14 Sept 2015

Pie Tee

Pie Tee -

Pie Tee

Bahan Kulit
50gm tepung gandum
50gm tepung beras cap Teratai
20gm tepung jagung
200ml air
1 biji telur grade A
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh minyak masak

Minyak untuk mengoreng
Acuan Pie Tee

Cara :
1.  Satukan tepung, garam, telur dan air.  Whisk hingga rata.  Masukkan minyak dan kacau hingga rata.  Tapis ke dalam jug kecil atau gelas tinggi supaya senang mencelup acuan pie tee.
2.  Guna periuk atau kuali yang dalam dan kecil, masukkan minyak yang banyak hingga melebihi paras acuan.  Panaskan dengan api sederhana.  Rendam acuan pie tee ke dalam minyak panas selama 5 minit.  Angkat dan toskan dahulu minyak yang menitik di atas tissue dapur.

3.  Celup acuan ke dalam bancuhan 3/4 penuh, biarkan seketika hingga bunyi desir minyak berkurangan.  Angkat dan rendam 3/4 acuan ke dalam minyak, biar seketika baru di tenggelamkan acuan.  Biarkan kulit mengeras dan sedikit keperangan sebelum di keluarkan dari acuannya.  Jika melekat guna garpu atau chopstick untuk mengeluarkannya.
4.  Balik-balik kulit, bila sedikit keperangan angkat dan toskan.  Simpan di dalam bekas kedap udara.

Note :  Sentiasa kacau bancuhan setiap kali mencelup supaya bancuhan tidak mendap.

Bahan Inti
1 biji carrot - hiris halus memanjang
1/2 biji sengkuang - hiris halus memanjang
1 tangkai daun bawang - hiris
2 sudu besar udang kering - rendam
1/2 sudu teh serbuk ayam maggie
secubit garam
3 ulas bawang putih cincang halus
1 ulas bawang merah - hiris
3 sudu besar minyak untuk menumis

Cara :
Tumis bawang putih dan merah hingga layu.  Masukkan udang kering dan masak hingga garing.  Masukkan lobak merah dan sengkuang, masak hingga layu.  Jika inginkan sayuran yang ranggup, masak sebentar saja.  Perasakan dengan serbuk ayam dan secubit garam. Akhir sekali masukkan daun bawang.  Sejukkan dahulu sebelum di isi ke dalam kulit pai tee.


Sos Chili
6 tangkai cili merah - buang biji potong kecil2
2 ulas bawang putih - cincang
2 hiris halia muda - cicang
2 biji limau nipis - ambil jusnya atau cuka
2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam

Kisar cili, bawang dan halia dengan sedikit air hingga halus.  Masukkan ke dalam periuk bersama jus limau, gula pasir dan garam.  Reneh hingga kuah agak pekat.  Hidang bersama pie tee.
Pie Tee





Pie Tee shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;