12 May 2014 0 comments

CARA dapatkan panggilan serendah RM0.05

CARA dapatkan panggilan serendah RM0.05 -
11 May 2014 0 comments

Selamat hari Ibu

Selamat hari Ibu -
Syukur alhamdulillah , terima kasih anak-anak Mama ^_^










Selamat hari Ibu shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
10 May 2014 0 comments

Muffin Coklat

Muffin Coklat -

Bahan bahan:


  • 310gm tpung naik sndri

  • 250gm susu segar@susu cair

  • 150gm coklat chip

  • 160gm gula castor

  • 150gm mentega/butter-cairkn

  • 40gm serbuk koko

  • 2 bji tlor

  • 1/2 sdu kcil serbuk penaik


Cara cara:


  1. Satukn tpung,koko,gula,serbuk pnaik n cklat chip.

  2. Susu,mntega n tlor pkul hnga kmbang.stelah itu cmporkn kdlm tpung td.gaul rata.

  3. masukn adunan kdlm paper cup n bkar slama 25mnt.






Muffin Coklat shared from shaed

Republish by The CC Resepi
9 May 2014 0 comments

Roti Telur Lapis Cheese

Roti Telur Lapis Cheese -



Bahan bahan:


  • Roti gardenia

  • 3 biji Telur

  • Cheese

  • Garam




Cara cara:


  1. Sediakan sekeping roti yang dah siap dipotong tepi

  2. Letak cheese di atas roti tersebut

  3. Tutup kembali dengan sekeping lagi roti

  4. Gaul telur bersama sedikit garam. Masukkan kepingan roti tadi ke dalam telur. Balik2kan sebelah bahagian lagi.

  5. Goreng dengan api yang perlahan. Ulang semula semua langkah dan buat sehingga habis. Goreng sehingga kekuningan.

  6. Angkat dan boleh dihidangkan panas2.






Roti Telur Lapis Cheese shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Kek Mentega Pelangi

Kek Mentega Pelangi -



Bahan bahan:


  • 250 tpg naik sendiri

  • 250 mentega (saya pakai mntega sri pelangi)

  • 200gm gula castor

  • 5 bj telur

  • 1 penutup esen vanilla

  • Pewarna


Cara cara:


  1. Putar margerin n gula hgga kembang.

  2. Masuk telur sebiji demi sebiji n putar hgga gebu.

  3. Masukkn tepung sikit2 n last taruk esen vanilla.

  4. Bahagikn kpd bbrpa bahagian n warnakan..

  5. Bakar slama 45 mnt 180°c






Kek Mentega Pelangi shared from shaed

Republish by The CC Resepi
8 May 2014 0 comments

Pizza Cendawan Ayam

Pizza Cendawan Ayam -

Bahan bahan:


  • Roti pita

  • Cheddar Mozzarella

  • Bawang dipotong dadu

  • Tomato dipotong mayang

  • Pes tomato

  • Isi ayam

  • Cendawan butang

  • Lada putih

  • Minyak jagung


Cara cara:


  1. Letak semua bahan diatas roti pita.

  2. Bakar dalam oven pada suhu 220c selama 10 minit.

  3. Siap. Selamat Mencuba






Pizza Cendawan Ayam shared from shaed

Republish by The CC Resepi
7 May 2014 0 comments

Ayam Masak Asam

Ayam Masak Asam -

Bahan bahan:


  • ayam dipotong ikot suka la knn..

  • lada kering

  • bwg kecil

  • bwg putih

  • sedikit halia

  • daun limau purut

  • serai

  • tomato/carrot(yg ni terpulang)

  • kiub ayam(pun terpulang jga la)

  • fish ball/fish cake

  • garam

  • air dan minyak utk menumis


Cara cara:

  1. blender..lada kering/bwg kecil/bwg putih..tumis..

  2. cmpk halia yg diracik..

  3. dh garing..msuk aym.fish ball/fish cake .bubuh air sbgai kuah..nk bnyk mana kuahnya terpulanglh..biar mengelegak..msukkn serai yg dititik..bila aym dh empuk dh msk..buh la daun limau purut..

  4. carrot...perasa dngn garam dn kiub aym..klu nk msm skit perah limau nipis skit..

  5. dh msk dh empuk semua..tutup api bru bubuh tomato dn bwg besar jika suka...dh siap.








