26 Jul 2016

Nasi Lemak

Nasi Lemak -

Nasi Lemak


Bahan-bahan
2 cawan beras - cuci bersih
2 cawan santan sederhana pekat
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan - simpul
1 batang serai - di ketuk
3 hiris halia
1 sudu besar minyak masak / mentega

Satukan semua ke dalam periuk letrik, Kacau supaya rata dan biarkan masak.  Setelah masak gemburkan dengan garpu.  Keluarkan daun pandan, serai dan halia.
Jika menggunakan beras wangi sukatan santan di kurangkan sedikit.

Bahan Sambal Nasi Lemak
1 cawan ikan bilis
1/2 cawan kacang tanah
1 batang timun - hiris
3-4 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam
1/2 cawan air asam jawa
1 batang serai - ketuk
1 cawan minyak untuk menumis

Bahan Kisar
50 tangkai cili kering - rebus, tos dan kisar halus
1 labu bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2in belacan - di bakar

Penyediaan :

  1. Panaskan minyak, goreng kacang tanah hingga garing.  Tos dan ketepikan.
  2. Dalam minyak yang sama, goreng ikan bilis hingga garing.  Tos dan ketepikan.
  3. Dalam minyak yang sama, keluarkan sedikit jika minyak banyak.  Masukkan bahan kisar, serai dan cili kisar, tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan gula dan reneh hingga pecah minyak dan berkilat.
  5. Masukkan air asam jawa, serbuk perasa dan garam.  Reneh dengan api kecil hingga pekat. Masukkan sedikit air dan reneh lagi hingga sambal masak.  Sambal semakin sedap jika di reneh lama di atas dapur.


Hidangan Nasi Lemak
Sambal
Ikan bilis goreng
Kacang tanah goreng
Telur Rebus
Timun
Ayam Goreng

- Sambal Nasi Lemak boleh di gunakan untuk membuat lain-lain sambal seperti sambal sotong, kerang, udang, telur rebus atau ayam yang telah di goreng.

Ambil beberapa senduk sambal, panaskan semula dan tambah hirisan bawang besar.  Tumis sehingga udang, sotong, telur atau kerang sehingga masak.  Sesuaikan rasanya.

Untuk sambal ayam, hati atau paru, gaul dulu dengan sedikit garam kunyit dan goreng.   Ambil beberapa senduk sambal, tambah sos cili, sos tomato dan bawang besar.  Sesuaikan mengikut selera.

Nasi Lemak


Nasi Lemak shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;