By Kak Wan @ Resipicitarasawan
BAHAN-BAHAN :
350 gm Cream Cheese
80 ml Susu Pekat Manis
50 ml bancuhan Teh Tarik
70 ml Dairy Whipping Cream
30 gm Gula Perang
3 Telur Besar
1 sudu besar Tepung Jagung
BANCUHAN TEH :
100 ml Air
4 sudu makan Teh serbuk atau uncang
1 sudu kecil Nescafe atau kopi segera
Masak bancuhan teh hingga mendidih, tapis dan sejukkan.
Ketepikan 50ml untuk Cheesecake
BOBA :
5 cawan Air
1/3 cawan BOBA (sedia guna)
1/2 cawan Sirap Gula Melaka
Rebus Boba hingga lembut. Siram dengan air sejuk dan tapis.
Gaul bersama sirap dan rehatkan 10 minit hingga sirap menyerap.
PENYEDIAAN CHEESE CAKE :
- Panaskan Oven pada suhu 200C.
- Lembutkan Cream Cheese pada suhu bilik hingga lembut.
- Putar cream cheese dan gula hingga sebati dan berkrim.
- Masukkan susu pekat dan bancuhan teh, gaul sebati.
- Masukkan telur, whiping cream dan tepung jagung.
- Putar perlahan hingga adunan menjadi sebati.
- Tuang dalam loyang bulat 5 inci yang di alas baking paper.
- Oven pada suhu 200C selama 35 minit.
- Simpan di dalam chiller semalaman.
- Keluarkan dari loyang dan hidang dingin bersama Boba.
Boba Teh Tarik Cham Burnt Cheese Cake
Boba Teh Tarik Cham Burnt Cheese Cake shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
No comments:
Post a Comment