17 Nov 2017 0 comments

Telur Bistik

Telur Bistik - Hye Assalamualaikum. Jumpa lagi kita dalam dalam blog resipi memasak ni. Kepada yang baru nak follow blog ini, selamat datang diucapkan. Kepada yang senior senior tu tak perlu selamat datang la kan. Tapi terima kasih kerana still menyokong blog ni dan tak pernah jemu mengikuti perkembangan resipi resipi yang ada dalam blog ni. Dalam perjalanan balik dari kerja tadi dapat idea untuk tulis resipi.

Telur Bistik shared from Alyaa
Republish by The CC Resepi
0 comments

Bingka Tapai Ubikayu / Proll Tape

Bingka Tapai Ubikayu / Proll Tape -

Bingka Tapai Ubikayu / Proll Tape

Bahan-bahan
300 gm tapai ubikayu, buang uratnya
50 gm gula pasir
1/2 sudu teh garam
3 biji telur
75 gm tepung gandum
100 ml santan
75 ml mentega cair
Esen vanila

Kuning telur untuk olesan
Taburan :  Kismis / Prune / Parutan Keju

Loyang Kemboja (2 biji, oles minyak)

Penyediaan :
  1. Lenyek atau kisar tapai, gula dan garam hingga halus.
  2. Masukkan telur dan gaul rata.
  3. Tambah tepung, santan, esen vanila dan mentega cair.  Aduk hingga halus dan rata.
  4. Panaskan acuan kemboja di atas api dapur hingga minyak panas.
  5. Tutup api dan tuang adunan hingga penuh.
  6. Panaskan di atas api dapur dengan api kecil selama 5 minit.
  7. Tabur dengan kismis di tengahnya.
  8. Angkat dari dapur dan alihkan ke dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 180C.
  9. Bakar selama 25 minit,  angkat dan sapu kuning telur.
  10. Bakar semula selama 5 minit atau hingga masak.

Bingka Tapai Ubikayu / Proll Tape


Bingka Tapai Ubikayu / Proll Tape shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
16 Nov 2017 0 comments

Bubur Jagung Kacang Merah

Bubur Jagung Kacang Merah -

Bubur Jagung Kacang Merah

Bahan-bahan
200gm kacang merah
2 tongkol jagung manis dikikis isinya
2 sudu makan sagu halus
500ml santan
100gm gula melaka di racik
secubit garam
sehelai daun pandan

Cara-cara :
  1. Rebus kacang merah dan jagung manis hingga empuk secara berasingan.
  2. Toskan kacang merah manakala jagung manis simpan air rebusannya.
  3. Masukkan air rebusan jagung, santan, gula melaka dan daun pandan ke dalam periuk.
  4. Didihkan dengan api kecil, masukkan sagu yang telah dicuci bersama kacang merah dan jagung manis.  Letak sedikit garam.  Kacau hingga rata.
  5. Biarkan mendidih sebentar, tutup api dan sedia dinikmati.


Bubur Jagung Kacang Merah


Bubur Jagung Kacang Merah shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Jagung Unpil Rebus Kelantan

Jagung Unpil Rebus Kelantan -

Jagung Unpil Rebus Kelantan

Bahan-bahan
1 cawan jagung kering (jagung popcorn)
1 sudu besar air kapur pekat
1 liter air
1 sudu teh garam
3 helai daun pandan
1/2 biji kelapa parut muda
Gula pasir secukupnya

Cara-cara :
  1. Cuci jagung kering dan rendam semalaman dengan air kapur.
  2. Bilas beberapa kali.
  3. Rebus jagung dengan 1 liter air, sedikit garam dan daun pandan dalam periuk tekanan selama 1 jam.  Memasak dengan periuk biasa mengambil masa 5 - 6 jam.
  4. Masak sehingga jagung menjadi mekar, jika belum tambahkan masa merebus dan air.
  5. Angkat dan toskan.
  6. Kukus kelapa parut, garam dan daun pandan selama 15 minit.  Angkat dan gaulkan dengan gula pasir.
  7. Campur jagung dan kelapa parut, gaul rata dan siap di hidang.


