10 Nov 2016 0 comments

Cucur Labu

Cucur Labu -

Cucur Labu

Bahan-bahan
1 cawan isi labu - di lecek
1 cawan tepung gandum
1/3 cawan gula pasir
1 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil yis segera
1/4 sudu teh garam halus
1/4 cawan air suam

Cara-cara
Satukan tepung, yis, gula, baking powder dan garam dalam mangkuk, gaul rata.
Masukkan isi labu, susu pekat dan air.  Uli dengan tangan menjadi doh yang kental hingga rata.
Tutup dengan plastik dan rehatkan selama 15 minit.
Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana hingga kekuningan.
Toskan di atas tisu dapur.

Cucur Labu


Cucur Labu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
9 Nov 2016 0 comments

Chocolate Strawberry Cheese Cake

Chocolate Strawberry Cheese Cake -

Chocolate Strawberry Cheese Cake

Bahan Kek
250gm chocolate sponge mix
185gm telur (tanpa kulit)
50ml air
75gm mentega cair / minyak sayur
1 sudu teh esen vanila
2 sudu teh chocolate emulco

Satukan semua bahan kek kecuali mentega cair.  Putar dengan kelajuan tinggi selama 5-6 minit hingga kembang.  Masukkan mentega cair dan putar perlahan dan sebati.  Tuang ke dalam loyang 8x8x3 in yang di alas kertas minyak.  Bakar selama 30-35 minit pada suhu 180C.  Sejukkan di atas redai dan potong kepada 2 lapisan setebal 3cm dan bersaiz 6x6in

Adunan Keju
250gm cream cheese - suhu bilik
60gm gula kaster
1 sudu besar lemon jus
140ml yogurt (1 pack kecil)
150ml UHT whipping cream
1 1/2 sudu besar gelatin halal (cap kijang, bunga raya, nona)
50ml air
15 biji strawberry segar - potong dadu

Hiasan :  Chocolate Ganache, serpihan coklat dan Strawberry

Loyang 6" Loose Base Tin

Cara-cara :
  1. Letak sekeping kek di dasar loyang.  Ketepikan.
  2. Putar whipping cream hingga pekat.  Simpan sebentar di dalam peti sejuk.
  3. Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin, biar sehingga gelatin kembang.
  4. Masukkan ke dalam microwave beberapa saat atau secara double boil hingga gelatin cair.  Ketepikan.
  5. Pukul cream cheese dan gula hingga sebati..  Masukan jus lemon dan yogurt, putar hingga bergaul rata.
  6. Masukkan gelatin cair, gaul rata dan akhir sekali masukkan whipping cream, kaup balik hingga sebati.
  7. Masukkan kiub strawberry dan kaup balik perlahan-lahan.  Tuang ke atas lapisan kek, ratakan. Selepas itu letak sekeping kek chocolate di atasnya.
  8. Tuang coklat ganache di atasnya.  Tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
  9. Susun hirisan strawberry dan serpihan coklat sebagai hiasan.
  10. Keluarkan dari loyang dan potong menggunakan pisau yang di panaskan dengan api atau air mendidih, lap dan potong.

Coklat Ganache
50ml dairy whipping cream
100gm coklat masakan hitam - cincang halus

Panaskan whipping cream di dalam microwave beberapa saat.   Tuang ke atas coklat, gaul sehingga coklat mencair.  Tuang ke atas lapisan kek.

Chocolate Strawberry Cheese Cake


Chocolate Strawberry Cheese Cake shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
8 Nov 2016 0 comments

Puding Hoen Kwee Pisang

Puding Hoen Kwee Pisang -

Puding Hoen Kwee Pisang

Bahan-bahan
250ml air (kisar dgn 5 helai daun pandan), tapis
200ml santan kotak
100gm gula kastor
2 sudu kecil serbuk agar-agar segera (instant jelly)
40gm tepung Hoen Kwee
1/4 sudu teh pewarna hijau epal
1/8 sudu teh garam halus

Hiasan : Pisang emas - potong dadu atau bulat
Acuan - basahkan dahulu, toskan

Penyediaan :
Satukan semua bahan, tapis ke dalam periuk.
Masak dengan api perlahan hingga meletup-letup.
Tuang 1/2 adunan ke dalam acuan yang disukai dan tabur pisang di atasnya.
Tuang baki adunan hingga menutupi pisang.
Biarkan suam sedikit dan simpan di dalam peti sejuk.

