11 Dec 2013 0 comments

Resep Membuat Lumpia Goreng

Resep Membuat Lumpia Goreng -
Resep Membuat Lumpia Goreng Lumpia adalah lembaran tipis dari tepung gandum yang dijadikan kulit lalu digunakan sebagai pembungkus dari berbagai variasi isian. Lumpia merupakan salah satu wisata kuliner yang populer di Semarang dan Bandung dengan khas jajanan lumpia basahnya. Kulit lumpia yang siap pakai bisa didapat di berbagai tempat sehingga membuat proses bikin lumpia menjadi lebih praktis. Sebagai menu hidangan santai keluarga di rumah, resep lumpia goreng ayam berikut ini dapat dijadikan pilihan yang tepat.



RESEP LUMPIA GORENG






Bahan dan bumbu yang diperlukan :


  • 15 lembar kulit lumpia

  • 2 siung bawang putih, cincang halus

  • 3 butir bawang merah, cincang halus

  • 1 buah cabe merah besar, cincang halus

  • 300 gram ayam fillet, rebus, suir-suir

  • 1 bks bumbu opor, siap beli

  • 200 ml santan dari ½ butir kelapa

  • lettuce secukupnya

  • garam dan gula pasir secukupnya

  • 2 sdm minyak untuk menumis

  • minyak untuk menggoreng


CARA MEMBUAT LUMPIA GORENG :



  1. Panaskan minyak lalu tumis bawang putih dan bawang merah hingga harum. Masukkan bumbu opor dan cabai merah, aduk hingga rata. Masukkan ayam, santan, garam, gula pasir. Masak hingga bumbu meresap dan mengering. Angkat.

  2. Ambil selembar kulit lumpia, letakkan lettuce dan satu sendok makan opor ayam. Lipat, gulung hingga padat dan rapi. Lakukan hal yang sama hingga bahan habis.

  3. Goreng dalam minyak panas hingga matang. Angkat, tiriskan.






Resep Membuat Lumpia Goreng shared from Febry jhe

Republish by The CC Resepi
9 Dec 2013 0 comments

Tart Nenas

Tart Nenas -

Bahan-bahan:


  • 1 ketul buttercup

  • 1/2 kg tepung gandum

  • 1/4 tin kecil ghee

  • 2 biji kuning telur

  • 1/4 tin susu pekat manis

  • sedikit pewarna kuning


Inti Nenas


  • 1 biji nenas

  • 1 batang kulit kayu manis

  • Gula secukupnye (bergantung kepada manis nenas)

  • sedikit pewarna kuning


Cara penyediaan inti nenas


  1. Blender nenas.

  2. Masukkan nenas yg telah diblender bersama-sama airnye,kulit kayu manis,pewarna kuning dan gula kedalam periuk.Kacau sehingga pekat dan boleh gentel.Air dimasak sekali supaya tidak hilang rasa masam manis nenas tadi.


Hiasan


  • 1 biji telur


Cara sediakan biskut:


  1. Pukul butter,ghee & susu hingga kembang.

  2. Masukkan kuning telur & pukul rata.

  3. Masukkan tepung gandum dan pewarna.

  4. Masukkan inti nenas kemudian bentukkan.

  5. Akhir sekali bakar.






Tart Nenas shared from shaed

Republish by The CC Resepi
4 Dec 2013 0 comments

Ikan Goreng Berlada - Resepi Pantai Timur

Ikan Goreng Berlada - Resepi Pantai Timur -

Bahan-bahan:


  • 5 ekor ikan sardin / kembung @ ikan tongkol

  • 3 sudu cili boh

  • 3 sudu bawang merah dikisar

  • garam secukup rasa

  • minyak


Cara-cara


  1. Gaul cili bersama bawang merah dan garam secukup rasa.

  2. Leser bahan tersebut pada ikan. Biarkan seketika supaya rempah sebati dengan ikan.

  3. Goreng dengan minyak panas. Siap. Boleh dimakan bersama nasi putih.




*xpernah pula jumpa masakan nie kat utara. Goreng kunyit ada la...



Ikan Goreng Berlada - Resepi Pantai Timur shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Roti Manis

Roti Manis -

Bahan-bahan:


  • 5 cawan Tepung

  • 2 sudu Susu tepung

  • 3/4 cawan Gula

  • 1 sdu kecil Garam

  • 2 sudu Majerin

  • 11g Yis

  • 2 bijiTelur

  • 1 cawan Air suam


Cara-cara:


  1. Gaul tepung bersama susu tepung, gula garam dan marjerin hingga menjadi serbuk roti. Buat lubang, masukkan yis dan air suam sedikit demi sedikit. Masukkan telur.

  2. Uli selama 15 minit. Bentukkan menjadi bulat dan sapukan sedikit marjerin disekelilingnya. Biarkan selama 1jam @ doh menjadi sekali ganda.

  3. Tumbuk doh untuk membuang angin didalamnya. Bentukkan bulat dan susun didalam loyang

  4. Tunggu lagi sampai doh naik.

  5. Pukul telur bersama air dan sapu ditas roti. Bakar dalam oven dengan suhu 170 C selama 15 minit@ kekuningan. Apabila sudah masak, keluarkan dan sapukan planta di atas roti @ boleh juga ditabur gula.






