6 Jul 2015

Daging Salai Masak Sos Hitam

Daging Salai Masak Sos Hitam -

 

 Daging Salai

Bahan-bahan:

  • 1/4 kg Daging salai
  • 1 biji Bawang besar
  • 3 ulas Bawang putih
  • 1 inci Halia*
  • 3 batang Serai bersaiz diketuk
  • 11/2 sudu Cili boh
  • 1 cawan Santan
  • 3 sudu Kicap Pekat
  • 5 sudu Madu
  • 1/4 cawan Air Asam Jawa
  • sedikit garam
  • Minyak untuk menumis 

Cara-cara:

  1. Serai diketuk, Potong baji Bawang besar dipotong baji, hiriskan halia dan bawang putih. Nak blend pun bole
  2. Tumis bahan tersebut sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili boh tumis sehingga naik minyak.
  4. Masukkan santan, kicap pekat dan madu.
  5. Masukkan daging salai. Biarkan seketika. Masukkan air asam jawa
  6. Masukkan garam secukup rasa. Tutup Api...Siap!!!



Daging Salai Masak Sos Hitam shared from shaed
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;