peti sejuk.  Biarkan sebentar hingga lembut.  Canai ringan.
  2. Isikan inti di tengah dan potong menyerong bahagian tepi puffs untuk membuat bentuk pintalan.
  3. Pintal puffs berselang seli hingga habis.
  4. Sapu kuning telur dan tabur atasnya dengan gula pasir.
  5. Bakar pada suhu 175C selama 40 minit hingga permukaan puffs keperangan.
Apple Pastry Puffs


Apple Pastry Puffs shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
4 Apr 2016 0 comments

Nasi Arab Mandy / Mandy Chicken Rice

Nasi Arab Mandy / Mandy Chicken Rice -

Nasi Arab Mandy / Mandy Chicken Rice
FB :  Tahrunisah Jali

Penyediaan Air Rebusan Ayam / Stok ayam untuk nasi

Bahan-bahan
1 ekor ayam saiz sederhana- dipotong 4
2 inci halia - diketuk
1/2 sudu kecil serbuk zafran atau serbuk kunyit
1 sudu kecil lada hitam biji
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil buah pelaga
1/2 sudu kecil cengkih
2 helai daun Bay
garam secukup rasa atau 1 ketul kiub ayam
air secukupnya (supaya ayam tenggelam)

Cara membuat :
Rebus ayam selama 45 minit bersama bahan-bahan diatas.  Kemudian angkat dan toskan ayam. 
Tapiskan air rebusan untuk memasak nasi.  Sejukkan terlebih dahulu.
Ayam yang direbus digunakan untuk buat ayam panggang.

Bahan-bahan Untuk Masak Nasi:
3 cawan beras basmathi
4-5 cawan air rebusan / stok ayam (yang disediakan di atas)
Garam jika perlu sebab stok/rebusan ayam dah letak garam
Sedikit zaffran atau pewarna kuning

Bahan menumis:
1 sudu besar minyak sapi
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 ulas bawang merah - dimayang halus
1 ulas bawang putih- dimayang halus

Cara membuat:
  1. Beras dicuci kemudian ditoskan (dicuci dan direndam selama 20 min).
  2. Panaskan minyak sapi dalam periuk. Masukkan bahan tumis.  
  3. Goreng hingga naik bau / kekuningan.
  4. Pindahkan ke periuk nasi letrik, masukkan bahan tumis, stok ayam dan beras.
  5. Apabila masak masukkan pewarna kuning. Biarkan seketika.
  6. Kemudian gemburkan nasi guna garpu.
HomeMade Rempah Kabsah - Untuk ayam panggang**

Bahan - bahan:
1 sudu makan bunga cengkih
1 sudu makan lada hitam
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
2 sudu makan biji ketumbar
1 sudu makan buah pelaga
1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) atau pelaga putih
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit

Cara penyediaan:
Goreng tanpa minyak bahan-bahan di atas kecuali serbuk cili dan kunyit sehingga naik bau dan angkat.  Kemudian kisar bahan hingga halus, kemudian tambahkan serbuk kunyit dan serbuk cili.
Simpan rempah didalam bekas kedap udara sehingga hendak digunakan.

Ayam Mandy Panggang

Bahan Perapan:
1 sudu teh zaffran atau serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk homemade rempah kabsah (lihat resipi diatas)**
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu kecil garam
Aluminium foil utk balut / bungkus

Cara membuat:
  1. Ayam yg telah direbus tadi dilumurkan dengan bahan perapan.
  2. Letakkan atas aluminium foil, balut kemas.
  3. Bakar dalam oven selama 1 jam pd suhu 180C untuk menghasilkan ayam yang lembut.
Sos Salata :
2 biji tomato
1/2 biji bawang besar
2 biji cili besar
5 tangkai cili padi
sedikit daun ketumbar
sedikit garam
Jus dari buah lemon

Penyediaan:  Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja.  Jangan terlalu hancur

Salad Arab :
2 biji tomato potong dadu
1 batang timun, buang pulur, potong dadu
1/2 labu bawang besar - potong dadu
2 tangkai cili merah - potong halus
2 tangkai cili hijau - potong halus
5 tangkai cili padi - potong halus
Jus dari sebiji lemon
1 sudu minyak zaitun
Garam dan gula secukupnya

Penyediaan :  Gaulkan semua bahan, perasakan secukupnya.  Sedia di hidang bersama nasi mandy.

.

Nasi Arab Mandy / Mandy Chicken Rice


Nasi Arab Mandy / Mandy Chicken Rice shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Quiche Cendawan dan Tomato

Quiche Cendawan dan Tomato -

Quiche Cendawan dan Tomato

Bahan A
10 biji cendawan butang atau cendawan dalam tin - potong dadu
1 tin kecil tuna
1/4 labu bawang besar - cincang
Secubit garam dan serbuk lada putih
Minyak zaitun

Panaskan minyak, masak cendawan, bawang dan tuna hingga lembut.  Perasakan dengan secubit garam dan serbuk lada putih.  Ketepikan.

Bahan B
1 biji telur
1/4 cawan dairy whip cream
1/4 cawan susu cair
4 sudu besar parutan keju parmesan
sedikit garam dan serbuk lada putih

Campurkan semua bahan dan gaul rata.  Ketepikan

Bahan C
1 keping puff pastry saiz besar
Acuan Pie 8in
5 biji tomato cherry merah - belah 2
5 biji tomato cheery kuning - belah 2
Daun parsley
4 sudu besar parutan keju cheddar atau mozarella

Penyediaan :
  1. Isi acuan pie dengan puff pastry.  Cucuk dengan garfu.  Masukkan bahan A, ratakan.
  2. Kemudian tuang bahan B hingga rata.  Tabur dengan parutan keju.
  3. Atur potongan tomato cherry di atasnya.
  4. Bakar selama 40 minit pada suhu 175C hingga masak.
  5. Angkat dan tabur dengan daun parsley dan hidang bersama salad.
Quiche Cendawan dan Tomato


Quiche Cendawan dan Tomato shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;