Roti Manis shared from shaed

Republish by The CC Resepi
29 Nov 2013 0 comments

Laksam Ganu

Laksam Ganu -


Bahan-bahan:


  • 6 cawan tepung beras

  • 1 cawan tepung gandum

  • 8 cawan air suam


Cara-cara masak:


  1. Campur dan kacau semua bahan hingga sebati.

  2. Lenserkan minyak pada tudung periuk.

  3. Tuang tepung ke atas tudung periuk dan kukus selama 4 minit.

  4. Bila dah masak, angkat dan gulung laksam tersebut






Laksam Ganu shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Pecal

Pecal -
Bahan-bahan:


  • 4 rantai kacang panjang

  • 1/2 biji timun

  • 1 keping tauhu

  • 1/4 biji sengkuang

  • 1 biji telur rebus

  • 4 pokok kangkung


Bahan untuk kuah:


  • 1/2 cawan kacang tanah

  • 10 tangkai cili kering

  • 3 ulas bawang merah

  • 2 ulas bawang putih

  • 1 inci belacan

  • 1 camca teh asam jawa

  • 2 cawan besar gula

  • 1 biji cili merah


Cara penyediaannya:


  1. Gorong bawang,cili,belacan,bawang merah & bawang putih. Biar layu sedikit.

  2. Goreng kacang tanah.

  3. Tumbuk bahan gorengan tadi kecuali kacang.Kacang blender tapi jangan hancur sangat.

  4. Gaul sebati dan masukkan belacan,asam jawa & gula.Tuang air mendidih.

  5. Basuh dan potong sayur.Kacang panjang,kangkung dan taugeh celur.

  6. Tauhu digoreng.






Pecal shared from shaed

Republish by The CC Resepi
28 Nov 2013 0 comments

Biskut Almond London

Biskut Almond London -
Bahan-bahan:


  • 1 pek buttercup

  • 110 g gula aising

  • 1 biji telur

  • 1 sudu teh esen vanila

  • 300 g tepung gandum (diayak)

  • 180 g tepung jagung (diayak)

  • 40 g serbuk badam

  • 200 g badam bakar (bakar dengan api kecil)

  • mangkuk kertas


Bahan Hiasan


  • 400 g coklat masakan

  • 60 g badam cincang

  • 1 sudu lemak sayuran/ buttercup


Cara penyediaannya:


  1. Pukul buttercup,gula aising,telur dan esen vanila hingga sebati.

  2. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung serta serbuk badam.Uli perlahan-lahan menjadi doh yang lembut.

  3. Ambil sedikit adunan, isikan ditengah-tengah dengan badam bakar dan bulatkan. Atur dalam tin pembakar.

  4. Bakar pada suhu 180 C selama 20 minit atau hingga masak.Biar sejuk.

  5. Untuk hiasan. Cairkan coklat masakan dan lemak sayuran/buttercup dalam periuk. Buat double boil.

  6. Letak biskut dalam mangkuk kertas.Sudukan sedikait coklat dan tabur badam.








Biskut Almond London shared from shaed

Republish by The CC Resepi
27 Nov 2013 0 comments

Tonton filem boleh membakar kalori anda

Tonton filem boleh membakar kalori anda -



Satu kajian yang dibuat di London membuktikan menonton sebuah filem boleh membakar sehingga 200 kalori. Kajian dibuat menumpukan kepada penggunaan tenaga ketika menonton.



Hasil yang diperolehi ialah denyutan nadi penonton meningkat lebih laju dan menghasilkan adrelin. Proses ini meningkatkan pembakaran kalori sebanyak 30%.





Bukan semua filem yang dapat membantu anda membakar kalori tetapi Filem SERAM!!!

Antara filem yang menjadi pilihan adalah :


  • The Shining – 184cal

  • Jaws – 161cal

  • The Exorcist - 158cal


Sesiapa yang malas bersenam tu, bolehlah mencuba cara ini untuk lebih langsing. Yang lagi seram, lagi bagus, lagi banyak membakar kalori.





Tonton filem boleh membakar kalori anda shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Nasi Ayam

Nasi Ayam -
Bahan-bahan:


  • 2 cawan beras basmathi

  • 1/2 biji bawang besar

  • 2 ulas bawang putih

  • 1 inci halia

  • garam secukupnya

  • 2 cawan air rebusan ayam


Cara penyediaannya:


  1. Beras dicuci kemudian ditoskan.

  2. Bawang besar dihiris.

  3. Bawang putih dan halia ditumbuk.

  4. Masukkan minyak sapi. Tumis bawang besar dan bahan2 yang ditumbuk tadi.

  5. Bila dah garing, tuang air rebusan ayam, masukkan garam.

  6. Apabila dah mendidih, masukkan beras.


Cili Sos


  • 4 biji cili merah

  • 1 ulas bawang putih

  • 2 camca besar gula

  • 1 camca besar cuka


Cara-cara:

Blender cili merah dan bawang putih.Campur dengan bahan2 lain.Kacau hingga sebati.



Bahan Ayam Goreng


  • 1/2 ekor ayam

  • 1 inci halia

  • 3 ulas bawang putih - digiling

  • 4 ulas bawang merah - digiling

  • sedikit kicap


Cara penyediaannya:


  1. Ayam dibersihkan dan dipotong dua.

  2. Perap ayam dengan separuh bahan giling selama 15 minit.

  3. Tuangkan air ke dalam periuk dan rebuskan ayam. (guna air rebusan untuk masak nasi.Selebihnya untuk buat sup)

  4. Rebuskan ayam hingga masak,keluarkan.Kemudian lumurkan ayam dengan bahan giling & kicap.

  5. Goreng ayam


Bahan Sup


  • 1 camca teh jintan manis

  • 1 camca teh jintan putih

  • 1 camca teh lada hitam

  • 1 ulas bawang merah

  • 1 ulas bawang putih

  • 1/2 inci halia


Cara


  1. Semua bahan diblender dan ambik air shj.

  2. Ambil air rebusan ayam tadi,kemudian masukkan bahan2 yang diblender dan ditapis ke dalam air rebusan dan masukkan garam secukup rasa.

