10 Feb 2020 0 comments

Bingka Labu Keju Blueberry

Bingka Labu Keju Blueberry -

Bingka Labu Keju Blueberry
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
450gm labu - kukus
4 biji telur A
125 gm Emborg Cream Cheese
50 ml Emborg Whipping Cream
400 ml santan
150 gm tepung gandum
150 gm gula pasir
1/2 sudu teh garam
1 sudu esen vanila
1 packet blueberry

Cara-cara :
  1. Haluskan labu ketika masih panas.
  2. Putar cream cheese, whipping cream dan gula hingga halus.
  3. Masukkan esen vanila, telur satu persatu dan putar hingga rata.
  4. Masukkan santan dan tepung, whisk hingga sebati.
  5. Gris loyang dengan mentega.  Panaskan selama 10 minit di dalam oven.
  6. Keluarkan loyang, tuang adunan hingga penuh dan tabur dengan buah blueberry.
  7. Bakar pada suhu 160C di rak bawah selama 20 minit.
  8. Alih ke rak atas dan bakar hingga masak (bila di cucuk tidak melekat pada lidi).
  9. Biar betul-betul sebelum di hidang.
Bingka Labu Keju Blueberry



Bingka Labu Keju Blueberry shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
9 Feb 2020 0 comments

Acar Tumis Kelantan

Acar Tumis Kelantan -

Acar Tumis Kelantan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 batang timun, potong 2 inci
6 tangkai kacang panjang, potong 2 inci
6 batang bendi, potong 2
1/2 batang lobak merah. potong 2 inci
1/3 cawan cuka
5 sudu besar gula
2 sudu kecil garam
2 cawan air
1/4 sudu teh ajinamoto, jika suka
1/4 cawan minyak untuk menumis

Bahan Kisar
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering, rendam dan tos

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing.
  2. Masukkan cuka dan secawan air dahulu.
  3. Masukkan lobak merah dahulu, reneh selama 2 minit.
  4. Kemudian masukkan bendi, timun dan akhir sekali kacang panjang.
  5. Tambahkan baki air sehingga 3/4 paras sayuran.
  6. Perasakan dengan gula, garam dan sedikit ajinamoto.
  7. Biarkan mendidih seketika dan sayuran agak lembut.
  8. Acar ini mempunyai rasa masam manis.

Acar Tumis Kelantan


Acar Tumis Kelantan shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;