Jagung Unpil Rebus Kelantan


Jagung Unpil Rebus Kelantan shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Resipi telur bungkus

Resipi telur bungkus - Hye Assalamualaikum Kalau yang lepas kita dah belajar tentang telur bistik, kali  ni kita sambung lagi episod telur kita ye. Sekurang kurangnya ibu ibu makcik makcik kakak kakak isteri isteri yang saya kasihi dapat menambah senarai menu anda kan. Lepas tu tampal depan peti sejuk. Betol tak? Make sure dalam peti sejuk ada stok telur ya. Tak payah beli yang mahal pon tak pe. Beli yang biasa jual

Resipi telur bungkus shared from Alyaa
Republish by The CC Resepi
15 Nov 2017 0 comments

Apam Jagung

Apam Jagung -

Apam Jagung
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Credit :  Norehan Ajit‎ (MAHN)

Bahan-bahan
2 cawan isi jagung segar
2 cawan santan (1 cawan santan kotak dan 1 cawan air)
1 cawan gula
2 cawan tepung beras
1 sudu besar yis segera

Kelapa parut di kukus dan di campur sedikit garam


Penyediaan :
  1. Kisar isi jagung bersama santan dan gula hingga halus.
  2. Tuang ke dalam bekas, masukkan tepung beras dan yis.
  3. Kacau sebati, tutup bekas dan rehatkan selama 1/2 jam hingga adunan kembang.
  4. Tuang ke dalam acuan yang di oles sedikit minyak hingga penuh.
  5. Kukus selama 8 - 10 minit hingga masak.
  6. Hidang bersama kelapa parut.

Apam Jagung


Apam Jagung shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Resepi sup telur

Resepi sup telur - Hye Assalamualaikum Macam mana dengan resipi dari saya? Ada yang dah try buat? Menjadi ke tak menjadi? Hope resipi resipi saya dapat lah membantu sedikit sebanyak kepada mereka yang membaca dan mengikuti resipi saya. Tapi pada kebiasaannya, mereka yang mencari resipi ni ialah orang muda kan. Ilmu masih cetek. Bagi yang dah 5 ke 6 tahun jadi suri rumah tu dah tak perlu sangat resipi ni kan. Cuba

Resepi sup telur shared from Alyaa
Republish by The CC Resepi
0 comments

Sotong Kukus Limau

Sotong Kukus Limau - Hye Assalamualaikum. Bertemu lagi kita untuk resipi seterusnya. Korang dah cuba belum semua resipi yang saya bagi? Menjadi ke tidak? Jangan lupa cuba ye. Ilmu yang ada ni kalau tak di praktikkan...nanti mudah lupa taw. Lagi pon senang senang je kan resipi nya. Saya pon jarang nak memasak hidangan yang susah susah tu. Bukannya apa...masa tak banyak sangat nk siapkan hidangan yang susah susah tu

Sotong Kukus Limau shared from Alyaa
Republish by The CC Resepi
7 Nov 2017 0 comments

Mee Udang Sg Dua

Mee Udang Sg Dua -

Mee Udang Sg Dua

Bahan-Bahan
1/2 kg udang laut
1 bungkus fish ball
1 bungkus mee kuning, celur
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
10 tangkai cili kering, buang biji dan rebus kemudian kisar halus
2 biji keledek oren, rebus hingga empuk, lenyek halus

Bahan Kisar Halus
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar udang kering, rendam dalam air sehingga lembut

Bahan Sampingan
Bawang goreng
Telur rebus, belah dua
2 ketul tauhu, goreng dan hiris nipis
Daun bawang, hiris
Cili merah, hiris
Sawi, potong dan celur
Limau nipis

Cara Penyediaan :
  1. Cuci udang, gunting janggut, belah belakang dan buang kotorannya.
  2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar halus sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili kisar dan kacau sehingga garing dan pecah minyak.
  4. Masukkan keledek lenyek diikuti air secukupnya imbangkan kepekatan kuah tidak terlalu pekat atau terlalu cair.
  5. Masukkan sos cili dan sos tomato.  Masak sehingga kuah mendidih.
  6. Kemudian masukkan fish ball dan udang, dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  7. Hidang bersama mee dan bahan-bahan sampingan.