  3. Apabila mendidih.sedia untuk dihidang.










Nasi Ayam shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Nasi Arab

Nasi Arab -
Bahan-bahan:

Penyediaan Stok Tulang


  • 1 1/2 kg tulang lembu yg ada daging

  • 15 biji buah pelaga

  • 15 kuntum bunga cengkeh

  • 15 biji lada hitam

  • 1 sudu kecil jintan putih

  • 3 helai bay leaves

  • 1 inci halia (dihiris)


Penyediaan Nasi


  • 3 cawan beras basmathi

  • 3-4 cawan stok tulang

  • 2 sudu minyak sapi

  • 1 labu bawang besar

  • 4 biji buah pelaga

  • 4 kuntum bunga cengkeh

  • 5 biji lada hitam

  • sedikit biji gajus (ikut citarasa)

  • sedikit garam


Penyediaan Salata Hara


  • 2 biji tomato

  • 2 cili merah

  • 1/2 biji bawang besar

  • sedikit daun ketumbar

  • limau nipis

  • sedikit garam

  • sedikit gula


Cara Penyediaannya:


  1. Rebus tulang hingga empuk bersama bahan-bahan penyediaan untuk stok tulang seperti diatas. Jika perlu masukkan sedikit daging.Tapis, ambil stok dan tulang.

  2. Untuk masak nasi. Tumis bawang besar bersama minyak sapi hingga garing. Masukkan rempah ratus, stok tulang, garam dan beras basmathi. Masukkan tulang dan daging.

  3. Untuk salata hara.Kisar kesemua bahan kecuali garam, gula dan limau nipis. Kisar tanpa air. Bila hancur masukkan gula dan garam secukupnya bersama perahan limau nipis.

  4. Hidang nasi bersama salata hara, telur masin, acar timun.






Nasi Arab shared from shaed

Republish by The CC Resepi
26 Nov 2013 0 comments

Simple Banana Cake

Simple Banana Cake -






Punya banyak pisang masak yang belum sempat dimakan, daripada bingung lebih baik diolah jadi penganan yang enak dan mantap..:D

Hasilnya banana cake. Ada banyak varian banana cake baik original maupun variasi coklat dan lain-lain. Yang saya buat ini kebetulan simpel dan bahan minimalis saja. Silahkan bagi yang ingin mencoba :)

Kalo saya lebih suka dimakan hangat...tapi dimakan dalam keadaan dinginpun tetep OK kok....:)



Bahan

1 stick (lk. 113 gr) mentega

175 gr tepung

150 gr gula pasir

4 sdm susu tawar cair (suhu ruang)

1 butir telur uk. L (suhu ruang)

1 1/2 sdt baking powder

1 sdt baking soda

2 buah pisang yg sudah masak betul (hancurkan)

1/2 sdt vanili bubuk/ekstrak



Cara Membuat

1. Panaskan oven pada suhu 180 C.

2. Campur tepung dengan baking powder, vanili bubuk dan baking soda, ayak.

3. Haluskan pisang dengan bantuan garpu atau mulut gelas.

4. Kocok mentega dan gula sampai lembut dan pucat (lk. 5 menit)

5. Masukkan telur, kocok lagi sampai betul2 rata dan agak mengembang.

6. Masukkan susu, aduk rata.

7. Masukkan pisang, aduk rata.

8. Masukkan tepung, aduk rata.

9. Masukkan ke loyang

10. Panggang sampai matang lk. 30 menit.

11. Angkat dan dinginkan sebelum dikeluarkan dari loyang.









Simple Banana Cake shared from laily goraya

Republish by The CC Resepi
23 Nov 2013 0 comments

Ayam merah bersantan

Ayam merah bersantan -

Bahan - bahan:


  • 3 ketul ayam

  • 1 cawan santan (1/2 biji kelapa)

  • 5 ulas bawang merah

  • 2 ulas bawang putih

  • 1 inci halia

  • 15 tangkai cili kering

  • 1 camca besar kacang pea

  • 1 camca besar gula

  • sedikit air asam

  • 1 batang serai

  • 1 biji bawang besar (dipotong bulat)

  • garam secukup rasa


Cara Penyediaannya:


  1. Bawang merah,bawang putih,halia & cili kering diblender.

  2. Ayam dibersihkan dan digaul dengan garam & serbuk kunyit.

  3. Goreng separuh masak.

  4. Tumis bahan yg diblender & serai yang telah diketuk sehingga garing.

  5. Masukkan ayam, kacau hingga sebati.

  6. Masukkan santan, air asam, gula & garam.Kacau ayam hingga kuah hampir pekat.Masukkan bawang besar.








Ayam merah bersantan shared from shaed

Republish by The CC Resepi
20 Nov 2013 0 comments

Resep Membuat Malbi Daging Sapi

Resep Membuat Malbi Daging Sapi -


Resep cara membuat malbi daging merupakan menu makanan khas dan asli dari palembang sumatera selatan. Malbi adalah olahan masakan yang berbahan baku utama daging asli dengan campuran beberapa bumbu rempah dan kecap manis sehingga tercipta rasa daging yang empuk, pedas, dan manis. Cara membuat malbi daging sangatlah mudah karena bahan-bahannya gampang didapat didapur, berikut ini kami berikan tip dan cara memasak malbi.




