11 Nov 2018 0 comments

Getuk Ubikayu

Getuk Ubikayu -

Getuk Ubikayu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 kg ubi kayu, buang kulit dan potong kecil
4 sudu besar gula pasir
1 cawan kelapa parut putih
1/2 sudu teh garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan Salutan
1 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung gandum
1/2 cawan air
1/2 sudu teh garam
sedikit serbuk kunyit

Cara-cara :

  1. Rebus ubi kayu hingga empuk.
  2. Lenyek hingga hancur ketika masih panas.
  3. Gaulkan dengan gula, kelapa, dan garam sehingga sebati.
  4. Bentukkan seperti bebola kecil.
  5. Satukan semua bahan salutan, gaul sebati.  Tidak terlalu pekat atau cair.
  6. Celupkan bebola ubikayu ke dalam bahan salutan.
  7. Masukkan ke dalam minyak panas dan goreng terendam sehingga keperangan.
  8. Angkat dan toskan minyak.
  9. Sedia dihidangkan.


Getuk ubi juga boleh di golek ke dalam bijan, cornflakes, breadcrumbs atau oats.
Tidak perlu mencelupnya ke dalam tepung.  Bentukkan mengikut kreativiti.
Getuk Ubikayu


Getuk Ubikayu shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
31 Oct 2018 0 comments

Lontong Lemak Cili Padi - Awang Brand

Lontong Lemak Cili Padi - Awang Brand -



Lontong Lemak Cili Padi - Awang Brand
By Kak Wan

Bahan-bahan Kuah 
1 paket Awang Brand Lemak Cili Padi
1 mangkuk kecil ikan bilis halus atau udang kering
1 mangkuk potongan kacang panjang
1 mangkuk tempe goreng
1 mangkuk tauhu goreng
1 mangkuk fucuk dan soon hoon yang di rendam
1/2 mangkuk potongan lobak merah
1/2 mangkuk potongan sengkuang
1 mangkuk hirisan daun kobis
1 mangkok potongan terung
4 cawan air
2 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Sampingan
Nasi impit
Sambal tumis udang
Telur rebus, dibelah dua

Cara membuatnya :
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, masukkan ikan bilis dan tumis sebentar.
Masukkan pes lemak cili padi, kacau rata.
Tambah air dan santan, kacau rata.
Masukkan lobak merah dan sengkuang. Biar mendidih.
Masuk tauhu, tempe dan fucuk.
Masak hingga semua lembut.
Masukkan kacang panjang dan kobis.
Akhir sekali masukkan terung.
Jika kurang kuah, boleh tambah sediki lagit air.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Bila mendidih matikan api dan hidangkan bersama nasi impit, telur rebus dan sambal tumis udang.


Sambal Tumis Udang 

Bahan-bahan
1 paket pes Awang Brand Sambal Tumis
1 mangkuk isi udang
1 biji bawang besar, potong bulat
1/4 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
Panaskan sedikit minyak, tumis pes sambal sebentar.
Masukkan isi udang, tumis hingga udang berubah warna.
Masukkan bawang dan santan.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Masak hingga sambal hampir kering.
Sedia di hidang bersama lontong atau nasi.



Lontong Lemak Cili Padi - Awang Brand shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;