Mee Udang Sg Dua


Mee Udang Sg Dua shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Asam Pedas Ayam

Asam Pedas Ayam - Kerana satu hidangan... Ayat yang ringkas, tapi membawa sebuah maksud tersirat yang mampu menyentuh hati dan perasaan. Kadang kadang orang terlupa atau memandang remeh sesuatu perkara hanya kerana ianya disangka tidak penting. "Kerana satu hidangan"...inilah yang akan menjadi intisari untuk resipi kita kali ini. Pasti semua terpinga pinga dan pelik. Kenapa dengan ayat ini? Apa kaitan ayat ini

Asam Pedas Ayam shared from Ainie
Republish by The CC Resepi
6 Nov 2017 0 comments

Puding Roti Pandan Gula Melaka

Puding Roti Pandan Gula Melaka -

Puding Roti Pandan Gula Melaka 

Bahan-bahan
8 keping roti
150 ml santan kotak KARA
250 ml air
50 gm gula pasir
2 sudu besar mentega cair
3 biji telor B
1/4 sudu teh garam
1 sudu besar pandan emulco

Loyang 8 in Loose Base, Alas dasar dengan baking paper dan oles keliling dengan mentega.
Loyang 10 in di isi air panas

Penyediaan :
Carik-carikkan roti, masukkan ke dalam mangkuk.  Ketepikan.
Satukan santan, air, gula, telur, pandan emulco dan garam ke dalam pengisar.  Kisar sebati.
Tuang ke dalam mangkuk berisi roti bersama mentega cair.
Gaul rata dan biarkan sehingga roti menyerap adunan santan.
Tuang ke dalam loyang, tekan dan ratakan adunan roti.
Bungkus dasar loyang dengan aluminium foil atau letakkan 4 acuan kecil sebagai tapak, letakkan loyang di atasnya supaya air tidak masuk ke dalam loyang.
Panaskan oven pada suhu 170C dan bakar api atas bawah selama 35 - 40 minit atau hingga masak.
Keluarkan dari oven, tekan permukaan roti biar mampat dan sejukkan dahulu.
Longgarkan keliling tepinya dengan spatula atau pisau supaya senang mengeluarkannya nanti dari loyang.

Sementara itu sediakan lapisan puding gula melaka.

Lapisan Atas Puding Gula Melaka
7 gm agar-agar serbuk
550 ml air
150 ml santan kotak KARA
150 gm gula melaka, racik halus
3 sudu besar tepung hunkwee
1 sudu teh esen vanilla
secubit garam

Cara-cara :
Satukan air dan serbuk agar2 ke dalam periuk dan masak hingga serbuk agar2 larut.
Masukkan gula melaka, santan dan tepung hunkwee yang dilarutkan dengan sedikit air, esen vanilla dan garam.
Masak hingga adunan mendidih dengan api sederhana.  Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
Tuang ke atas permukaan puding roti
Sejukkan selama 2-3 jam sebelum di keluarkan dari loyang.
Enak di makan dingin.

Nota :  Guna gula melaka yang gelap warnanya atau campuran gula melaka dan gula merah untuk mendapat warna puding yang lebih gelap.
Puding Roti Pandan Gula Melaka 


Puding Roti Pandan Gula Melaka shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Asam Pedas Ikan

Asam Pedas Ikan - Hye Assalamualaikum. Sejak kebelakangan ni cuaca tidak menentu kan. Kadang kadang pagi cerah tapi petang hujan. Kadang kadang pagi hujan tapi petang cerah. Mungkin disebabkan musim tengkujuh kot. Pada mereka mereka yang ada anak kecil dan bersekolah tu, jaga kesihatan anak elok elok. Jangan bagi main hujan. Nanti demam sapa susah? Hahaha. Tidak pasal pasal ada yang minta resipi bubur ayam pulak

Asam Pedas Ikan shared from Ainie
Republish by The CC Resepi
5 Nov 2017 0 comments

Puding Roti Pisang Berkrim / Creamy Banana Bread Pudding

Puding Roti Pisang Berkrim / Creamy Banana Bread Pudding -

Puding Roti Pisang Berkrim / Creamy Banana Bread Pudding

Bahan-bahan
8 keping roti
400 ml susu segar / susu sejat
50 gm gula pasir
2 sudu besar mentega cair
3 biji telor B
1/4 sudu teh garam
2 biji pisang emas - potong kecil

