29 Jun 2016

Tumis daging kacang panjang

Tumis daging kacang panjang -

BAHAN-BAHAN :

600 grm daging batang pinang
kacang panjang secukupnya - dipotong menyerong
1 biji bawang besar
serbuk kunyit secukupnya
garam secukup rasa

BAHAN DIMAYANG NIPIS :

3 ulas bawang putih ( saiz besar )
1 inci halia

CARA MEMASAK:

Bersihkan daging dan potong kemudian digaul dengan garam serta kunyit secukupnya dan di ketepikan sekejap dalam 10 minit . Masukkan daging dalam kuali dengan 1 cawan air kemudian biarkan daging masak sampai empuk dan air rebusan tinggal sikit ( hampir kering ) kemudian tolak semua daging tepi dan masukkan 5 sudu besar minyak masak ke dalam kuali dan biar sampai minyak panas dan tumiskan halia serta bawang putih tadi dan kacau . Biarkan seketika sampai bawang putih layu dan naik bau harum . 

Masukkan semua bawang besar yang dimayang nipis . Masukkan semua kacang panjang yg dipotong menyerong . Kacau semua bahan dan boleh di rasa daging jika kurang masin baru di tambah garam . Bila dah masak boleh di tutup api dapur dan di hidangkan daging goreng kunyit ni .



Tumis daging kacang panjang shared from Nennie
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;