9 Jun 2015

Biskut Sampan Nestum

Biskut Sampan Nestum -

Biskut Sampan Nestum
Resipi : cikadakbiru.blogspot.com
Sumber : Naz @ovenkecil.blogspot.com

Bahan-Bahan
250 gram mentega - suhu bilik
140 gram gula perang halus
1 biji kuning telur
1/2 sudu kecil essen vanilla

Bahan Doh Pastri
40 gm tepung jagung
2 1/4 cawan rata tepung rose @ tepung gandum

Bahan Filing Nestum
1/3 Adunan yang di ketepikan
1/2 cawan nestum
3 sudu besar tepung jagung

Hiasan :  Potongan ceri merah dan hijau

Cara-cara :
1. Pukul mentega bersama gula perang sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur, pukul hingga sebati.  Tambahkan sedikit esen vanila dan kacau rata.
3. Ketepikan 1/3 dari adunan untuk Filing. Baki adunan untuk bahagian doh pastri.
4. Doh Pastri :  Satukan baki adunan dan tepung jagung, kacau guna senduk kayu,  kemudian masukkan tepung gandum dan adun sehingga tidak melekat jari.
5.  Ambil sedikit doh dan tekan ke dalam acuan sampan atau acuan tart, biar berlurah di tengahnya. Trim lebihan doh dengan pisau.  Buat hingga habis.
6.  Filling Nestum :   Campurkan adunan yang di ketepikan bersama tepung jagung dan nestum..Kacau sehingga sebati menjadi adunan yang lembik.
7. Ambil sudu kecil atau pisau, ratakan filing nestum di tengah doh pastry.  Hias dengan potongan ceri merah dan hijau.

8.  Bakar pada suhu 170C selama 15minit api bawah saja dan tukar api atas dan bawah selama 15 minit lagi hingga masak.
Biskut Sampan Nestum


Biskut Sampan Nestum shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;