Loyang 8 in Loose Base, Alas dasar dengan baking paper dan oles keliling dengan mentega.
Loyang 10 in di isi air panas
Penyediaan :
Carik-carikkan roti, masukkan ke dalam mangkuk.  Ketepikan.
Satukan susu, gula, telur dan garam ke dalam pengisar.  Kisar sebati.
Tuang ke dalam mangkuk berisi roti bersama mentega cair dan hirisan pisang.
Gaul rata dan biarkan sehingga roti menyerap adunan susu.
Tuang ke dalam loyang, tekan dan ratakan adunan roti.
Bungkus dasar loyang dengan aluminium foil atau letakkan 4 acuan kecil sebagai tapak, letakkan loyang di atasnya supaya air tidak masuk ke dalam loyang.
Panaskan oven pada suhu 170C dan bakar api atas bawah selama 35 - 40 minit atau hingga masak.
Keluarkan dari oven, tekan permukaan roti biar mampat dan sejukkan dahulu.
Longgarkan keliling tepinya dengan spatula atau pisau supaya senang mengeluarkannya nanti dari loyang.
Sementara itu sediakan lapisan puding kastard.

Lapisan Atas Puding Kastard
7 gm agar-agar serbuk
500 ml air
120 gm gula
200 ml susu cair
3 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
secubit garam

Cara-cara :
Satukan air dan serbuk agar2 ke dalam periuk dan masak hingga serbuk agar2 larut.
Masukkan gula , susu cair dan tepung kastard yang dilarutkan dengan sedikit air, esen vanilla dan garam.
Masak hingga adunan mendidih dengan api sederhana.  Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
Tuang ke atas permukaan puding roti
Sejukkan selama 2-3 jam sebelum di keluarkan dari loyang.

Sos Kastard
400 ml susu cair / susu sejat
100 ml air
50 gm gula pasir
secubit garam
1 sudu teh esen vanila
3 sudu besar tepung kastard
pewarna kuning jika suka

Satukan semua bahan, whisk dan tapis ke dalam periuk.
Masak dengan api sederhana, sentiasa di kacau dengan whisk sehingga sos hampir pekat.
Tutup api dan tuang ke dalam bekas.
Tutup dengan plastik wrap supaya permukaanya tidak kering dan biarkan sejuk.
Puding bertambah enak di makan bersama sos.
Puding Roti Pisang Berkrim / Creamy Banana Bread Pudding


Puding Roti Pisang Berkrim / Creamy Banana Bread Pudding shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Resepi Sayur Campur

Resepi Sayur Campur - Hye Assalamualaikum. Diharapkan semua yang membaca berada di dalam keadaan yang sihat dan bahagia bersama keluarga tersayang. Hari ini kita akan mempelajari satu resipi yang ringkas tetapi sungguh sedap untuk dimakan bersama nasi. Orang kata, untuk mendapatkan tubuh badan yang sihat kita haruslah menjaga pemakanan kita. Apa yang kita makan itu haruslah dapat memberi zat zat serta vitamin vitamin

Resepi Sayur Campur shared from Ainie
Republish by The CC Resepi
0 comments

Sayur Bendi Goreng Ikan Bilis

Sayur Bendi Goreng Ikan Bilis - Hye Assalamualaikum. Dah bosan ke baca celoteh saya yang agak panjang ni? Mesti tak kan. Terima kasih ye kepada semua yang masih minat untuk menggunakan resipi dari saya sambil dengar celoteh saya. Apa yang anda tengah baca ini semua nya lahir dari hati. Bukan lah paksaan untuk menyambungkan sel sel otak bagi menghasilkan beberapa perenggan. Jauh sekali sampai nak hantuk hantuk kepala kat dinding

Sayur Bendi Goreng Ikan Bilis shared from Ainie
Republish by The CC Resepi
3 Nov 2017 0 comments

Keledek Goreng Rangup

Keledek Goreng Rangup -

Keledek Goreng Rangup

Bahan-bahan
1/2 Kg Keledek - potong memanjang
(Rendam dengan sedikit garam) selama 1 jam, toskan

Tepung Goreng Rangup
250 gm tepung beras (Golden Coin) atau 3 Gajah
250 ml air
1 biji telur
1 sudu besar air kapur pekat
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna

Salutan :  2 cawan breadcrumbs
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan :
Bancuh bahan-bahan tepung goreng hingga rata dan sebati,  tidak terlalu pekat atau cair.
Toskan ubi, celup ke dalam bancuhan tepung dan golek di atas breadcrumbs.
Goyang mangkuk berisi breadcrumbs hingga ubi bersalut rata.  Jangan gunakan tangan untuk mengaul kerana salutan akan melekat pada tangan.
Goreng hingga keperangan.
Rangup di makan panas-panas.

