2 Feb 2020 0 comments

Martabak Numee Dek

Martabak Numee Dek -

Martabak Numee Dek
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
1/2 paket mee Numee
4 biji telur
50 gm isi ayam cincang
100 gm isi udang cincang
4 keping keju cheddar
1/2 labu bawang besar, cincang
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar cili merah hiris
1 sudu besar cili benggala merah hiris
1 sudu besar cili benggala hijau hiris
1 sudu besar cili benggala kuning hiris
1 biji keledek kecil, buang kulit dan sagat halus
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada putih
Minyak untuk menggoreng

Menghasilkan 2 keping Martabak

Penyediaan :
  1. Panaskan sedikit minyak, goreng keledek hingga layu.
  2. Masukkan ayam, bila ayam berubah warna masukkan udang.
  3. Tumis kilas sebentar, angkat dan ketepikan.
  4. Dalam mangkuk, pecahkan telur, masukkan semua cili hiris.
  5. Kocok hingga bergaul rata, masukkan bahan tumisan tadi.
  6. Perasakan dengan garam, rempah kari dan serbuk lada putih.
  7. Bahagikan bancuhan telur kepada 2 bahagian.
  8. Masukkan mee Numee secukupnya, gaul bersama bancuhan telur.
  9. Panaskan minyak dalam kuali leper, tuang dan ratakan.
  10. Tutup kuali sebentar, kemudian balikkan.
  11. Sebelum di angkat, letak 2 keping keju cheddar dan lipat.
  12. Ulangi satu bahagian lagi hingga habis.
  13. Potong dan hidang dengan salsa bawang.

Salsa Bawang Jeruk
1 biji bawang merah besar hiris nipis
1 sudu besar cili benggala merah hiris
1 sudu besar cili benggala hijau hiris
1 sudu besar cili benggala kuning hiris
2 sudu besar cuka makan
2 biji limau nipis, ambil jus nya
1 sudu kecil garam
1 camca besar gula
1 tangkai daun ketumbar / pudina di hiris

Gaul semua bahan salsa dan hidang bersama martabak

Martabak Numee Dek


Martabak Numee Dek shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
22 Jan 2020 1 comments

Kek Keju Citrus

Kek Keju Citrus -

Kek Keju Citrus
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Dasar Kek
1 keping kek span coklat 7 in 1/2 in tebal

Lapisan Jelly Manga
250 gm puri manga
50 gm gula kaster
2 sudu besar Halalgel gelatin
2 sudu besar air

Penyediaan :
  1. Satukan gelatin dan air, cairkan secara double boiler.
  2. Masak puri manga dan gula, masukkan gelatin dan kacau rata.
  3. Tuang ke dalam acuan 6 inci, simpan di dalam peti sejuk hingga beku.
  4. Sementara itu sediakan adunan kek keju.

Adunan Kek Keju
400 gm Tatura cream cheese
100 gm gula kaster
100 gm yogurt asli
200 gm dairy whipping cream
1 sudu besar jus lemon
2 sudu besar halagel gelatin
2 sudu besar air

Penyediaan :
  1. Satukan gelatin dan air, cairkan secara double boiler.
  2. Putar dairy whipping cream hingga kental.
  3. Dalam bekas lain, putar cream cheese dan gula hingga lembut.
  4. Masukkan yogurt, jus lemon dan kacau sebati.
  5. Kaup balik dengan dairy whipping yang di putar.
  6. Masukkan gelatin dan gaul rata.

Toping Buah, buang kulit dan hiris nipis
2 biji kiwi
1 grapefruit
5 strawberry
2 limau tangerine / mandarin

Penyediaan :
  1. Atur hirisan buah di keliling loyang loose base berisi kek.
  2. Tuang separuh adunan keju dan ratakan.
  3. Letak lapisan jelly manga di tengahnya.
  4. Tuang semua baki adunan keju dan ratakan.
  5. Akhir sekali hias dengan hirisan buah di atasnya.
  6. Simpan selama 4 jam atau semalaman dalam peti sejuk.
  7. Potong dengan pisau yang di panaskan terlebih dahulu.

Kek Keju Citrus


Kek Keju Citrus shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;