8 Mar 2017 0 comments

Sup Ayam Cendawan Thai

Sup Ayam Cendawan Thai -

Sup Ayam Cendawan Thai

Bahan-Bahan
1 keping dada ayam - potong menyerong
4 cawan air rebusan ayam / stok ayam (Rebus tulang ayam untuk stok)
Cendawan Shitake
1 sudu teh garam
3 sudu besar sos ikan
1 1/2 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar jus limau kasturi
1 batang jagung - potong 1/2 in tebal
1 ikat kangkung - Ambil bahagian daun
Cendawan Enoki
3 helai daun ketumbar
1 ikat daun bawang - potong
1 biji tomato - belah 4
1 tangkai cili merah - hiris serong
1/2 sudu kecil mentega

Bahan - Semua di ketuk kasar
4 ulas bawang merah
3 batang serai
1 in halia
4 tangkai cili padi

Cara-cara :
Panaskan minyak, tumis bahan ketuk kasar hingga naik bau.

Tuang air rebusan ayam, garam, gula dan sos ikan.  Biar mengelegak selama 5 minit.

Kemudian masukkan cendawan hitam, jus limau.

Kemudian masukkan jagung, daun bawang, daun ketumbar, cili hiris dan mentega.

Akhir sekali, perlahankan api, masukkan isi ayam, tomato, kangkung, cendawan Enoki.  Didihkan sebentar hingga isi ayam masak.  Sedia di hidang.

Sup Ayam Cendawan Thai



Sup Ayam Cendawan Thai shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
6 Mar 2017 0 comments

Kurma Telur

Kurma Telur -

Kurma Telur
Sumber : MaDiHaA aka Ratna

Bahan-bahan
5 biji telor rebus, kupas dan goreng hingga berkulit
2 biji ubi kentang - potong dan goreng sebentar
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 cm halia* (bahan bertanda* boleh ditumbuk atau dimayang halus)
3 sudu besar rempah kurma - campur sikit air jadikan pes
2 cawan santan sederhana pekat
2 biji cili hijau dibelah dua atau 6 biji cili padi
Tomato jika suka
1 biji bawang besar ~ dibelah 6
1 keping asam gelugur
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Rempah tumisan
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara menyediakan
Panaskan minyak masak. Tumis rempah tumisan sehingga wangi. Masukkan bahan tumbuk/mayang dan biar hingga wangi. Masukkan pes kurma dan kacau rata hingga naik minyak.
Masukkan santan, kentang, garam dan gula.
Masak hingga kentang empuk sambil dikacau supaya santan tak membuak.
Masukkan asam gelugur, telur rebus yang telah digoreng, bawang besar dan cili. Masak sekejap Akhir sekali masukkan tomato. Kacau sekejap bolehlah matikan api.
Hidang dengan taburan bawang goreng dan daun ketumbar.

Kurma Telur


Kurma Telur shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;