Keledek Goreng Rangup


Keledek Goreng Rangup shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Mee Goreng Mamak

Mee Goreng Mamak - MEE GORENG MAMAK. Assalamualaikum. Okay hari ni resipi kita ialah mee goreng. Tapi bukan mee goreng biasa, kita nak buat mee goreng mamak. Bukan apa, tadi sambil lepak lepak di kedai mamak, terpandang la seorang mamak ni sedang bertungkus lumus menyiapkan pesanan makanan pelanggan dia. Ketang ketung ketang ketung bunyi kuali dengan sudip dia. Macam nk bocor kuali tu dia hentak. Dan hasilnya,

Mee Goreng Mamak shared from Ainie
Republish by The CC Resepi
31 Oct 2017 0 comments

Ayam Masak Kicap

Ayam Masak Kicap - Hye. Assalamualaikum. Sunyi je rumah sebab semua sedang sibuk jalankan tugas masing masing. Dan tugas suri rumah macam biasa lah, duduk termenung di rumah sambil tunggu isi rumah. Tapi bosan la asik duduk je. Nak masak...pagi tadi baru buat breakfast untuk diorang. Nak masak untuk diri sendiri...masih kenyang. Apa nak buat ye? Ting!!!. Idea dah datang. Disebabkan nak memasak tak boleh, perkara

Ayam Masak Kicap shared from Ainie
Republish by The CC Resepi
0 comments

AYAM MASAK BLACK PAPER

AYAM MASAK BLACK PAPER - Assalamualaikum. Hye semua. Now bulan berapa ye? Oktober kan? Cepat je masa berlalu. Pejam celik pejam celik dah masuk hujung tahun. Tapi perkara yang sinonim dengan hujung tahun ni ialah cuaca kan. Biasanya, kalau hujung tahun ni, mesti akan lebih banyak hujan daripada hari yang cerah kan. Musim tengkujuh orang kata. So, kalau asik hujan mesti suasana jadi sejuk kan. Lagi lagi kalau hujan pagi

AYAM MASAK BLACK PAPER shared from Ainie
Republish by The CC Resepi
0 comments

AYAM HALIA

AYAM HALIA - Assalamualikum. Hye semua!!! Hurm...hari ni teringin nak bagi tips lagi lah. Mana lah tahu tips tips yang tak seberapa ni mampu membantu orang lain kan. Kita ni kalau ada ilmu, kena lah kongsi. Tak baik kedekut ilmu. Lagi banyak kita memberi, lagi banyak kita akan menerima. Lagi pon...hati kita mesti rasa lagi happy kan kalau dapat tahu yang ada orang berjaya disebabkan ilmu yang kita kongsi.

AYAM HALIA shared from Ainie
Republish by The CC Resepi
25 Oct 2017 0 comments

Taiwan Lemon Cheese Castella Cake

Taiwan Lemon Cheese Castella Cake -

Taiwan Lemon Cheese Castella Cake

Bahan A
5 biji kuning telur
65 gm mentega cair / minyak jagung
90 ml susu cair
1 sudu besar jus lemon / lemon paste
75 gm tepung gandum
1/4 sudu teh baking powder
Bahan B
5 biji putih telur
70 gm gula halus

Bahan C
5 keping keju (Emborg)
Parutan keju cheddar secukupnya

Loyang 6in segi - alas kertas baking
Loyang 10in - di isi air panas

Penyediaan :
Bahan A :  Satukan kuning telur, minyak, jus lemon dan susu.  Whisk tangan hingga sebati saja.
Masukkan tepung dan baking powder yang di ayak dan gaul rata.  Ketepikan
Bahan B :  Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula dan putar hingga menjadi kental.
Kaup balik bahan A dan B dengan spatula hingga bergaul rata.
Tuang 3/4 adunan ke dalam loyang, ratakan.  Hentakkan loyang sekali.
Susun kepingan keju dan tuang baki adunan.
Ratakan dan hentak loyang untuk mengeluarkan gelembong udara.
Tabur parutan keju hingga penuh.

Letak loyang kek di atas loyang berisi air panas.
Bakar secara water bath pada suhu 160C selama 30 minit.
20 minit terakhir tukar suhu kepada 140C dan bakar hingga masak.
Keluarkan dari oven dan letak di atas redai hingga sejuk sebelum di potong.