Puding Hoen Kwee Pisang


Puding Hoen Kwee Pisang shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
7 Nov 2016 0 comments

Cucur Jagung Crab Stick / Crab Stick Corn Fritters

Cucur Jagung Crab Stick / Crab Stick Corn Fritters -

Cucur Jagung Crab Stick / Crab Stick Corn Fritters

Bahan-bahan
2 tongkol jagung manis - hiris 
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil serbuk lada sulah
1 tangkai daun bawang - hiris
2 tangkai cili merah - cincang
2 tangkai cili hijau - cincang
5 keping crabstik - hiris kecil
1 biji telur - kocok ringan
1/4 cawan air
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan :
Satukan tepung dan semua bahan, gaul rata.  Masukkan telur dan air, gaul rata.
Panaskan minyak dan goreng hingga keperangan.
Boleh di makan begitu saja atau bersama sos kegemaran.

Cucur Jagung Crab Stick / Crab Stick Corn Fritters


Cucur Jagung Crab Stick / Crab Stick Corn Fritters shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
5 Nov 2016 0 comments

Ayam Masak Briyani / Briyani Chicken

Ayam Masak Briyani / Briyani Chicken -

Ayam Masak Briyani / Briyani Chicken
Sumber :  Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan
1 ekor ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan*
1 camca besar kunyit serbuk*
1 camca teh garam*(*digaul rata dan perap 15 minit)
1 genggam kismis
1/2 cawan susu sejat IDEAL
1 pokok daun ketumbar, kerat kasar
2 camca besar bawang goreng
1 biji tomato belah 6 (kalau kecil guna 2 biji)
5 camca besar sos tomato JALEN
2 camca besar sos cili JALEN
2 camca besar tomato puree
5 camca besar rata rempah briyani (sebarang jenama)
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Bahan-bahan Kisar Halus
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
5 biji cili hijau

Cara Membuatnya 
  1. Ayam digoreng 1/2 masak, angkat dan toskan. 
  2. Cedok keluar minyak dan tinggalkan kurang lebih 1/2 cawan. Tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan tomato puree dan masak sekejap. Tambah sos cili, sos tomato dan rempah briyan. Kacau rata dan tuang sedikit air. Masak hingga naik minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
  3. Masukkan ayam, daun ketumbar, kismis, bawang goreng dan sedikit air (anggaran 1/4 cawan), kacau dan biar mendidih dengan api perlahan. Tuang susu cair dan perasakan dengan garam secukupnya.
  4. Masak hingga kuah pekat dan ayam masak sempurna. Akhir sekali masukkan tomato, kacau dan masak sekejap. 
  5. Matikan api, hias dengan hirisan daun sup dan bawang goreng. Hidangkan bersama nasi putih atau nasi berperisa.

Ayam Masak Briyani / Briyani Chicken


Ayam Masak Briyani / Briyani Chicken shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
3 Nov 2016 0 comments

Talam Keledek Oren

Talam Keledek Oren -

Talam Keledek Oren

Bahan-bahan Lapisan Bawah
150gm keledek oren, direbus dan dilecek
200ml air
70gm tepung beras
80gm tepung ubi
200ml santan kotak
120gm gula halus
1/4 sudu teh garam

Bahan Lapisan Atas
60gm tepung beras
60gm tepung ubi
150ml santan pekat
150ml air
1/2 sudu teh garam
Satukan semua bahan dan tapis, masuk ke dalam jug kecil

35 biji acuan lompang - leser sedikit minyak



Penyediaan :
  1. Satukan keledek, air, gula dan garam ke dalam pengisar dan kisar hingga halus.
  2. Masukkan tepung dan santan.  Kisar hingga sebati.  Masukkan ke dalam jug kecil.
  3. Panaskan pengukus.  Tuang 1/2 adunan ke dalam acuan lompang, kukus selama 15 minit.
  4. Setelah masak, tuang lapisan atas hingga penuh.  Kukus semula selama 10-15 minit dengan api sederhana hingga masak.
  5. Sejukkan dahulu sebelum di keluar dari acuan.

