2 Apr 2019

Kerutup Ayam Kampung Kelantan

Kerutup Ayam Kampung Kelantan -

Kerutup Ayam Kampung Kelantan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 ekor ayam kampung potong empat, bersihkan
3 sudu makan rempah kerutup, bancuh sedikit air
2 sudu makan kerisik
1 sudu makan tomato sos
500 ml santan pekat
1 keping kecil gula melaka
5 tangkai cili padi
1 sudu makan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
5 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan Tumis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga

Bahan Hiris
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia

Bahan Kisar Halus
5 tangkai cili kering, rebus dan tos
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
3 sudu makan bawang goreng

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak, tumis rempah tumis dan bahan hirisan hingga wangi.
  2. Masukkan bahan kisar dan rempah kerutup, tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan ayam dan reneh hingga ayam kecut dan kering airnya.
  4. Masukkan santan, biar mereneh dengan api perlahan.
  5. Masukkan air asam jawa, kerisik, sos tomato, gula melaka, gula dan garam secukupnya.
  6. Setelah cukup rasa dan kuah pekat, masukkan cili padi.
  7. Tutup api dan sedia di hidangkan.

Kerutup Ayam Kampung Kelantan


Kerutup Ayam Kampung Kelantan shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;