Taiwan Lemon Cheese Castella Cake


Taiwan Lemon Cheese Castella Cake shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Pes Limau Kasturi Madu

Pes Limau Kasturi Madu -

Pes Limau Kasturi Madu

Bahan-bahan
500 gm  limau kasturi
500 air
2 sudu besar garam
400 gm gula batu
4 sudu besar madu

Penyediaan :
Belah limau, perah airnya dan tapis
Kulit limau di hiris halus, rendam air dan garam.
Ramas beberapa kali, bilas dan toskan.

Masak jus limau dan gula batu hingga gula larut.
Masukkan kulit limau dan biar mendidih selama 10 minit.
Masukkan madu dan biar mereneh sebentar.

Apabila telah sejuk, simpan di dalam botol kaca.
Boleh di jadikan jus atau sebagai pencicah buah,

Jus Kasturi Detox
1 sudu besar pes limau kasturi
Ais secukupnya
2 ketul asam boi

Pencicah Buah
4 sudu besar pes limau kasturi
4 cili padi hiris halus
sedikit garam

Pes Limau Kasturi Madu


Pes Limau Kasturi Madu shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
19 Oct 2017 0 comments

Swedish Meatball Ala Ikea

Swedish Meatball Ala Ikea -

Swedish Meatball Ala Ikea

Bahan-bahan
500 gm daging lembu kisar
1/2 labu bawang besar cincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 cawan serbuk roti
2 sudu makan mentega
1 biji telur A, kocok ringan
1/4 sudu teh rempah allspices
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh serbuk lada hitam

Penyediaan Bebola Meatball
Panaskan mentega, tumis bawang cincang hingga layu.
Masukkan ke dalam mangkuk berisi daging bersama serbuk roti, rempah serbuk, telur dan garam.
Gaul sebati, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam supaya adunan serbuk roti dan rempah menjadi sebati.

Keluarkan dari peti sejuk, bulatkan bebola daging.
Dalam kuali masukkan lagi 2 sudu besar mentega, masukkan bebola daging.
Masak dengan api kecil hingga keperangan.  Balikkan supaya masak sekata.  Tutup kuali dengan penutup dan biarkan sebentar hingga kedua belah bebola keperangan.

Angkat dan ketepikan, sementara itu sediakan sos.

Bahan Sos / Gravy
2 sudu besar mentega
2 sudu tepung gandum
2 cawan air
1 kiub pati daging Knorr
1/4 cawan krim masakan / susu cair
1/2 sudu kecil gula
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
2 sudu kecil kicap pekat untuk mengelapkan sos

Penyediaan :
Panaskan mentega, masukkan tepung dan kacau hingga sedikit perang dan rata.
Masukkan air, kiub pati daging dan reneh sebentar.
Masukkan krim masakan, garam, gula, kicap pekat dan serbuk lada hitam.  Kacau rata.
Kemudian masukkan bebola daging, gaul rata dan tutup kuali.
Reneh sebentar hingga kuah hampir pekat.
Hidang meatball dengan kentang goreng, kentang putar dan brocoli.

Kentang Putar / Mashed Potato

Bahan-bahan
3 biji kentang (kupas, potong dan rebus hingga empuk)
1 sudu besar di cairkan
1/4 sudu kecil garam halus
1/2 sudu kecil serbuk lada putih / hitam
3 sudu besar susu segar

Cara-cara
Rebus kentang hingga empuk. Toskan dan lecek ketika masik panas hingga halus.
Masukkan mentega cair dan susu sedikit demi sedikit hingga campuran lembut dan licin.
Tambah garam dan serbuk lada sulah secukup rasa.
Swedish Meatball Ala Ikea


Swedish Meatball Ala Ikea shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
18 Oct 2017 0 comments

Sup Udang Brocoli

Sup Udang Brocoli -

Sup Udang Brocoli

Bahan-bahan
3 ulas bawang merah - di ketuk
2 ulas bawang putih - di ketuk
100 gm udang
100 gm brocoli - hiris kasar
1/2 batang carrot - potong bulat
1 batang jagung - potong bulat
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar air + 1 sudu teh tepung jagung (larutkan)
4 cawan air
Garam secukup rasa
1 sudu kecil serbuk lada putih
Sedikit minyak untuk menumis

Penyediaan :
Tumis bawang putih dan merah hingga sedikit perang.
Masukkan air, biar mendidih.  Masukkan jagung dan carrot.
Masukkan sos tiram, serbuk lada putih dan garam.
Kemudian masukkan udang, brocoli.
Biarkan sebentar, tuang bancuhan tepung jagung.
Didihkan sebentar dan angkat.