Ayam Masak Asam shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Pudding Roti

Pudding Roti -



Bahan bahan:



  • 8 keping roti (gardenia @ hi5)

  • 500ml susu segar

  • 2 biji telur

  • 4 sudu besar gula kastor (nak guna gula biasa pun boleh tapi kena kurangkan la sbb takut nanti manis sgt)

  • 1 sudu besar tepung kastard

  • 2 sudu besar butter (cairkan dulu)

  • 1 sudu esen vanilla (nak hilangkan bau telur)

  • Kismis utk hiasan


Cara cara :


  1. Koyakkan roti ke dalam loyang.

  2. Susu segar, telur, gula kastor, tepung kastard, butter, esen vanila dcampurkan dan dputarkan sekali hingga sebati. (Bagi gula tu betul2 hancur).

  3. Masukan bahan yang dputar tadi ke dalam loyang yang berisi roti dan gaulkan kesemuanya hingga sebati. Rendamkan selama 20-30 minit.

  4. Taburkan kismis ke atasnya.. Boleh juga guna mix fruit, chocolate chips, almond... Ikut kesukaan masing2. (Kena tabur selepas bahan di. No 3 drendam 20-30 minit)

  5. Bakar selama 20-30 minit dgn suhu 180'. Nak kukus pun boleh.




Utk sos kastard :-


  • 1 tin susu cair

  • 1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)

  • 2 sudu besar tepung kastard

  • 2 sudu besar gula


Cara cara:


  1. Campurkan kesemua bahan ke dlm periuk dan kacau hingga agak pekat. Kepekatan ikut selera masing2.

  2. Tuang keatas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan ke dlm peti sejuk dahulu sebelum dpotong dan dtuang sos kastard.







Pudding Roti shared from shaed

Republish by The CC Resepi
6 May 2014 0 comments

Donat Bunga bunga

Donat Bunga bunga -

Bahan bahan:


  • 3cwn tpg gndum

  • 3sb tpg jagung

  • 2sk yis

  • 1sb gula

  • 2sb majerin

  • 1sb shorterning

  • 1 biji telur

  • 1/2 sk garam

  • 120ml air suam

  • 1sk pelembut roti


Cara cara:


  1. Yis+gula..masukan air suam- biarkn kejap hngga berbuih.masukan semua bhn- Uli jdkn doh..rehatkn kejap n bentuk la mcm biasa..& grg...salut gula or coklat.






Donat Bunga bunga shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Roti bakar salut coklat dan nestum

Roti bakar salut coklat dan nestum -

Bahan bahan:


  • 1 bungkus roti gadenia

  • 1 peket nestum

  • 3 sudu pesar serbok koko

  • 2 sudu besar serbok milo

  • 2 sudu besar majerin

  • 2 sudu susu pekat

  • 2 sudu susu cair


Cara cara:


  1. Masak mejerin,susu pekat,susu cair,serbok koko dan serbok milo di atas api yg kecil.msak sehingga sebati,angkat dan sjukan.

  2. Ptong roti mengikut saiz di dlm gambar,bakar di dlm periuk ajaip taupun oven.bakar dlm 2-3 mnit.angkat roti dan salutkan pda coklat dan jga nestum..siap dan bleh di hidang






Roti bakar salut coklat dan nestum shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Blueberry cheesecake

Blueberry cheesecake -





Bahan Base Blueberry cheesecake:


  • 110g butter, di cairkan

  • 200g digestive biscuits, saya guna 100g

  • 100g oreo di hancurkan, optional - saya tambah

  • 50g almond flakes, di panggang

  • 2 sb brown sugar


Cara2 membuat base:

  1. Satukan semua bahan2 base. Gaul rata.

  2. Sediakan loose base tin bersaiz 9'. Masukkan adunan base dalamnya & tekan rata.

  3. Simpan dalam peti sejuk sementara membuat filling.




Filling:


  • 500g cream cheese

  • 30g butter

  • 129g gula kaster

  • 1 biji parutan kulit lemon

  • 1 biji jus lemon

  • 30g tepung jagung, di ayak

  • 300ml UHT whipping cream

  • 4 biji telur

  • 150g blueberry pie filling


Cara2 membuat filling:


  1. Pukul cream cheese & butter hingga lembut.

  2. Masukkan gula, parutan kulit lemon, jus lemon & tepung jagung. Pukul hingga sebati.

  3. Kemudian, masukkan whipping cream. Pukul hingga pekat. Masukkan pula telur sedikit demi sedikit. Pukul sebati.

  4. Keluarkan loose base tin berisi base tadi, tuang 1/2 adunan filling dalamnya.

  5. Guna sudu, masukkan blueberry pie filling atas filling cheese tadi. Tuang pula baki adunan filling perlahan2 hingga habis.

