28 Feb 2017 0 comments

Daging Merah Ala Thai

Daging Merah Ala Thai -

Daging Merah Ala Thai

Bahan-bahan
200 gram daging, hiris nipis
Gaul sedikit garam dan serbuk lada sulah

Sos Merah
3 ulas bawang putih, diketuk
1 inci halia, hiris nipis
4 helai daun limau purut, carik kasar
5 biji cili padi, tumbuk kasar
4 sudu besar sos merah  Thai cap labu
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1/2 batang carrot - potong memanjang
1 sudu kecil tepung jagung, bancuh sedikit air
1/2 cawan air rebusan
1 biji tomato belah 6
1 biji bawang besar potong baji
Minyak untuk menumis
Sos Merah Thai cap Labu

Penyediaan 
Rebus daging dengan air hingga empuk.   Angkat dan ketepikan 1/2 cawan air rebusan untuk membuat sos.
Panaskan minyak dan goreng daging sebentar tapi jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan. Dalam minyak yang sama tumis bawang putih, halia dan cili padi sehingga naik bau.
Kemudian masukkan sos merah, sos tiram, sos cili, sos ikan, bawang besar dan carrot. Masak seketika.
Masukkan daging, daun limau purut dan buah tomato.
Tuang air rebusan daging dan tambahkan bancuhan tepung jagung supaya kuah menjadi pekat.
Angkat dan hidangkan.

Daging Merah Ala Thai


Daging Merah Ala Thai shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
27 Feb 2017 0 comments

Kuih Topi Kelantan

Kuih Topi Kelantan -

Kuih Topi Kelantan

Bahan-bahan
2 cawan tepung beras
2/3 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
secubit garam
1 1/2 cawan air

Cara-cara :
Satukan semua bahan dan whisk hingga gula larut.  Tapis ke dalam mangkuk.
Kepok-kepokkan adunan beberapa kali dengan senduk.  Kemudian perap semalaman di dalam peti sejuk.
Keluarkan dan biarkan 2 jam pada suhu bilik.  Kemudian kepok-kepokkan adunan dengan senduk beberapa kali.
Panaskan sedikit minyak (anggaran untuk sesenduk kecil adunan) guna kuali bersaiz kecil.  Guna api sedang hingga minyak betul-betul panas.

Tuang sesenduk adunan, biar seketika sehingga mengembung di bahagian atas.  Ketika ini kecilkan api.

Apabila bahagian tepi kuih sedikit perang, longgarkan kelilingnya dengan senduk supaya tidak melekat di dasar kuali.
Masak dengan api kecil sehingga keliling tepi kuih keperangan,

Angkat dan toskan di atas tisu dapur.


Kuih Topi Kelantan


Kuih Topi Kelantan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;