Bahan-bahan:



  • 500 gr daging sapi potong kotak-kotak

  • 6 sdm kecap manis asli

  • 1 sdm gula merah disisir

  • 3 sdm bawang goreng

  • 1 buah asam jawa

  • Minyak goreng secukupnya

  • Air secukupnya


Bumbu halus :



  • 6 siung bawang putih

  • 3 cm jahe fresh

  • 1 sdt merica

  • 1 biji pala



CARA MEMBUAT MALBI DAGING SAPI






  1. Panaskan minyak goreng kemudian tumis bumbu halus sampai wangi dan jangan terlalu matang supaya lebih segar.

  2. Masukkan daging, kecap manis, asam jawa, dan gula merah lalu aduk sampai daging berlumuran bumbu dan kecap secara merata.

  3. Tambahkan air secukupnya kemudian tutup pancinya dan masak/rebus sampai mendidih, matang, dan daging menjadi empuk.

  4. Masak daging tersebut dengan api yang sedang sampai airnya berkurang, hati-hati jangan sampai abis airnya karena bisa gosong.

  5. Angkat dan malbi daging sapi asli khas palembang ini siap untuk dihidangkan dengan taburan bawang goreng, hidangkan dengan ditemani nasi atau lontong atau ketupat, wah cocok dan nikmat banget pastinya.







Resep Membuat Malbi Daging Sapi shared from Febry jhe

Republish by The CC Resepi
14 Nov 2013 0 comments

Gaji Penjawat Awam naik 5.7% - 2014

Gaji Penjawat Awam naik 5.7% - 2014 -

Berita Kenaikan Gaji Naik 2014 di Malaysia : Dikala rakyat berhadapan dengan lonjakan kos sara hidup, terdapat berita gembira yang menanti rakyat Malaysia tidak kira penjawat awam mahupun kakitangan swasta apabila kalangan majikan telah mengunjurkan akan berlakunya….kenaikan gaji naik di Malaysia sekitar 5.7% pada tahun 2014.



  • Kadar kenaikan gaji di malaysia tahun 2010 : 5 %

  • Kadar kenaikan gaji di Malaysia tahun 2011-2013 : 5.5%

  • Kadar kenaikan gaji di malaysia tahun 2014 : 5.7%





Sumber



Gaji Penjawat Awam naik 5.7% - 2014 shared from shaed

Republish by The CC Resepi
3 Nov 2013 0 comments

Resep Membuat Pepes Ayam

Resep Membuat Pepes Ayam -

Resep Membuat Pepes Ayam












Bahan - Bahan:


  • 500 gram fillet dada ayam, potong dadu

  • 150 ml santan kental dari 1/2 butir kelapa. Daun pisang untuk membungkus. Haluskan

  • 10 butir bawang merah

  • 8 siung bawang putih

  • 5 cm jahe

  • 5 cm kunyit

  • 8 butir kemiri sangrai

  • 3 sdt garam

  • 5 lembar daun salam, sobek-sobek

  • 8 cm jahe, iris tipis

  • 8 cm lengkuas, iris tipis

  • 7 batang serai, ambil putihnya, potong-potong

  • 18 buah cabai rawit merah

  • 10 tangkai daun kemangi, petik daunnya

  • 4 buah tomat, iris tipis




Cara Membuat:



Campur fillet ayam dengan bumbu halus dan santan kental. Diamkan selama 15 menit.


Ambil daun pisang. Tata daun salam, jahe, lengkuas, serai, dan cabai rawit merah. Sendokan ayam, daun kemangi, dan tomat.


Bungkus, semat kedua sisinya. Khusus diatas api sedang 30 menit sampai matang.


Porsi untuk 5 orang



Resep Membuat Pepes Ayam shared from Febry jhe

Republish by The CC Resepi
31 Oct 2013 0 comments

Resep Membuat Ayam Saus Berbeque

Resep Membuat Ayam Saus Berbeque -

Resep Membuat Ayam Saus Berbeque










Bahan - Bahan:



  • 5 potong paha ayam bagian bawah

  • 1 sdt garam

  • 1 sdt air lemon

  • 60 gram tepung terigu, larutkan dengan

  • 50 ml air




Pelapis:




  • 100 gram tepung terigu

  • 15 gram tepung beras

  • 1/2 sdm maizena

  • 1/2 sdt baking powder

  • 1/2 sdt merica bubuk

  • 1 sdt garam




Saus:




  • 1/2 buah bawang bombay, cincang halus

  • 6 sdm berbeque sauce

  • 3 sdm saus tomat

  • 1 sdt garam

  • 1 sdt gula pasir

  • 1/2 sdt merica hitam hitam cincang kasar

  • 50 ml air




Cara Membuat:


Lumuri ayam dengan garam dan air jeruk lemon. Diamkan 15 menit. Celup kelarutan tepung terigu.


Ayak semua bahan pelapis. Gulingkan ayam kebahan pelapis sambil ditekan-tekan. Goreng dalam minyak yang sudah di panaskan

di atas api sedang hingga matang.


Saus: Tummis bawang bombay hingga harum. Tambahkan barbuque sauce, saus tomat, garam, gula pasir, dan merica kasar. Aduk rata.


Tuang air. Masak hingga kental. Aduk rata. Masukan ayam. Aduk hingga terbalut.


