15 Jun 2016

Tart Nenas Tulip

Tart Nenas Tulip -

Tart Nenas Tulip

Bahan-bahan
250gm buttercup
40gm gula kaster
3 sudu besar susu pekat manis
1 kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1/4 sudu teh pewarna kuning
400gm tepung gandum
30gm tepung jagung

Jem nenas secukupnya - gentel bujur
1 biji kuning telur + sedikit air untuk sapuan

Penyediaan :
  1. Pukul mentega dan gula menggunakan senduk kayu hingga berkrim.  Masukkan susu, esen vanila dan pewarna kuning.  Gaul rata dan masukkan kuning telur.  Kacau hingga sebati.
  2. Masukkan campuran tepung yang di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di jari.
  3. Ambil 1/4 adunan doh dan beri pewarna hijau untuk tampok bunga.
  4. Canai adunan yang di alas 2 keping plastik.  Terap menggunakan penerap bulat bergerigi.  Buat hingga habis.
  5. Kemudian letak inti di tengahnya dan lipat di kedua arah hingga bercantum.  Buat hingga habis.
  6. Akhir sekali canai dan terap doh hijau untuk daun.  Lekatkan di pangkal bunga.
  7. Bakar pada suhu 150C selama 20minit.  Keluarkan dari ketuhar dan biarkan biskut sejuk dahulu.
  8. Sapu dengan kuning telur dan bakar semula selama 8-10 minit.
  9. Simpan di dalam bekas kedap udara.

Tart Nenas Tulip


Tart Nenas Tulip shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;