  6. Bakar kek guna kaedah water-bath pada suhu 160 C selama 1 jam atau hingga kek masak.

  7. Sejukkan sepenuhnya baru di simpan dalam peti sejuk selama 6 jam atau semalaman.




Topping:


  • 1 sk serbuk gelatin

  • 30 ml air

  • 150g blueberry pie filling




Cara2 membuat topping:


  1. Satukan serbuk gelatin & air. Biarkan 5 min.

  2. 2. Cairkan gelatin guna double boiler.

  3. Satukan dengan blueberry pie filling. Gaul rata.

  4. Tuang atas kek yang telah di sejukkan.


http://mybakingworkshop.blogspot.com



Blueberry cheesecake shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Resepi Pau

Resepi Pau -

Bahan bahan:


  • 2 1/2 cawan tepung gndum

  • 1/4 cawan gula

  • 1/4 cawan minyak masak

  • 1/2 sudu teh baking powder

  • 1 sudu kecil yis segera ( mauripan)

  • 1/2 cwn air




Cara cara:


  1. Uli semua bahan hingga menjadi doh yg berkilat dan tak melekat di tangan. Jika menggunakn mixer uli slama 15 minit hingga menjadi doh

  2. Bahagikn doh kpd bola kcil, leperkn & masukkn inti mgikut kesukaan masing2.

  3. Alaskn doh td dgn baking paper @ daun pisang.

  4. Tunggu kembang sekali ganda.Sekitar 1 jam.

  5. Kukus slama 10 mnt







Resepi Pau shared from shaed

Republish by The CC Resepi
5 May 2014 0 comments

Terung dan bendi dari laman

Terung dan bendi dari laman -
Petang semalam saya dapat kutip banyak buah bendi dan terung . Pokok-pokok bendi dan terung yang saya tanam dah besar so memang selalu berbuah , dulu masa mula pokok nak besar saya dapat kutip dalam 1-2 biji buah terung saja tapi sekarang ni sekali kutip dapat dalam 6 - 8 biji terung alhamdulillah . Seronok berkebun tanam sayur ni , paling best bila pokok sayur yang kita tanam mula berbuah dan membesar dan dalam masa sama dapat juga saya exercise setiap hari menjaga tanaman di laman ^_^














Alhamdulillah .









Terung dan bendi dari laman shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
2 May 2014 0 comments

Bahan Sos Cheese

Bahan Sos Cheese -


Resepi : Kak Amal Hayati



Bahan2

200gm shredded cheddar cheese "Emborg" brand-yg warna oren (MaDiHaA ganti dengan cheese slices..yang warna oren jugak guna 10 keping)

1 sudu besar mentega

1 sudu besar tepung gandum

1/2 cawan (125ml) susu segar (MaDiHaA tambah lagi sebab agak pekat)

2 sudu besar sour cream (MaDiHaA ganti dengan yogurt perisa asli)

Mayonis secukupnya untuk dihidang bersama sos ini.



CARA-CARA:

1. Panaskan non-stick pan. (MaDiHaA guna kuali biasa jer). Cairkan butter dan masukkan tepung. Gaul sebati.

2. Masukkan susu dan kacau hingga pekat .

3. Masukkan cheese dan kacau hingga cheese mencair.

4. Masukkan sour cream dan kacau sebati hingga elok kepekatannya. (Masa ni MaDiHaA tambah lg susu segar sebab nampak agak pekat)

5. Sedia digunakan.



Bahan Sos Cheese shared from shaed

Republish by The CC Resepi
1 May 2014 0 comments

French Toast

French Toast -

Bahan bahan:


  • Roti sandwich

  • Butter/ marjerin

  • 3 biji telur A

  • Garam secukup rasa

  • 1 sudu teh serbuk lada sulah

  • 3 sudu susu segar




Cara menyediakan:


  1. Gaul telur bersama sedikit garam, serbuk lada sulah dan susu segar dalam mangkuk. Kacau rata.

  2. Panaskan non stick pan, masukkan sedikit butter.

  3. Celupkan roti dalam bancuhan telur tadi dan masukkan dalam kuali.

  4. Goreng hingga agak garing dua dua belah. Siap

  5. Boleh dihidang bersama susu pekat manis @ makan begitu saje,






French Toast shared from shaed

Republish by The CC Resepi
29 Apr 2014 0 comments

Bunga ros di laman Nennie

Bunga ros di laman Nennie -



























































Bunga ros di laman Nennie shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
24 Apr 2014 0 comments

Pokok kobis di laman

Pokok kobis di laman -
Saya share gambar pokok sayur kobis dari awal saya tanam dalam pasu sehingga la yang terkini . Alhamdulillah so far so good bahagian tengah pokok kobis ni dah mual menjadi bulat . Insyallah dalam sebulan lagi saya boleh petik sayur kobis ni .


Masa ni pokok kobis baru berumur beberapa minggu , saya tanam dalam pasu .




Ni gambar pokok kobis saya pada hujung bulan 3. Akar pokok kobis ni dah penuh pasu jadi pokoknya dah tak mau besar . Saya alih tanam ke tanah supaya pokok kobis dapat hidup dengan lebih sihat .







Gambar pokok kobis yang baru saya ambil semalam , bahagian tengah dah mula membentuk menjadi ketulan sayur berlapis-lapis , insyallah dalam sebulan saya dapat petik sayur kobis ni .






Bahagian tengah yang dah jadi bulat ^_^






Cantik betul la bentuk dan rupa pokok kobis ni , tiap-tiap hari saya belek hihi









Pokok kobis di laman shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
21 Apr 2014 0 comments

Kuih seri muka

Kuih seri muka -

Bahagian bawah(pulut):


  • 2 1/2 cwn santan

  • 1sdt garam

  • 2cwn beras pulut


Cara-cara:


  1. Pulut d rendam semalaman@3jam(klw nk cepat)

  2. Panaskn pengukus smpai mgelegak airnya

  3. Masukkn pulut n masak selama 8-10min(separuh masak-tujuannya supaya pulut masak keseluruhan n xkeras)

  4. Kelurkan dr pengukus baru dcampur dgn santan n garam,gaul rata n kukus dlm 30min @ sehingga pulut masak

  5. *sy masak dulu pulut dlm loyang pastu baru masuk dlm acuan lompang..


Bahagian atas(hijau):


  • Sebiji telur

  • 3 1/2 cwn santan

  • 1 1/2 cwn tepung beras

  • 1/2 cwn tepung jagung

  • 1 cwn gula(bole kurangkn manis)

  • 1 sdt garam

  • Pewarna hijau(kena agak2 warnanya)

  • Daun pandan


Cara-cara:


  1. Pukul suma bahan sebati,nk senang blendkn aje kecuali daun pandan..

  2. Masak sekejap(anggaran masa 10-15min) atas api kecil,n masukkn daun pandan..masak smpai dia kuar wap@adunan jd pekat n likat..tp kena kacau selalu,klw x dia akn berketul..tutup api n tuang atas pulut td n kukus dlm 20min @ smpai dia masak..jgn lupa buang daun pandan tu

  3. sblm masuk dlm pgukus..nk tau dh masak o belum cucuk tgh2 dia guna lidi o garfu,klw lidi tu bersih(xda pulut yg melekat mksdnya dh masak. - sis Salasiah Sabri







Kuih seri muka shared from shaed

Republish by The CC Resepi
16 Apr 2014 0 comments

Paprik Ayam

Paprik Ayam -

Bahan-bahan:


  • Ayam secukup makan

  • Bunga kobis

  • 3 ulas bawang putih

  • 1 labu bawang besar dihiris


Bahan A :


  • 5 sudu sos tomato

  • 2 sudu kicap

  • 1 sudu sos tiram



  • 1 sudu sos ikan

  • 2 hiris lengkuas

  • 2 helai daun limau purut.

  • sebatang serai




Cara-cara:


  1. Tumis bawang putih. Masukkn bahan A dan tumis hingga naik bau.

  2. Tambahkan secawan air jika anda inginkan sedikit kuah.

  3. Masukkan ayam. Biarkan sehingga masak.

  4. Masukkan sayur-sayuran dan bawang besar yang dihiris.


*Untuk rasa yang lebih enak campur sayur2an lain seperti carrot dan putik jagung.