Talam Keledek Oren


Talam Keledek Oren shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
2 Nov 2016 0 comments

Bawal Goreng Halia Ala Thai

Bawal Goreng Halia Ala Thai -

Bawal Goreng Halia Ala Thai

Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
Minyak untuk mengoreng

Ikan dicuci bersih, kelar sedikit dan gaul bersama garam dan serbuk lada sulah.
Goreng hingga masak.  Angkat dan letakkan ke dalam pinggan

Bahan-bahan
3 inci halia muda - mayang halus
1 labu bawang besar - mayang halus
5 keping cendawan hitam - rendam dan potong kecil
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil minyak bijan
2 tangkai daun ketumbar, hiris
1/2 batang carrot - potong kecil
Capsicum - optional
Sedikit air
Sedikit garam jika perlu

Penyediaan :
Panaskan minyak, tumis bawang besar, halia hingga naik bau.
Masukkan sos tiram, kicap cair dan sos ikan dan sedikit air.
Biar mendidih sebentar, masukkan minyak bijan, cendawan hitam dan carrot.
Masak sebentar hingga carrot lembut.
Angkat dan curah ke atas ikan.
Tabur dengan hirisan daun ketumbar.

Bawal Goreng Halia Ala Thai


Bawal Goreng Halia Ala Thai shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
31 Oct 2016 0 comments

Ayam Panggang Special

Ayam Panggang Special -

Ayam Panggang Special

Bahan-bahan
1 ekor ayam - potong 2 atau 4
2 batang serai - di ketuk
5 helai daun limau nipis
2cm lengkuas - di ketuk
8 sudu besar kicap manis
4 sudu besar air asam jawa
250ml santan
2 sudu besar minyak masak

Bahan Kisar
1 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
3 tangkai cili merah
1 sudu besar biji ketumbar, 1 sudu teh jintan manis (sangrai)
1 cm halia
1 cm kunyit
2 sudu teh garam
1 sudu teh lada sulah
1/2 keping gula melaka

Penyediaan
Cuci bersih ayam.
Panaskan minyak, tumis bahan kisar, serai, daun limau purut dan lengkuas hingga naik bau.
Masukkan ayam, gaul rata.  Tumis hingga ayam berubah warna.
Masukkan air asam jawa, kicap manis, dan garam secukupnya.  Tunggu hingga ayam masak.
Angkat dan letakkan ayam di atas pemanggang.  Lumur dengan bumbunya.
Panggang hingga masak.

Ayam Panggang Special


Ayam Panggang Special shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
30 Oct 2016 0 comments

Lompang Udang Kering

Lompang Udang Kering -

Lompang Udang Kering

Bahan A
100gm udang kering, rendam dan toskan, tumbuk kasar
1/2 batang saderi - cincang halus
1 tangkai cili merah - hiris halus
Daun bawang dan daun sup - hiris halus
Bawang goreng
sedikit gula dan garam
Sedikit minyak

Goreng udang kering, saderi dan cili merah dengan sedikit minyak.  Perasakan dengan secubit garam dan gula.  Tutup api dan masukkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng.  Gaul rata dan ketepikan.

Bahan B
280gm tepung beras
60gm tepung ubi
900ml air
1 sudu teh garam
1 sudu teh air kapur

Acuan lompang, di leser sedikit minyak

Cara-Cara :
  1. Panaskan pengukus.
  2. Satukan semua bahan, kacau rata dan tapis.
  3. Tuang hampir penuh ke dalam acuan lompang dan kukus selama 20 minit dengan api sederhana.
  4. Angkat dan sejukkan dahulu.
  5. Keluarkan dari acuan dan tabur bahan A dan bawang goreng.


Lompang Udang Kering


Lompang Udang Kering shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
29 Oct 2016 0 comments

Talam Keledek Ungu

Talam Keledek Ungu -

Talam Keledek Ungu

Bahan A
20gm tepung beras
20gm tepung jagung
50gm santan pekat (santan kotak)
400ml air
1/2 sudu teh garam

Satukan semua bahan, tapis ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga mendidih.  Biar sejuk dahulu sebelum di isi ke dalam piping bag.

