10 Mar 2015

Peria + udang lemak cili api

Peria + udang lemak cili api -

Peria + udang lemak cili api

Bahan2:


  • 3 biji peria katak (dipotong2)

    300 g udang

    Cili padi ditumbuk (ikut kepedasan yg diingini)

    2 batang serai dititik

    Serbuk kunyit (ikut warna kuning yg diingini)

    150 ml krim (boleh guna susu atau santan)


Cara2:


  1. Masuk krim, sedikit air, serbuk kunyit, serai, cili dan peria dlm periuk.

  2. Nyalakan api dan masak sehingga peria sedikit lembut. Sentiasa kacau kuah utk mengelakkan pecah minyak/lemak.

  3. Kemudian, masukkan udang. Rasakan garam dan gula.

  4. Apabila udang sudah masak, tutup api.






Nota: utk mengurangkan rasa pahit peria dalam kuah, rebuskan peria dahulu secara berasingan. Buangkan air rebusan tersebut.

Selamat mencuba.



Peria + udang lemak cili api shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;