9 Aug 2017

Biskut Gambang / Roti Gambang

Biskut Gambang / Roti Gambang -

Biskut Gambang / Roti Gambang

Bahan A
125 gm gula perang
90 ml air
Masak hingga gula larut, biarkan sejuk

Bahan B
180 gm tepung gandum
60 gm serbuk roti (bread crumbs)
1 sudu besar serbuk susu
1/8 sudu teh garam
1/2 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon powder)
1 kuning telur, pukul ringan
50 gm mentega cair

Sapuan
Air dan bijan putih

Penyediaan :
Satukan bahan B kecuali kuning telur dan mentega.  Gaul rata,
Buat lubang di tengah, tuang kuning telur dan mentega cair.
Gaul dengan tangan kemudian tuang bahan A sedikit-sedikit dan uli menjadi doh yang lembut.
Tutup doh dengan plastik dan rehatkan selama 20 minit supaya senang menguli.

Uli doh, bentukkan bujur memanjang.  Letak di atas loyang yang di alas baking paper.

Spray permukaan doh dengan air dan tabur dengan bijan.
Bakar pada suhu 150C selama 20 minit.
Keluarkan dari oven dan biarkan doh sejuk selama 25-30 minit.

Kemudian hiris setebal 1 cm menggunakan pisau roti bergerigi.  Kemudian bakar semula selama 15 minit hingga garing.

Tekstur biskut gambang atau roti gambang ini seperti Biscotti dan di cicah bersama kopi atau teh.

Nota :  Untuk tekstur yang lebih lembut seperti roti,  guna resipi yang sama dengan menambah mentega cair ke 100 ml, rehatkan doh dan bahagikan kepada 2 bahagian.
Bentukkan doh membujur, jangan di leperkan.  Bakar selama 30 minit pada suhu 150C.
Biskut Gambang / Roti Gambang


Biskut Gambang / Roti Gambang shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;