8 Jan 2020 1 comments

Tepung Pasung Pandan

Tepung Pasung Pandan -

Tepung Pasung Pandan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Jus Pandan
15 keping daun pandan, cuci, potong kecil
kisar dengan 300 ml air, tapis

Bahan Lapisan Pandan
100 gm tepung beras
50 gm tepung ubikayu Cap POKOK
400 gm santan
280 gm gula perang
1/2 sudu teh garam
180 ml jus pandan*

Bahan Lapisan Santan
400 ml santan pekat
50 gm tepung beras
1 sudu besar gula
1/4 sudu teh garam

Penyediaan :
  1. Daun pisang dipotong bulat 8in dan belah 2, gulung bentuk kon.
  2. Kisar daun pandan dan air hingga halus dan tapis.
  3. Satukan semua lapisan pandan, kacau hingga gula larut.
  4. Tapis dan masak hingga naik wap, bila bahagian bawah berketul, whisk hingga rata.
  5. Masukkan ke dalam jug kecil.
  6. Letak kon daun pisang di dalam pengukus berlubang besar.
  7. Tuang 3/4 adunan pandan dan kukus selama 5-8 minit.
  8. Satukan adunan santan dan tapis, masak hingga naik wap.
  9. Masukkan ke dalam jug kecil dan tuang ke atas lapisan hijau.
  10. Kukus dengan api kecil selama 5-8 minit hingga masak.
  11. Sejukkan dahulu sebelum di hidang.
Tepung Pasung Pandan


Tepung Pasung Pandan shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
7 Jan 2020 0 comments

Bubur Biji Salak

Bubur Biji Salak -

Bubur Biji Salak
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung ubi
1/4 sudu teh garam
3/4 cawan (150 ml) air atau secukupnya
Air untuk merebus, didihkan

Penyediaan :
Satukan tepung dan garam, masukkan air sedikit2.
Uli menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari.
Gentel adunan bulat2, masukkan ke dalam air yang telah mendidih.
Apabila adunan timbul, angkat dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.
Toskan dan masukkan ke dalam periuk sirap gula melaka.

Sirap Gula Melaka :
1 1/2 cawan air
1 cawan gula merah / gula melaka
2 sudu besar gula pasir
1 helai daun pandan
1/2 sudu besar tepung ubi, larutkan dengan sedikit air

Penyediaan  :
Satukan air, gula dan daun pandan, masak hingga gula larut.
Tambahkan larutan tepung jagung, kacau rata.
Masukkan biji salak dan masak hingga kuah agak pekat.

Sos Santan
1 cawan (200) ml santan kotak
1 cawan air (200 ml)  air
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan
2 sudu teh tepung beras, bancuh sedikit air.

Penyediaan :
Satukan semua di dalam periuk dan masak hingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung beras dan masak hingga kuah menjadi pekat.
Hidang bersama bubur biji salak.

Bubur Biji Salak


Bubur Biji Salak shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;