Paprik Ayam shared from shaed

Republish by The CC Resepi
3 Apr 2014 0 comments

Kuih Tepung Bunga

Kuih Tepung Bunga -

Bahan-bahan:


  • 300g tepung pulut

  • 180ml santan

  • secubit garam

  • 1 biji telur ayam

  • 2 sudu gula


Cara-cara :


  1. Gaul tepung pulut bersama garam, kacau rata. Tuang santan. Gaul sebati.

  2. Uli tepung sekadar tidak melekat dan tidak terlalu keras. Bentukkn ia supaya menjadi leper.

  3. Pukul telur sehingga kembang. Celup tepung tadi, kemudian goreng.

  4. Tengah panas tu..tabur gula diatasnya...

  5. Siap






Kuih Tepung Bunga shared from shaed

Republish by The CC Resepi
21 Mar 2014 0 comments

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese -

524274_3030354520900_243932245_n







Bahan-bahan:



  • 1 paket spaghetti (San Remo)

  • 1 tin Prego Tradisional

  • 1 tin kecil tomato puree (Kimball)

  • 1 paket daging/ayam cincang (Ramly)

  • 4-5 batang sosej (potong kecil2..jgn hancur..)

  • 1 labu bawang India - potong dadu (yg wrna kuning tu..kalau tak da..bwg besar pun boleh)

  • 4-5 ulas bawang putih - potong dadu kecil2

  • 2-3 batang saderi - ptong dadu kecil2

  • cendawan butang - hiris nipis2

  • 1 biji tomato - potong dadu

  • lada hitam

  • garam/gula

  • ajinamoto (optional)

  • 2-3 sudu tepung jagung

  • minyak masak & air

  • hiasan : hirisan carrot & brokoli rebus




Cara-cara



  1. Rebus spaghetti dalam air yg mendidih banyak. masukkan sedikit garam.minyak masak. rebus sampai lembut.. lepas tu tos kan air nya.. bilas sekali lalu dengan air sejuk..

  2. Panaskan minyak.. tumis bawang India & bawang putih sehingga kekuningan

  3. Masukkan daging cincang.. goreng sedikit garing.. kemudian masukkan sosej & batang saderi.. biar kan sekejap..

  4. Masukkan sos Prego, tomato puree & air secukupnya.. (air lebih kurang 1 ke 2 tin sos Prego tu).. tunggu mendidih..

  5. Masukkan cendawang butang & tomato..

  6. Masukkan garam secukup rasa. masukkan lada hitam sesedap rasa.. kalau nak pedas..boleh taruh banyak..

  7. Masukkan air bancuhan tepung jagung untuk pekat kan kuah.. sampai tahap pekat yang dikehendaki..

  8. Rasa.. kalau dah sedapppp.. boleh di hidangkan dengan hirisan carrot & brokoli rebus - MyResepi







Spaghetti Bolognese shared from shaed

Republish by The CC Resepi
20 Mar 2014 0 comments

Jus kedondong asam boi

Jus kedondong asam boi -
Pokok kendondong di rumah saya ni sentiasa berbuah . Buah kendondong madu sedap dimakan macam tu saja atau boleh juga dibuat jus . Yummy alhamdulillah sangat sedap jus kedondong ni..






BAHAN-BAHAN :



20 biji buah kendondong masak ranum

8-10 biji asam boi - boleh tambah

air masak secukupnya

gula secukup rasa

ais



CARA BUAT JUS :



Kupas semua kulit buah kendondong dan diambil isi buah , ambil semua isi asam boi . Masak air secukupnya bersama gula untuk dibuat air gula , ketepi kan dulu .Masukkan buah kendondong bersama asam boi ke dalam blender dan masukkan air secukupnya . Kisar sampai buah kedondong dan asam boi hancur dan sebati dgn air . Tuangkan jus kedondong ni dlm jug kemudian boleh la ditambah air gula secukupnya . Hidangkan jus kedondong dengan air .





Jus kedondong asam boi shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
10 Mar 2014 0 comments

MH370: Lima Penumpang Daftar Bagasi Tapi Tidak Terbang

MH370: Lima Penumpang Daftar Bagasi Tapi Tidak Terbang -
Lima penumpang melakukan daftar masuk bagasi penerbangan MH370 yang hilang tetapi tidak menaiki pesawat tersebut.

Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA) Datuk Azharuddin Abdul Rahman mengesahkan laporan bahawa lima penumpang telah membeli tiket dan membuat pendaftaran bagasi tetapi tidak terbang.

