12 Apr 2016

Jeruk Betik

Jeruk Betik -

Jeruk Betik

Bahan-bahan
1 biji betik mengkal yang masih keras
1 1/2 cawan gula pasir
1 cawan cuka
1 cawan air
2 sudu kecil garam
beberapa tangkai cili padi

Penyediaan :
  1. Kupas betik, buang bijinya dan cuci.  Potong dan hiris nipis-nipis.
  2. Rendam sebentar di dalam air bercampur garam dan air kapur.
  3. Cuci bersih dan toskan.  Masukkan ke dalam bekas atau botol untuk menjeruk.
  4. Masak gula, air, cuka dan garam hingga gula larut.  Biarkan sejuk.
  5. Tuang ke dalam botol berisi hirisan betik.  Gaul rata dan tutup dengan rapat.
  6. Boleh di makan keesokkan hari.  Simpan di dalam peti sejuk untuk jeruk tahan lebih lama.


Jeruk Betik shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;