15 Jan 2020 1 comments

Kerabu Limau Bali

Kerabu Limau Bali -

Kerabu Limau Bali
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 buah Limau Bali / Pomelo Sederhana
1 buah Delima
1 buah Manga mengkal
1 ikat daun ketumbar
1/4 cawan kacang tanah (sangai)

Dressing (Sos), campurkan
3 sudu besar sos ikan
5 sudu besar jus limau nipis
2 sudu besar air suam
4 tangkai cili padi
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
2 sudu besar bawang putih cincang
Penyediaan :
  1. Kupas limau bali, delima, manga di hiris memanjang.
  2. Satukan bahan dressing dan gaul rata dengan kerabu.
  3. Hidang dengan taburan kacang tanah.

Kerabu Limau Bali


Kerabu Limau Bali shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
11 Jan 2020 1 comments

Puding Karamel Teh Hijau Thai

Puding Karamel Teh Hijau Thai -

Puding Karamel Teh Hijau Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
3 sudu besar teh hijau Thai
1 1/3 cawan air (300ml)
Rebus hingga mendidih dan tapis (2 kali) *

Bahan Karamel
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar air panas

Masak gula dalam periuk tebal hingga perang.
Tutup api dan masukkan air panas.
Kacau rata dan tuang ke dalam 4 acuan atau remekin.
Ketepikan dan sediakan bahan-bahan puding.

Bahan Puding
1 cawan susu sejat (250ml)
1 cawan air rebusan teh hijau (250ml)*
1/2 cawan susu pekat teh hijau
1 sudu teh serbuk agar-agar
1/4 sudu teh garam
3 sudu besar tepung jagung (larutkan dengan 2 sudu besar air)

Penyediaan :

  1. Satukan semua bahan kecuali larutan tepung jagung.
  2. Masak dengan api kecil hingga naik wap.
  3. Kemudian tuangkan larutan tepung jagung.
  4. Whisk dengan segera hingga adunan agak pekat.
  5. Tuang ke dalam acuan berisi karamel.
  6. Simpan dalam peti sejuk hingga keras.
  7. Letak acuan dalam bekas berisi sedikit air panas.
  8. Air panas biar separa lapisan karamel untuk mencairkannya.
  9. Keluarkan dari acuan perlahan-lahan.
  10. Hidang dengan buah strawberry atau blueberry.


Puding Karamel Teh Hijau Thai


Puding Karamel Teh Hijau Thai shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;