22 Dec 2014

KUIH BEKANG

KUIH BEKANG -





BAHAN UNTUK KUIH BEKANG



1kg tepung beras

air 1 ½ liter

4 biji telur ayam



BAHAN UNTUK MEMBUAT SAMBAL IKAN.



1kg ikan kembung@selayang

1 biji kelapa parut

300g bawang merah

2 inci halia



BAHAN UNTUK MEMBUAT KUAH LEMAK KUIH BEKANG.



1 biji kelapa (santan)

1 cawan tepung beras

10 ulas bawang merah (dimayang)

1 sudu halba

½ inci halia (dihiris halus)

garam secukup rasa



BAHAN UNTUK KUAH MANIS (seperti dalam gambar)



1 cawan tepung beras

4 keping gula melaka(kecil)

2 cawan air



Cara buat:



1) cara - cara membuat kuih bekang:



tepung beras dibancuh dgn air dan telur.bancuh hingga sebati.kemudian bakar didalam acuan kuih baulu.



2) cara memasak sambal ikan:



ikan direbus dan ambil isi sahaja.

Kemudian santan kelapa,bawang merah dan halia digoreng hingga kering seperti membuat serunding.



3) cara membuat kuahlemak:



bawang merah,halba,tepung beras,halia dan santan dimasak hingga pekat.

masukkan garam secukup rasa.



4) cara - cara membuat kuah manis.



tepung beras,air dan gula melaka dimasak sehingga pekat.




KUIH BEKANG shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;