Porsi untuk 5 orang



Resep Membuat Ayam Saus Berbeque shared from Febry jhe

Republish by The CC Resepi
0 comments

Resep Membuat Daging Penyet Sambal Terasi

Resep Membuat Daging Penyet Sambal Terasi -

Resep Membuat Daging Penyet Sambal Terasi














Bahan - Bahan:



  • 500 gram daging sapi bagian sengkel(bisa ditambahkan dengan paru juga)

  • 1 liter santan, dari 1/2 butir kelapa

  • 1 sdm ketumbar, tumbuk kasar

  • 2 lembar daun salam

  • 1 batang serai, memarkan

  • 2 cm jahe, memarkan

  • 2 cm lengkuas, memarkan





Haluskan :




  • 7 butir bawang merah

  • 3 siung bawang putih

  • 1/2 sdt jintan

  • 1/2 sdt merica bubuk

  • 4 lembar daun jeruk, buang tulang daunnya

  • 2 sdt garam

  • 2 sdm gula merah. Minyak untuk menggorng

  • 2 buah mentimun

  • 5 tangkai daun kemangi




Sambal Terasi :




  • 2 siung bawang putih, goreng

  • 3 buah cabai rawit merah

  • 5 buah cabai merah keriting, goreng

  • 1 buah tomat, di goreng

  • 1 sdt terasi udang

  • 1 sdt garam

  • 1 sdt merah

  • 75 ml air panas

  • 1 buah air jeruk limau




Cara Membuat:


Rebus daging dengan santan bersama ketumbar, daun salam, serai, jahe, lengkuas, dan bumbu halus sampai setengah matang. Angkat

dan iris tipis searah serat. Rebus lagi dalam rebusan bumbu sampai matang. Angkat.


Goreng dalam minyak yang sudah dipanaskan diatas api sedang sampai kecoklatan. angkat dan tiriskan.


Sambal: ulk bawang putih, cabai, tomat, kacang, terasi, garam, dan gula merah sampai halus. Tuang air sedikit-sedikit sabil di

ulek rata. Tambahkan air jeruk nipis. Aduk rata.


Letakan potongan daging di atas sambal. Tekan-tekan daging dengan pengulek. Sajikan bersama lalapan.


Porsi untuk 4 Orang






Resep Membuat Daging Penyet Sambal Terasi shared from Febry jhe

Republish by The CC Resepi
30 Oct 2013 0 comments

Kek Kukus Coklat Cheese

Kek Kukus Coklat Cheese -

Bahan untuk Cheese :


  • 200g cream cheese

  • 50g gula halus

  • 25ml air biasa

  • 25g tepung gandum

  • 1 biji telur


Cara cara:








  1. Cara Menyediakan Kek Coklat, Boleh rujuk DISINI.Ikut sampai cara cara no. 2 sahaja sebab nak mengukus perlu diselang seli dengan cheese.

  2. Cara Menyediakan Cheese :

  3. Campurkan semua bahan kecuali telur. Pukul sehingga kembang. Masukkan telur dan kacau lagi.

  4. Panaskan air untuk kukusan, kemudian masukkan adunan untuk kek dan kukus selama 20minit. Masukkan adunan untuk cheese di atas kek tadi dan kukus lagi 20 minit.

  5. Akhir sekali, masukkan adunan coklat dan kukus selama 30minit@ sampai masak.

  6. Siap untuk dihidang!!!






Kek Kukus Coklat Cheese shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Resepi Biskut Popia Nestum

Resepi Biskut Popia Nestum -






Bahan-bahan:




  • 1 bungkus popia

  • 1/2 cawan horlicks

  • 1/2 cawan gula - kisar halus

  • 1 cawan nestum - kisar halus

  • Lidi satay

  • Telur

  • Minyak masak




Cara - cara:



1. Gulung kulit popia dengan menggunakan lidi satay, tinggalkan dlm 1-2cm untuk lekatkan dgn telur. Buat hingga habis. Tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab untuk mengekalkan kelembapan dan mudah dipotong.



2. Potong kulit popia yang telah digulung tadi secara serong dengan gunting/pisau jarak 1-2cm.



3. Goreng kulit popia dengan api sederhana sehingga garing. Angkat dan toskan.



4. Apabila sudah sejukk, tabur,horlicks, gula dan nestum kisar di atas kulit popia tersebut. Gaul hingga semua kulit popia disaluti bahan di atas. Simpan dalam bekas kedap udara.



Resepi Biskut Popia Nestum shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Resep Membuat Bola Daging Balado

Resep Membuat Bola Daging Balado -

Resep Membuat Bola Daging Balado














Bahan - Bahan:





  • 250 gram daging giling

  • 1 sdt garam

  • 1/2 sdt merica bubuk

  • 1/2 sdt pala bubuk

  • 5 sdm minyak untuk menumis

  • 100 gram kentang mini, rebus, belah 2 bagian Tumbuk kasar

  • 8 butir bawang merah

  • 2 siung bawang putih

  • 5 buah cabai merah besar

  • 5 buah cabai merah keriting

  • 2 lembar daun salam

  • 2 lembar daun jeruk, buang tulang daunnya

  • 1 batang serai, memarkan

  • 1 sdt garam

  • 1/2 sdt merica bubuk

  • 1/2 sdt gula pasir

  • 50 ml air


Cara membuat:


Aduk daging giling dengan garam, merica bubuk, dan pala bubuk. Bentuk bulat kecil. Sisihkan.


Panaskan 3 sdm minyak. Tumis daging sampai berubah warna. Angkat. Sisihkan.


Tambahkan sisa minyak, tumis bumbu kasar dengan daun salam, daun jeruk, dan serai sampai harum. Masukan daging, kentang, garam,

merica bubuk, dan gula pasir. Aduk rata. Tuang air. Masak sampai matang.