Sup Udang Brocoli


Sup Udang Brocoli shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
16 Oct 2017 0 comments

Nasi Tomyam Seafood Philips PPC HD2317

Nasi Tomyam Seafood Philips PPC HD2317 -

Nasi Tomyam Seafood Philips PPC HD2317

Bahan-bahan
3 pot beras Bashmati, cuci dan toskan
3 cawan air
1/2 tin susu sejat
2 sudu kecil garam
1 kiub Tomyam, haluskan
500 gm seafood campuran (udang,kepah,sotong)

Bahan Tumis
1/2 labu bawang besar, cincang
3 ulas bawang putih, cincang
2 helai daun limau purut, koyak2 kan
2 batang serai, di ketuk
2 tangkai cili padi, hiris kasar

Sampingan
Daun ketumbar di hiris
Brocolli dan jagung di celur

Penyediaan :
Untuk menumis, tekan Saute/Sear dengan penutup terbuka.
Masukkan semua bahan-bahan tumis dan kacau hingga naik bau.
Kemudian masukkan beras, air, susu sejat, garam, kiub tomyam.  Kacau rata.
Hentikan fungsi Sear, Letak penutup periuk, "Seal" kan.

Tekan fungsi Pressure 2 kali hingga keluar text merah "Rice" di tengahnya, dan masa 14 minit.
Tekan "Start" dan tunggu sehingga selesai tempohnya.
Setelah masak, Offkan, kemudian tolak Vent perlahan-lahan dan lepaskan tekanan hingga habis,
Buka penutup periuk, masukkan seafood dan bahan sampingan.
Tutup semula periuk, Seal kan.
Tekan fungsi pressure 3 x hingga keluar text merah "Stim", setkan masa 10 minit.

Setelah selesai, lepaskan tekanan dan buka penutup.
Nasi sedia di hidangkan.
Nasi Tomyam Seafood Philips PPC HD2317






Nasi Tomyam Seafood Philips PPC HD2317 shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
15 Oct 2017 0 comments

Rainbow Checkeredboard Cake

Rainbow Checkeredboard Cake -

Rainbow Checkeredboard Cake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
430gm tepung gandum
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam
250gm mentega
340gm gula kaster
375ml susu segar
5 biji putih telur suhu bilik
2 sudu teh esen vanila / badam
Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, unggu

400ml whip topping krim - di putar hingga kembang
(untuk disapu pada setiap lapisan dan seluruh kek)
atau buttercream

Loyang 8" di alas dan di gris keliling

Cara-cara :
Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
Pukul mentega dan gula hingga gebu.  Masukkan esen vanila di ikuti putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati dan gebu.
Masukkan tepung gandum berselang seli dengan susu segar dan putar hingga sebati.
Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama banyak (+- 260gm setiap mangkuk), letakkan pewarna yang berlainan.
Tuang setiap adunan ke dalam loyang yang berasingan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit pada suhu 170C.  Bakar sehingga habis.
Angkat dan sejukkan di atas redai.  Keluarkan alas bawah kek.
Potong setiap kek menggunakan cutter bulat (2 atau 3 cutter berlainan saiz).
Susun mengikut warna yang berlainan setiap lapisan kek.
Sapu krim keliling kek untuk lapisan yang pertama, letak di atas papan kek.
Sapu krim secukupnya pada permukaan lapisan pertama kek, letak lapisan kedua dan sapu krim di atasnya.  Ulangi untuk lapisan seterusnya hingga habis.
Setelah selesai, sapu tipis krim pada seluruh kek dan simpan selama 2-3 jam di dalam peti sejuk.
Selepas itu bolehlah di salut dengan krim kegemaran menggunakan fresh cream, buttercream atau coklat ganache.
Simpan semula di dalam peti sejuk sekurangnya 4 jam sebelum di potong.
Rainbow Checkeredboard Cake

Rainbow Checkeredboard Cake shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;