26 Aug 2022 0 comments

Boba Teh Tarik Cham Burnt Cheese Cake

Boba Teh Tarik Cham Burnt Cheese Cake -

BOBA TEH TARIK CHAM BURNT CHEESE CAKE 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

BAHAN-BAHAN :
350 gm Cream Cheese
80 ml Susu Pekat Manis 
50 ml bancuhan Teh Tarik 
70 ml Dairy Whipping Cream
30 gm Gula Perang 
3 Telur Besar 
1 sudu besar Tepung Jagung 

BANCUHAN TEH :
100 ml Air 
4 sudu makan Teh serbuk atau uncang 
1 sudu kecil Nescafe atau kopi segera

Masak bancuhan teh hingga mendidih, tapis dan sejukkan.
Ketepikan 50ml untuk Cheesecake

BOBA :
5 cawan Air 
1/3 cawan BOBA (sedia guna)
1/2 cawan Sirap Gula Melaka 

Rebus Boba hingga lembut.  Siram dengan air sejuk dan tapis.
Gaul bersama sirap dan rehatkan 10 minit hingga sirap menyerap.

PENYEDIAAN CHEESE CAKE :
  1. Panaskan Oven pada suhu 200C.
  2. Lembutkan Cream Cheese pada suhu bilik hingga lembut.
  3. Putar cream cheese dan gula hingga sebati dan berkrim.
  4. Masukkan susu pekat dan bancuhan teh, gaul sebati.
  5. Masukkan telur, whiping cream dan tepung jagung.
  6. Putar perlahan hingga adunan menjadi sebati.
  7. Tuang dalam loyang bulat 5 inci yang di alas baking paper.
  8. Oven pada suhu 200C selama 35 minit.
  9. Simpan di dalam chiller semalaman.
  10. Keluarkan dari loyang dan hidang dingin bersama Boba.

Boba Teh Tarik Cham Burnt Cheese Cake


Boba Teh Tarik Cham Burnt Cheese Cake shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
25 Aug 2022 0 comments

NASI BRIYANI KELANTAN

NASI BRIYANI KELANTAN -

NASI BRIYANI KELANTAN
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

BAHAN-BAHAN :

1 ekor Ayam, potong 8
3 cawan Beras Basmathi, rendam 20 minit.
3 cawan Air
1/2 cawan Susu Sejat
1/2 paket Pes Perencah Briyani MAGGI
2 sudu kecil Serbuk Cili
1 sudu kecil Serbuk Kunyit
3 sudu besar minyak sapi

BAHAN TUMIS :
3 ulas bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 inci halia, hiris
3 batang akar ketumbar
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 helai daun bay
3 biji pelaga
3 biji bunga cengkih

PENYEDIAAN :
1.  Panaskan minyak sapi, tumis bahan tumis hingga wangi.
2.  Masukkan Pes Perencah Briyani MAGGI, air dan akar ketumbar.
3.  Bila mendidih, masukkan ayam.  Rebus hingga ayam setengah masak.
4.  Keluarkan ayam dan toskan.  Ketepikan hingga sejuk.
5.  Masukkan air rebusan ayam ke dalam periuk nasi letrik.
6.  Masukkan beras dan susu sejat, gaul rata.
7.  Bila nasi mengering, titiskan saffron atau pewarna oren.
8.  Tutup periuk dan biarkan seketika.
9.  Gemburkan nasi perlahan-lahan supaya tidak patah.
10. Gaul ayam dengan serbuk cili dan serbuk kunyit.
11. Goreng hingga garing.
12. Hidang bersama nasi briyani, bawang goreng, dan sos.

SOS CILI MERAH :
3 tangkai cili merah
6 tangkai cili padi
3 ulas bawang putih
1 /4 cawan cuka
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

Kisar dan masak hingga mendidih, Sejukkan dahulu.

SOS CILI HIJAU :
5 tangkai cili hijau
6 ulas bawang putih
1/2 cawan daun pudina
1/2 cawan daun ketumbar
1/4 cawan gula
1/4 cawan cuka
1 sudu kecil garam

Kisar semua bahan hingga halus. Tidak perlu di masak.






NASI BRIYANI KELANTAN


NASI BRIYANI KELANTAN shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;