3 Feb 2020 0 comments

Bendi Goreng Ala Mamak

Bendi Goreng Ala Mamak -

Bendi Goreng Ala Mamak
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gm bendi potong bulat
1 sudu besar rempah campur (jintan manis, jintan putih, biji sawi)
5 tangkai cili kering, potong pendek
1 pelepah daun kari
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1/2 cawan minyak

Penyediaan :
  1. Gaul bendi dengan serbuk kunyit dan cili hingga rata.
  2. Panaskan minyak, goreng rempah campur, daun kari, cili kering sebentar.
  3. Masuk bendi, gaul rata dan goreng hingga layu.
  4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  5. Hidang nasi putih atau roti capati.

Bendi Goreng Ala Mamak


Bendi Goreng Ala Mamak shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Sambal Tahun Kulit Lembu

Sambal Tahun Kulit Lembu -

Sambal Tahun Kulit Lembu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
500 gm kulit lembu siap proses
1/2 cawan cili padi, tumbuk kasar
2 inci lengkuas muda, hiris nipis
1 asam keping
3 cawan air
2 cawan santan pekat
1 cawan terung pipit, jika suka
2 sudu kecil garam

Bahan Kisar
1/2 cawan udang kering
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

Penyediaan :
  1. Tumis bahan kisar hingga naik bau.
  2. Masukan lengkuas dan kulit lembu.
  3. Tambah air. masukan terung pipit dan cili api.
  4. Bila mendidih masukan santan pekat.
  5. Masukan asam keping dan garam.
  6. Biar mendidih seketika dan angkat.

Sambal Tahun Kulit Lembu


Sambal Tahun Kulit Lembu shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;