Bahan B
250gm keledek ungu, rebus hingga empuk, lenyek
250gm gula pasir
250ml air
150gm tepung ubikayu
30gm tepung beras
1/2 sudu teh garam

30 biji acuan lompang - gris dengan minyak masak

Penyediaan :
  1. Satukan keledek, gula, garam dan air ke dalam pengisar dan kisar hingga halus.  Masukkan tepung sedikit sedikit dan kisar hingga bergaul rata.  Tambah sedikit air jika terlalu pekat.
  2. Tuang 3/4 penuh ke dalam acuan lompang dan picit adunan A di tengahnya.
  3. Panaskan pengukus dan kukus selama 15-20 minit hingga masak.
  4. Sejukkan dahulu sebelum di keluarkan dari acuan.

Talam Keledek Ungu


Talam Keledek Ungu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
27 Oct 2016 0 comments

Coco Pops Meringue Cookies

Coco Pops Meringue Cookies -

Coco Pops Meringue Cookies

Bahan-bahan
110gm Kellogg's Coco Pops
50gm mini chocolate chips
100gm gula kastor
50ml putih telur
1/4 sudu teh cream of tartar
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen vanilla

Penyediaan :
Pukul putih telur hingga kembang dan berbuih.
Masukkan gula, cream tartar dan garam.  Pukul dengan kelajuan tinggi hingga bertanduk.
Masukkan Coco Pops, chocolate chips dan esen vanilla.  Kaup-balik gunakan spatula atau senduk kayu hingga rata.
Masukkan 1 sudu kecil adunan ke dalam baking cups.
Bakar suhu 170C selama 25-30 minit, bergantung pada oven.

Coco Pops Meringue Cookies


Coco Pops Meringue Cookies shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
23 Oct 2016 0 comments

Brownies Kukus Coklat Keju Blueberry / Steamed Chocolate Blueberry Cheese Brownies

Brownies Kukus Coklat Keju Blueberry / Steamed Chocolate Blueberry Cheese Brownies -

Brownies Kukus Coklat Keju Blueberry / Steamed Chocolate Blueberry Cheese Brownies

Adunan Krim Keju
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur Grade A
2 sudu besar susu cair
1/2 sudu besar jus lemon

Penyediaan :
Putar cream cheese dan gula hingga lembut dan licin.
Masukkan telur diikuti susu cair dan jus lemon.  Putar hingga sebati.
Ketepikan 3 sudu besar dan beri pewarna ungu untuk membuat corak.

Adunan Brownies
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil baking powder
2 biji telur A
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil garam
1 cawan gula halus
1/2 cawan air panas
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak jagung

1 packet buah blueberry segar
Loyang 8 x 8 di alas dan di gris

Penyediaan :
Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan baking soda.  Ayak dan ketepikan.
Dalam bekas berasingan, pukul telur dan dam gula sehingga kembang dan putih.
Masukkan esen vanilla dan garam di ikuti air panas, susu dan minyak.
Kemudian masukkan tepung yang di ayak dan gaul sebati.  Rehatkan selama 15 minit.

Cara-cara :
  1. Panaskan pengukus.
  2. Tuang adunan brownies, ratakan dan kukus selama 25-30 minit dengan api sederhana hingga masak.
  3. Angkat dari pengukus dan tuang adunan keju, ratakan.
  4. Untuk membuat corak, sudukan adunan yang di beri pewarna ungu secara selerak.  Lorekkan dengan lidi menjadi corak marble.
  5. Tabur atasnya dengan buah blueberry.
  6. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus semula selama 25-30 minit hingga masak.
  7. Angkat dan biarkan betul-betul sejuk sebelum di potong.