Beliau berkata MAS telah mengeluarkan bagasi penumpang-penumpang berkenaan setelah mengetahui mereka tidak menaiki kapal terbang itu, mengikut prosedur standard.

gambar hiasan
gambar hiasan


“Tetapi kita perlu mengeluarkan bagasi yang telah didaftar masuk …kita telah melakukannya terhadap pesawat ini,” katanya.


Beliau berkata bagasi tersebut adalah’bersih’ setelah menjalani pemeriksaan.

Beliau juga berkata pihak berkuasa masih menunggu analisis sampel minyak diambil dari tompokan di laut untuk menentukan sama ada ia adalah dari pesawat yang hilang.

Seorang lagi pegawai berkata keputusan kajian mungkin diperolehi selewat-lewatnya petang Isnin.

“Kami sedang melihat setiap sudut. Kami meninjau setiap aspek apa yang mungkin boleh berlaku,” katanya - Mstar Online



MH370: Lima Penumpang Daftar Bagasi Tapi Tidak Terbang shared from shaed

Republish by The CC Resepi
9 Mar 2014 0 comments

Gambar serpihan pesawat yang ditemui, dakwa China

Gambar serpihan pesawat yang ditemui, dakwa China -

Serpihan_MH370 Media China melaporkan beberapa serpihan pesawat dilaporkan ditemui di luar pantai Timur Barat Malaysia, namun ia masih belum dapat disahkan sebagai milik pesawat MH370 milik Malaysia Airlines yang hilang.

Serpihan terbabit ditemui di kawasan longitud 103.29 darjah timur dan latitud 6.42 darjah utara kata Li Jiaxiang, Pegawai kanan Pentadbiran Penerbangan Awam China

“Penemuan ini bagaimanapun masih menanti pengesahan daripada pasukan mencari yang tiba di lokasi,” ujarnya melalui satu laporan berita.

“Kita masih lagi belum pasti dengan lokasi sebenar pesawat tersebut, dan masih berharap akan keajaiban bahawa semua penumpang selamat,” kata Li seperti dilaporkan oleh China News yang dipetik Astro Awani.

“Ia juga masih belum jelas pada ketika ini sekiranya pesawat tersebut terlibat dalam serangan pengganas,” tambahnya.

Laporan lain juga menyebut, serpihan itu konsisten dengan satu gambar serpihan yang diambil oleh seorang penumpang yang menaiki sebuah lagi pesawat Malaysia Airlines dari Beijing ke Kuala Lumpur, yang mendarat pagi Ahad.

Gambar-gambar tersebut dikatakan sebagai imej serpihan yang terapung di permukaan laut, setelah 90 minit perjalanan dari Kuala Lumpur.

Semalam, pesawat Tentera Udara Vietnam mengesan dua tumpahan besar minyak di kawasan di mana pesawat Boeing 777-200 MAS itu dilaporkan hilang dan sehingga kini , proses mencari MH370 yang membawa 239 orang itu masih dijalankan, lapor Astro Awani. Gambar di atas yang disiarlan laman Weibo.com






Gambar serpihan pesawat yang ditemui, dakwa China shared from shaed

Republish by The CC Resepi
5 Mar 2014 0 comments

Chocolate Cheese

Chocolate Cheese -

BAHAN A

250 gm cream cheese

60 gm gula halus - hana kurangkan 50g shj

1 biji telur

1 sudu besar air

1 sudu besar tpng gandum

Cara-cara

Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.

Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.

Biarkan sebentar.

BAHAN B (KEK)

2 biji telur

1 cwn gula halus

1 sk vanilla

sedikit garam

1/2 cwn air panas didih

1/2 cwn cwn susu segar/cair

1/2 cwn minyak jagung/masak

1 cwn tpng gandum*

3 sudu besar sebuk koko*

1 sudu kecil baking soda*

1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)

Cara-cara

Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.

Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.

Masukkan air panas,susu dan minyak.

Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.

Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.

CARA MEMASAK

Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.

Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.

Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.

Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.

Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.

Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.






Chocolate Cheese shared from shaed

Republish by The CC Resepi
3 Mar 2014 0 comments

Cheese Cake

Cheese Cake -



Bahan-bahan :



  • 200g cream cheese

  • 400ml susu cair

  • 100g mentega

  • 100g tpg gndum

  • 100g gula kastor

  • 4bj telur

  • 1sudu teh esen vanila


Cara Memasak :


  1. Masukn susu dan cream cheese dlm periuk, kacau sampai cair dengan api perlahan. Masukn mentega dan kacau lg hngga cair. Tutup api.

