14 Jan 2015

Tart Telur

Tart Telur -



Bahan bahan :


Bahan untuk crush :

• 2 cawan tepung gandum

• 1/4 cawan gula halus

• 1/2 teaspoon baking powder

• 1/4 teaspoon garam

• 1/2 cawan butter

• 2 biji telur



Cara membuat crush :


1. Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam doh mixer @ food processor atau pun guna tangan pun boleh. Sebatikan.

2. Masukkan butter. Sebatikan lagi.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Uli hingga menjadi bentuk doh.





Bahan untuk filling :


• 1 cawan susu cair

• 4 biji telur

• 1 cawan gula halus

• 1 cawan air

• 1 tbs tepung kastard

• 1/2 tsp vanilla essence



Cara membuat filling :


1. Pukul gula dan telur.

2. Masukkan semua bahan filling yang belum dimasukkan lagi dan kacau sebati.

3. Mas tapis bancuhan filling tadi.

4. Tekan2 doh ke dalam acuan tart @ pie. Then tuang je bahan2 filling tadi ke dalam acuan tart @ pie yang telah diletakkan doh tadi.

5. Bakar pada suhu 190c selama 30 minit dengan api atas bawah.



Tart Telur shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;