Brownies Kukus Coklat Keju Blueberry / Steamed Chocolate Blueberry Cheese Brownies


Brownies Kukus Coklat Keju Blueberry / Steamed Chocolate Blueberry Cheese Brownies shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Blueberry Yogurt Smoothie

Blueberry Yogurt Smoothie -

Blueberry Yogurt Smoothie

Bahan-bahan
1 packet blueberry
2 scoop aiscream vanila
1 cawan susu cair
1 packet kecil plain yogurt
1 sudu besar jus lemon
ketulan ais secukupnya

Penyediaan :
Satukan semua di dalam pengisar dan kisar hingga halus.
Tuang di dalam gelas, sedia di hidangkan.
Blueberry Yogurt Smoothie


Blueberry Yogurt Smoothie shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
21 Oct 2016 0 comments

Bubur Biji Salak Keledek Ungu

Bubur Biji Salak Keledek Ungu -

Bubur Biji Salak Keledek Ungu

Bahan-bahan
250 gm keledek ungu
80 gm tepung ubikayu / sagu
1/2 sudu teh garam
Air untuk merebus

Bahan Kuah
500 ml santan
100ml air
100 gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
2 helai daun pandan
2 sudu teh tepung jagung untuk pengental (larutkan dengan sedikit air)

Penyediaan :
  1. Kukus keledek hingga empuk, lenyek halus ketika masih panas.
  2. Masukkan tepung ubikayu atau tepung sagu dan garam.  Gaul rata dan masukkan air sedikit- sedikit dan uli hingga menjadi doh yang tidak melekat di jari.
  3. Bentuk bulat-bulat menjadi seperti biji salak.  Buat hingga habis.
  4. Didihkan air hingga mengelegak, masukkan doh biji salak dan rebus hingga terapung di permukaan air.
  5. Angkat dan toskan.  Apabila selesai siram dengan air supaya biji salak tidak melekat.  Toskan.

Penyediaan Kuah :
  1. Satukan air, gula, garam dan daun pandan.  Masak hingga gula larut.
  2. Masukkan santan, masak dengan api sederhana hingga mendidih.
  3. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.  Kacau seketika dan angkat.
  4. Hidang biji salak bersama kuah.


Bubur Biji Salak Keledek Ungu


Bubur Biji Salak Keledek Ungu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
19 Oct 2016 0 comments

Sandwich Daging Salai / Beef Pepperoni Sandwich

Sandwich Daging Salai / Beef Pepperoni Sandwich -

Sandwich Daging Salai / Beef Pepperoni Sandwich

Dressing
1/2 biji timun zuchini - buang biji, potong dadu
10 biji tomato cherry - potong kecil
1 sudu besar mayonies
sedikit gula dan garam
- Gaulkan semuanya hingga rata

Roti Sandwich Gardenia multigrain
Kepingan keju Cheddar
Beef Pepperoni / Daging Salai, goreng tanpa minyak
Mentega untuk sapuan


Penyediaan
Sediakan 2 keping roti sandwich, sapu mentega pada setiap kepingan roti.
Sekeping di letakkan Beef Pepperoni dan dressing.
Sekeping lagi di letak kepingan keju.  Tindihkan kedua-duanya
Panaskan non-stick pan dengan sedikit mentega.  Letak kepingan roti, balik-balikkan sehinga keju mencair.
Atau masukkan ke dalam ketuhar sehingga keju cair.

Sandwich Daging Salai / Beef Pepperoni Sandwich


Sandwich Daging Salai / Beef Pepperoni Sandwich shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
18 Oct 2016 0 comments

Serikaya Keledek

Serikaya Keledek -

Serikaya Keledek

Bahan-bahan
300 gm gula melaka / 4 keping gula Thai (racik halus)
50gm gula pasir
50ml air
1 sudu besar air kapur
1/2 sudu teh garam
5 helai daun pandan - potong pendek
200 ml santan pekat KARA
8 biji telur

300 gm keledek oren, potong kecil 1in,cuci dan toskan
Loyang 8x8in

Penyediaan :
  1. Masak gula melaka, gula, garam, air kapur dan daun pandan hingga gula larut.  Angkat dan biarkan sejuk dahulu.
  2. Panaskan pengukus, tabur rata ubi ke dalam loyang.  Kemudian kukus selama 25 minit atau hingga masak.
  3. Pecahkan telur, masukkan santan dan sirap gula melaka tadi, kocok hingga berbuih dan tapis ke dalam loyang berisi ubi tadi.
  4. Kemudian kukus semula selama 25 minit hingga masak.
  5. Biarkan betul-betul sejuk sebelum di potong.


Serikaya Keledek


Serikaya Keledek shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;