21 Apr 2016

Lo Mai Gai / Pulut Ayam

Lo Mai Gai / Pulut Ayam -

Lo Mai Gai / Pulut Ayam

Bahan-bahan
1 keping dada ayam - hiris nipis
1 sudu besar kicap cair
1 inci halia, parut halus
2 sudu kecil sos tiram
2 ulas bawang putih - cincang halus
6 biji cendawan shitake, rendam dan hiris nipis
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu teh tepung jagung, bancuh dengan 1/2 cawan air

Penyediaan :
  1. Perap ayam bersama kicap cair, sos tiram dan halia selama 30 minit.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga keperangan. 
  3. Masukkan hirisan ayam dan cendawan, masak sebentar.  Masukkan kicap pekat dan tuang larutan tepung jagung.  Masak hingga kuah mendidih dan hampir pekat.  Tutup api dan biarkan sejuk.
Bahan Pulut
2 cawan pulut - cuci dan rendam selama 4 jam atau lebih
1/2 cawan air
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak bijan
2 ulas bawang putih - cincang halus
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil sos tiram
1/2 sudu kecil lada putih
1/2 sudu kecil serbuk 5 rempah (boleh di dapati di pasaraya)

Penyediaan :
  1. Toskan pulut, masukkan ke dalam loyang dan gaul bersama kicap cair, kicap pekat, serbuk lada sulah, serbuk 5 rempah dan 1/2 cawan air.
  2. Campurkan minyak masak dan minyak bijan dan tumis bawang putih hingga naik bau.  Tuang semuanya ke dalam pulut.  Gaul rata.
  3. Panaskan pengukus, kukus pulut selama 30 minit.  Angkat dan gaul rata.
  4. Sediakan acuan kecil atau acuan remekin.  Ambil hirisan ayam dan cendawan dan susun ke dalamnya.
  5. Masukkan pulut di atasnya dan tekan padat.  Siram dengan 1 sudu besar kuah ayam bagi setiap acuan.
  6. Kukus semula selama 30 minit.
  7. Longgarkan tepi pulut dengan pisau dan terbalikkan ke dalam pingan.  Sedia di nikmati.
Lo Mai Gai / Pulut Ayam


Lo Mai Gai / Pulut Ayam shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;