Porsi untuk 5 orang



Resep Membuat Bola Daging Balado shared from Febry jhe

Republish by The CC Resepi
0 comments

Resep Membuat Tumis Bola Daging

Resep Membuat Tumis Bola Daging -

Resep Membuat Tumis Bola Daging












Bahan - Bahan :





  • 350 gram daging giling

  • 1 sdm maizena

  • 1 sdt garam

  • 1/2 sdt merica bubuk

  • 1/4 sdt pala bubuk

  • 6 butir bawang merah, iris

  • 3 siung bawang putih, iris

  • 3 buah cabai merah besar, potong 1 cm

  • 3 buah cabai hijau besar, potong 1 cm

  • 2 lembar daun salam

  • 2 cm lengkuas, memarkan

  • 1 sdt kecap asin

  • 1/2 sdt garam

  • 1/2 sdt merica bubuk

  • 1/2 sdt gula pasir

  • 200 ml air


Cara Membuat:


Aduk rata daging giling, maizena, garam, merica bubuk, dan pala bubuk. Bentuk bulat sebesar kelereng. Sisihkan.


Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih, daun salam, dan lengkuas sampai harum. Masukan bola daging.

Tumis sampai berubah warna.


Tambahkan cabai merah dan cabai hijau. Masak sampai layu. Masukan kecap asin, garam, merica bubuk, dan gula pasir. Aduk rata.

Tuang air. Masak sampai matang dan meresap.


Porsi untuk 4 orang






Resep Membuat Tumis Bola Daging shared from Febry jhe

Republish by The CC Resepi
28 Oct 2013 0 comments

Nasi uduk (menggunakan rice cooker)

Nasi uduk (menggunakan rice cooker) -


Saya paaaliiiing suka makan ayam penyet atau tempe, tahu penyet pake nasi uduk, lebih makyus rasanya. Nah ini saya share resep masak nasi uduk super cepat dan simpel menggunakan rice cooker.



Bahan

500 gr beras basmati (jenis beras long grain)

1 kaleng santan

1 cup air

1 sdt garam

1/2 sdt gula pasir

1 batang serai (geprek)

1 lembar daun pandan

1 lembar daun jeruk

2 lembar daun salam

1 sdt ketumbar bubuk






Cara Memasak

1. Cucu beras. Tiriskan.

2. Masukkan santan dan air, dan semua bumbu. Aduk rata.

3. Masak dech tinggal pencet button ON

4. Tunggu sampai matang, ketika tanda matang sudah nyala, biarkan nasi untuk 15-30 menit, biar tanak. Karena biasanya ketika tanda sudah matang itu hanya pertanda air sudah habis dan nasi belum begitu tanak. Jadi, akan lebih baik jika dibiarkan dulu untuk beberapa saat.









Nasi uduk (menggunakan rice cooker) shared from laily goraya

Republish by The CC Resepi
27 Oct 2013 1 comments

Nasi tomato

Nasi tomato -


BAHAN-BAHAN:



4 cawan beras basmathi

4 cawan air

1 cawan susu cair

3 helai daun pandan - disimpul & ikat

3 sudu besar tomato puree - boleh ditambah 1 sudu lagi

2 biji buah tomato masak ranum - dipotong kecil-kecil

5 sudu besar minyak sapi untuk menumis

Garam secukup rasa



BAHAN TUMISAN :



2 biji bawang besar

3 ulas bawang putih

4 cm halia

3 biji buah pelaga

1 inci kayu manis

1 kuntum bunga lawang

3 biji bunga cengkih



CARA MEMASAK :



Bersihkan beras basmathi dan rendam beras selama 1 jam . Bila cukup sejam beras ni di tos serta di ketepi kan dahulu . Kupas semua bawang dan halia serta dipotong dan semuanya dikisar sehingga halus kemudian buah tomato dipotong kecil-kecil .



Periuk nasi di letakkan atas dapur dulu untuk menumis semua bahan-bahan . Panaskan semua minyak sapi dalam periuk nasi kemudian tumis semua bahan tumisan sampai wangi dan semua bawang menjadi layu kekuningan kemudian masukkan buah tomato dan kacau sehingga buah tomato layu kemudian masukkan tomato puree.



Kemudian masukkan semua air , susu cair , daun pandan serta biarkan sampai mendidih dan boleh la dimasukkan semua beras , garam secukup rasa dan kacau bagi mesra semua bahan-bahan . Terus angkat periuk nasi ini dan masukkan ke dalam badan periuk nasi untuk proses masak seterusnya macam kita masak nasi biasa guna eletrik . Bila nasi dah masak boleh la di gaul perlahan-lahan nasi serta boleh la ditutup suis periuk nasi ini .








Nasi tomato shared from Nannie

Republish by The CC Resepi
26 Oct 2013 0 comments

Puding kek kastad istimewa

Puding kek kastad istimewa -



Bahan-Bahan:


  • 1 biji kek mentega

  • 100g tepung kastard

  • 1/4 tin susu pekat1/4 tin susu cair

  • 1 tin airSedikit mentega




Cara Menyediakan:



  1. Semua bahan kecuali kek dicampur dan dikacau di atas api perlahan sehingga pekat.

  2. Leserkan mentega pada acuan, kemudian susun kek mentega dalam acuan. Tuang masakan tadi di atas kek tersebut.

  3. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 150 Celsius selama 8 - 10 minit.

