18 May 2014

Ikan Cencaru bakar

Ikan Cencaru bakar -

Bahan bahan:


  • Ikan Cencaru

  • Daun pisang

  • minyak

  • cili api *


Bahan A:


  • Lada besar

  • bawang ptih

  • bawang merah

  • kunyit hidup

  • halia

  • tomato buah

  • serai(hiris)

  • garam


Cara cara:


  1. Campurkan semua bahan A, tumbuk. Jangan blend sbb xnak ade air.

  2. Isi sambal ke dalam perut ikan dan luar ikan, balut dgn daun pisang.

  3. Panaskan kuali, letak minyak 2 sudu, masukkn ikan, guna api kecil, tutup ikan guna tutup periuk.

  4. Biarkan 5 minit. Buka dan letak minyak 1 sudu.

  5. Balikkan ikan dan tunggu sampai masak. Siap, perah limau mase nk mkn.


*Jika mahu lebih pedas campurkn cili api semasa menumbuk.



Ikan Cencaru bakar shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;