20 Jan 2016

Sambal Bendi

Sambal Bendi -

Sambal Bendi
Resipi Asal : Chef Hanieliza

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)



Bahan Kisar

Bahan-bahan (Ingredient)



Air yang di campur ketulan ais

Cara Penyediaan :
1.  Rebus bendi bersama air, garam dan minyak hingga lembut.  Toskan dan masukkan bendi ke dalam air ais untuk memberhentikan prosess masak dan mengekalkan kelembutan dan kerangupan bendi.
2.  Biarkan selama 5 minit dan toskan.  Susunkan dalam pinggan hidangan dan belah sedikit di tengahnya untuk di isi sambal.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak.
4. Masukkan garam dan gula secukupnya dan kacau rata.
5. Isikan ke dalam bendi atau tuang ke atasnya untuk hidangan.

Sambal Bendi


Sambal Bendi shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;