  2. Asingkn telur putih dan kuning. Pukul telur putih dan gula hingga kental.

  3. Pukul telur kuning dalam 1 bekas lain hingga kmbang msukkan adunan cream cheese tadi, kacau sebati. Masukn tepung sikit2, kacau sebati.tmbhkn esen vnila.sebatikan.

  4. Masukkn telur putih yang dipukul td.Sebatikan.

  5. Sapu loyang dengan mentega, tuang adunan tadi

  6. Bakar api atas bwah 150°c guna doubleboiling. Bakar selama 1jam.

  7. Biarkan sejuk seketika, kemudian terbalikkn.






Cheese Cake shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Kemalangan pertama di jambatan kedua Pulau Pinang

Kemalangan pertama di jambatan kedua Pulau Pinang -




Tidak sampai 24 jam dirasmikan, satu kemalangan kecil dilaporkan berlaku di Jambatan Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah petang semalam.



Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan, Superintendan Shafein Mamat berkata, kemalangan kecil melibatkan sebuah kereta itu berlaku dari arah Batu Kawan menuju ke pulau.



“Kemalangan berkenaan berlaku selepas plaza tol jambatan berkenaan pada jam 5.30 petang semalam menyebabkan lalu lintas menjadi sesak sehingga 10 kilometer.



“Bagaimanapun tiada kemalangan jiwa, kemalangan terbabit melibatkan beberapa kereta,” katanya.



sinarharian



Kemalangan pertama di jambatan kedua Pulau Pinang shared from shaed

Republish by The CC Resepi
2 Mar 2014 0 comments

Nasi Goreng

Nasi Goreng -



Bahan-bahan :


  • 1 pinggan nasi putih

  • 1 gengam ikn blis

  • 2 bji bawang merah

  • 2 ulas bawang putih

  • Setengah peket sebuk perencah nsi goreng

  • Minyak msak utk mnumis


Cara Memasak :

Tumis bwg merah,putih &ikan blis..kmudian msukkn nsi putih&srbuk perncah nsi goreng..msak skjap sblm dipadamkan apinye..



BAWANG BESAR KICAP




Bahan-bahan :



  • Bawang besar dihirs

  • Kicap cair manis

  • Lada hitam

  • Minyak masak untuk menumis.


Cara-cara :

Tumis bawang besar tu hingga layu..dh layu msukkn kicap & lada hitam. Masak sekejap sblm dipadamkn apinya.




*klu campur dgn hirisan biji petai pn sdap..




Nasi Goreng shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

PUDING MILO LAPIS OREO

PUDING MILO LAPIS OREO -







Bahan-bahan :


  • 10g serbuk agar2

  • 750ml air

  • 150g gula

  • 1 tin susu cair (400ml)

  • 3/4cawan milo

  • satu bungkus oreo (135g) - patahkan 2




Cara-cara :



  1. Masak serbuk agar2 dan air sehingga larut. Masukkan gula dan masak hingga larut. Masukkan susu cair kacau sebati hingga mendidih.

  2. Bahagikan 2 bhgn dan 1 bhgn dicampurkan milo dan kacau hingga sebati.

  3. Bahagikan 1 bhgn milo kpd 2 bhgn. Masukkan 1 bhgn milo ke dlm acuan.

  4. Apabila mengeras sedikit, tuangkan adunan putih tadi. taburkan biskut oreo. Sejukkan sebentar sehingga mengeras sedikit kemudian tuangkan pula baki milo tadi. Sejukkan sekejap dgn suhu bilik kemudian masukkan peti sejuk. Potong dan Hidangkan.







PUDING MILO LAPIS OREO shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Kek Marble

Kek Marble -



Bahan-bahan :



  • 250g mentega

  • 250g gula halus

  • 250g tepung naik sendri

  • 5biji telur gred B

  • 2sudu serbuk koko

  • 2sudu air panas


Cara-cara :


  1. Putar mentega dengan gula halus sehingga kembang

  2. Masukn telur 1/1. Masukn tepung sedikit2, putar sebati

  3. Bancuh serbuk koko dan air panas.

  4. Tuang adunan ke dalam loyang.kmudian tuang adunan koko dan marblekn

  5. Boleh guna sudu lorekkn adunan.

  6. Bakar pada suhu 180’c selama 1jam.







Kek Marble shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;