  4. Siap untuk dihidang. Boleh juga dimakan dengan sos kastard.








Puding kek kastad istimewa shared from shaed

Republish by The CC Resepi
24 Oct 2013 0 comments

Keburukan Memakan Organ Dalaman Binatang Atau Haiwan

Keburukan Memakan Organ Dalaman Binatang Atau Haiwan -



Kita diajar dalam buku biologi, buku pemakanan (kajian dan terbitan para kafir ni) bahawa kalau nak dapat vitamin B dan kalau nak tambah darah kita kena makan hati haiwan dan hati ayam. Sains juga menggalakkan makan hati kerana khasiat zat besinya yang sangat diperlukan manusia. Tetapi sebenarnya Nabi kita tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman. Mana kita mesti pilih? Nak ikut kafir ke nak ikut Nabi Muhammad ?






Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita sebab hati merupakan organ dimana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. Jadi kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam. makanlah kita toksin tersebut serta bengaplah otak kita umat Islam sebab percaya buku sains keluaran kafir ini.



Kebanyakan ayam di pasaran hari ini telah disuntik bahan kimia untuk mempercepat tumbesarannya kerana didorong oleh permintaan pasaran yang semakin meningkat. Bahan kimia yang berbahaya ini akan dikumpulkan di hati.

Kandungan racun dalam hati:



- Antibiotik tylosin

- Penisilin

- Oxytetracycline

- Kanamycin.



Kandungan bahan kimia didalam hati ayam juga boleh menyebabkan kesan teratogenik, kesan karsinogenik Kesan teratogenik boleh menyebabkan kesan buruk kepada ibu mengandung, terutama kepada janin. Kandungan boleh mengalami keguguran atau bayi cacat. Manakala kesan Karsinogen boleh menyebabkan kanser. Ginjal juga merupakan organ penting dalam badan dan berfungsi untuk membuang sisa metabolisme dan racun dalam bentuk urin, yang kemudian dikeluarkan dari tubuh.



Walau pun Nabi berkata jangan tetapi ulamak lebih menjatuhkan hukum makhruh dalam keadaan ini dan bukan mengharamkannya.



Organ dalaman adalah organ selain daging yang terkandung dalam tubuh haiwan seperti:



- Hati

- Paru-paru

- Perut

- Hempedal

- Buah pinggang

- Jantung

- Telur ayam yang belum keluar dari perut ayam

- Telur ikan



Saranan ilmu Sains bahawa memakan hati haiwan adalah baik untuk menambah darah adalah ilmu songsang yang diajar oleh orang Yahudi agar umat manusia menjadi tidak sihat . Orang Yahudi ini beranggapan bahawa alangkah indahnya jika dunia ini dipenuhi oleh orang Yahudi sahaja. Mereka ingin membunuh umat lain selain Yahudi secara senyap. Orang Yahudi ini sangat mempelajari ilmu di dalam Al-Quran dan hadis cuma mereka tidak beriman sahaja. Ilmu Sains dari barat mengajar untuk memakan hati sedangkan orang Yahudi , Amerika dan England tidak makan hati . Memakan hati bukan sekadar tidak membantu meningkatkan paras hemoglobin darah malahan memakannya akan mengundang pelbagai mudharat lain yang Allah dan RasulNya saja yang mengetahui dengan tepat.



Keburukan Memakan Organ Dalaman Binatang Atau Haiwan shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

11 MAKANAN KEGEMARAN RASULULAH S.A.W

11 MAKANAN KEGEMARAN RASULULAH S.A.W -



1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.



2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.



3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.



4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut



5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.



6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi perwatakkan dan wajahnya.



7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan. Menguatkan belakang,memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.



8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga.



9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.



10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.



11. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati






11 MAKANAN KEGEMARAN RASULULAH S.A.W shared from shaed

Republish by The CC Resepi
22 Oct 2013 0 comments

Resepi Biskut Popia Nestum

Resepi Biskut Popia Nestum -






Bahan-bahan:



1 bungkus besar popia

Lidi satay utk menggulung

Telur sebagai bahan pelekat

Minyak masak untuk menggoreng

1/2 cawan horlicks

1/2 cawan gula - kisar halus

1 cawan nestum - kisar halus



Cara penyediaan:



1. Gulung kulit popia gunakan lidi satay, , tinggalkan dlm 1-2cm untuk lekatkan dgn telur. Buat hingga habis. Tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab untuk mengelakkannya mengering dan susah dipotong.



2. Panaskan api. Sementara itu Potong kulit popia yang telah digulung secara serong dengan gunting/pisau jarak 1-2cm.



3. Goreng potongan kulit popia dengan api kecilhingga garing. Angkat dan toskan minyak pada kertas tisu.



4. Setelah popia goreng sejuk pada suhu bilik, tabur dgn horlicks, gula dan nestum kisar.Gaul hingga rata. Simpan dalam bekas kedap udara.



Resepi Biskut Popia Nestum shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Resepi Biskut Nestum

Resepi Biskut Nestum -






Bahan-bahan ( lebih 200 biji... )



375 gm mentega

250 gm gula perang..sub.kan ngan gula pasir leh gak tp kena krgkn

400 gm tepung gandum

225 gm nestum

1/2 sudu teh serbuk penaik

coklat masakan...utk hiasan je....tak letak pon takpela..

Ceri dipotong kecil2..saya saje tambah ni

paper cup secukupnya



Cara-cara



1. Pukul mentega & gula perang hingga kembang.

2. Masukkan tpg gandum, nestum & serbuk penaik. Gaul sebati hingga jd doh...(doh akan jd berderai mcm serbuk gitu)

3. Bentukkan..saya kepal2 boh dlm paper cup je, letak ceri yg dipotong2 atas tu..tekan2 skt bg padat

4. Bakar api sederhana lbh krg 15 minit @ dah kuning2 skt kat atas dia dah masak ler tuh...sejukkan sebelum di hias

5. Untuk hiasan : Double boilkan coklat masakan, paipkan atas biskut..(saya boh dalam plastik, gunting buat lubang kecik & paipkan...tk boh pon takperla, ikut suka lah yea..

