9 Feb 2020 0 comments

Sup Kulit Lembu

Sup Kulit Lembu -

Sup Kulit Lembu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
500 gm kulit lembut siap proses
1/2 inci halia - di ketuk
2 sudu kecil garam
4 cawan air
1 uncang rempah sup
1/2 batang carrot
2 tangkai daun sup
Bawang goreng untuk taburan

Bahan Tumis
3 ulas bawang putih, hiris
3 ulas bawang merah, hiris
1 batang kayu manis - patah 2
4 biji buah pelaga
3 tangkai bunga lawang
2-3 tangkai cengkih
3 sudu besar minyak

Penyediaan  :
  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan air, halia dan uncang rempah sup.
  3. Masukkan potongan carrot.
  4. Apabila mendidih, masukkan kulit lembu.
  5. Perasakan dengan garam secukupnya.
  6. Akhir sekali, masukkan daun sup.
  7. Hidang dengan taburan bawang goreng.
  8. Jika suka pedas, boleh tambah cili padi.

Sup Kulit Lembu


Sup Kulit Lembu shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
4 Feb 2020 0 comments

Bubur Ubikayu

Bubur Ubikayu -

Bubur Ubikayu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gm parutan ubikayu
500 ml santan sederhana
150 gm gula merah
3 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan

Bahan Kuah Santan
350 ml santan pekat atau santan kotak
1/2 sudu teh garam
2 sudu kecil tepung jagung, larutkan dengan 1/2 sudu besar air
1 helai daun pandan

Penyediaan :
  1. Masak santan, gula merah, gula pasir, garam dan daun pandan hingga gula larut.
  2. Tapis ke dalam kuali dan gaulkan dengan parutan ubikayu.
  3. Masak dengan api kecil dan sentiasa di kacau hingga pekat dan berkilat.
  4. Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk.  Tuang kuah santan.

Penyediaan Kuah :
  1. Satukan semua bahan di dalam periuk kecuali bancuhan tepung jagung.
  2. Masak hingga mendidih dan tuang bancuhan tepung jagung.
  3. Kacau dan masak sebentar hingga hampir pekat.
Bubur Ubikayu


Bubur Ubikayu shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;