6. Simpan dalam bekas kedap udara..biskut ni rangup & kurang manis, resepi asalnya dibentukkan ikut suka..selamat mencuba

7. Saya buat separuh adunan & dapat lebih kurang 170 biji biskut



Resepi Biskut Nestum shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Resepi Biskut Sarang Semut

Resepi Biskut Sarang Semut -







Bahan-bahan :



250 gm butter

100 gm gula halus

350 gm tepung gandum.....]

100 gm tepung jagung.......] di ayak

1 biji kuning telur

1 s/teh esen vanilla



Hiasan:



Sedikit coklat rice

secukupnya papercup kecil



Cara membuat:



1. Pukul kembang butter dan gula.

2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.

3. Masukkan tepung dan susu tepung yg dah diayak dan gaul rata.

4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam papercup. (Eryne parut gune pemarut yg sederhana tu kat atas pinggan pastu sudukan dlm papercup)

5. Taburkan coklat rice.

6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).

7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.



Resepi Biskut Sarang Semut shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Resepi Puding Roti Istimewa

Resepi Puding Roti Istimewa -






BAHAN-BAHAN

4 keping roti

2 biji telur ayam

1 sudu besar butter - cairkan

1/4 cawan gula (equals to 50gram)

235ml susu cair - nak guna fresh milk pon boleh (aritu me guna fresh milk, sedap je..)

1 sudu teh esen vanilla - takde pon takpe (aritu me terlupa nak letak, sodap gak..)

kismis ikut suka hati (sape hantu kismis cam saya letakla banyak-banyak)



CARA-CARA

1. Toast roti ke dalam toaster sehingga garing (saya bakar atas kuali je, takde toaster..huhuhu). Carik-carikkan roti dan masukkan ke dalam acuan.



2. Tabur sedikit kismis di celah-celah dan di atas roti, kemudian tuang butter yang telah dicairkan tadi ke atas roti tersebut.



3. Pukul telur, susu, gula dan esen vanilla sehingga sebati dan tuang ke dalam acuan yang berisi roti tadi.



4. Tabur lebihan kismis dan biarkan adunan telur menyerap sebentar ke dalam roti.



5. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan sehingga keperangan selama 20-25 minit dengan suhu 180 C.



6. Angkat, hidang dan ngap..hehehe.. Sedap di makan begitu sahaja, nak lagi besh boleh makan dengan aiskrim vanilla ataupun vanilla sause..



Resepi Puding Roti Istimewa shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Resepi Sate ayam

Resepi Sate ayam -





Bahan-bahan ( 2-3 org makan )


  • 400gm daging ayam tanpa tulang-dipotong kecil2

  • 1/2 sudu teh garam

  • 40gm gula

  • lidi sate (direndam dgn air)

  • 3 sudu besar minyak

  • Bahan dikisar:-

  • @4 ulas bawang merah

  • @2 cm kunyit hidup

  • @2 biji buah keras

  • @1 cm lengkuas

  • @1/2 sudu besar ketumbar-disangrai

  • @1/2 sudu teh jintan manis-disangrai

  • @1/2 sudu teh jintan putih-disangrai

  • @2 sudu besar air asam jawa sederhana pekat

  • @4 sudu besar santan (jun guna susu cair sbb santan x d, hehe)

  • @1 batang serai

  • * 1 btg serai dititik-buat merenjis sate



Cara-cara



  1. Perap ayam dengan bahan kisar, garam dan gula selama 3 jam. (jun perap 1 semalaman).

  2. Cucuk ayam pada lidi sate.

  3. lebihan bahan perap tadi dicampur dgn 3 sudu minyak tadi dan renjis gunakan serai yg ditik semasa membakar sate.

  4. bakar hingga masak dan hidangkan dgn nasi himpit dan kuah kacang.






Resepi Sate ayam shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

SEKAYA

SEKAYA -







BAHAN2:



Lapisan Atas:



5 biji telur

3 ketul gula melaka

2 SB gula

1 cawan air

1 SB minyak masak

Daun pandan






Lapisan Bawah:



1 1/2 cawan pulut

1 cawan santan pekat

sedikit garam



CARA2:



Lapisan Bawah:

1. Basuh dan toskan beras pulut.Rendam semalaman(Kalau nak lagi cepat, rendam dalam air mendidih selama 15 minit)



2.Toskan beras pulut dan letakkan di dalam loyang pengukus. Masukkan santan yang dikacau dengan sedikit garam.Pastikan pulut terendam sepenuhnya oleh santan.



3.Kukus sehingga masak.Setelah masak, tekan pulut hingga padat(Saya tak tekan padat sangat sebab bila lapisan atas diletak, ia akan menyerap ke dalam pulut, kuih jadi lebih sedap, terpulang kepada individu k)



Lapisan Bawah:



1. Cairkan gula melaka, air dan gula sehingga larut dan menggelegak.Letak bersama beberapa helai daun pandan.Setelah larut, tutup api dan tapis.biarkan sejuk



2. Pukul telur menggunakan hand whisk dan masukkan larutan gula melaka tadi.Pukul sebati dan masukan minyak masak. pukul lagi dan kacau sebati



3. Masukkan adunan ke atas pulut yang dikukus tadi dan kukus lagi lebih kurang setengah jam atau sehingga masak.Sedia dihidang



SEKAYA shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;