11 Aug 2014 0 comments

Resepi Kuah Lontong/lodeh..

Resepi Kuah Lontong/lodeh.. -

(Bahan agak2 dgn kuantiti sayur yer)

Bahan:

-1bj baw.besar(hiris)

-4ulas baw.putih(hiris)

-kobis bulat,carrot,kac.panjang(hiris)

-pucuk&sohoon(rendam)

-2helai daun kyt(koyak2)

-2batang serai(ketuk)

-2kiub bilis

-garam,gula

-serbuk kunyit

-air

-tauhu(3kpg)&tempe(2kpg)(

goreng)


Cara:-

-masuk sayur dlm periuk

-masuk bawang besar,baw.putih

-masuk tauhu&tempe

-masuk air,santan,kiub,garam,gula

-masuk serai&daun kunyit

-masuk pucuk,sohoon..biar didih

Resepi sambal bilis..

Bahan2:

-3senduk besar cili kering+baw.besar yg d blend

-1kiub bilis

-1bj baw.besar(hiris halus)

-air

-2gengam ikan bilis(goreng,ketepikan)

-garam&gula

Cara2:

-tumis baw.besar yg dhiris halus sampai wangi

-masuk cili blend..biar sampai pecah myk

-masuk ckit air..biar kering lg

-masuk ckit lg air,kiub,garam&ckit shj gula(xletak pun xper)

-masuk bilis..biar didih

Siap








Resepi Kuah Lontong/lodeh.. shared from shaed

Republish by The CC Resepi
7 Aug 2014 0 comments

DEALER diperlukan, JUAL SEKALI income SELAMANYA… Baca DULU…

DEALER diperlukan, JUAL SEKALI income SELAMANYA… Baca DULU… -
Assalamualaikum…. dan salam semua..

Ini adalah bisnes SIMKAD, yang mana boleh dikatakan setiap orang menggunakannya, peluang perniagaan besar.



Hanya jual simkad RM10, anda boleh menjana pendapatan komisyen selama mana pembeli menggunakan simkad tersebut.



Dealer DIPERLUKAN. Sebelum menyatakan minat untuk menjadi dealer. Cuba tanya terlebih dahulu keluarga, rakan atau orang sekeliling.

Nak tak tempoh sah kredit boleh bertahan sehingga 28 bulan dengan MNP iaitu beralih ke syarikat ini, nombor telefon masih sama [tak bertukar].



Sebelum ini contohnya, anda topup RM10 hanya bertahan seminggu. Duit masih ada tapi nak telefon tak boleh kerana tempoh tamat.



Yang ini contohnya, topup ada masih RM5, 5 bulan lagi masih boleh telefon. Maksudnya kalau topup tu masih bertahan sehingga bulan ke-5, ke-10 atau sehingga ke 28 bulan..masih boleh telefonn…

Bukan hanya 28 bulan. Kalau topup RM50 ditambah lagi 50 hari selepas 28 bulan tersebut. Topup RM30, ditambah lagi 30 hari, topup RM10, ditambah sepuluh hari, begitulah seterusnya. Tempoh sahnya panjang-panjang. Lihat contoh tempoh aktif di bawah;

ONEXOX_AktiveDate

DA – Untuk panggilan, MA – Untuk Internet. Sekiranya tidak menggunakan internet tetap akan digunakan untuk panggilan. Pecahan topup seperti gambar paling bawah.

PAKAI SEHINGGA HABIS KREDIT BARU TOPUP, BUKANNYA KREDIT MASIH ADA DAH KENA TOPUP KERANA TAMAT TEMPOH.

HANYA RM10 SIMKAD.



Tanya lagi….Nak tak kalau kadar panggilan semua rangkaian RM0.18 seminit atau RM0.09 kalau panggilah di bawah 30 saat.

Tanya lagi mereka…

Nak tak kalau kadar panggilan RM0.12 seminit atau RM0.06 untuk panggilan di bawah 30 saat. Untuk 10 nombor (Aktif10) F&F mana-mana rangkaian.

Tanya lagi mereka semua…

Nak tak 150 SMS percuma setiap bulan (tahun pertama) bagi sesama Telco ini. SMS yang tak habis digunakan akan dibawa ke bulan hadapan. Contoh di atas dah 507 FREE SMS.

Tanya lagi mereka semua itu…

Nak tak DATA internet RM30 untuk 1.5G selama sebulan??

Info untuk maklumat ini rujuk gambar paling bawah.

Tanya mereka juga…

Nak tak masuk VOICEMAIL hanya RM0.06. Ada syarikat tu charge sampai RM0.28 apabila masuk Voicemail.

Inshaallah jawapan yang akan terima, NAK! NAK!!

Oleh itu bolehlah anda mendaftar menjadi SUB-DEALER syarikat ini seperti yang diperlukan kami.

Apa yang ANDA/DEALER dapat?

Untuk line pertama- Setiap pembeli simkad tadi, setiap kali mereka topup, komisyen anda 10%. Contohnya kalau mereka topap RM50, komisyen anda RM5. Sampai bila?? Sampai mereka campak simkad tersebut. Insyaallah mereka tak akan campak kerana PENJIMATAN YANG AKAN DAPAT DIRASAI MEREKA.

Bayangkan topup RM50, 2 bulan masih belum habis kredit – Ini bagi pengguna biasa-biasalah. Bukan kaki telefon kencang atau bukan yang sedang bercinta kini. Kalau yang sedang bercinta tu topup lebih sikit…

Untuk line ke-2, 2% komisyen, untuk line ke-3, 2% komisyen, untuk line ke-4, 1% komisyen. Untuk line ke-5, dah tak ada lah..bagi peluang dealer lain pula merasainya.

Orang yang bukan kaki niaga pun, insyaallah mudah untuk membuat penerangannya.

Contoh peningkatan komisyem bagi mereka yang rajin bekerja. Ingat kena KERJA, kena PROMOSI dan kena JUAL simkad dan kena cari sub-dealer lain apabila simkad yang anda jual dah mencapai 50 keping. Bukan duduk saja…



ONEXOX_Income Jangan kalut dengan jualan puluh-puluh ribu di atas. Ia jualan kumpulan, bukannya seorang.

Hanya JUAL SIMKAD RM10, pendapatan SAMPAI BILA-BILA… inshaallah…

Ini bagi yang tak berapa ‘laju’ sangat. Bulan Ogos ditunjukkan hanya setakat hari ke-5…

ONEXOX_Income_2 Berapa bayaran DEALER?

HANYA RM290…Anda akan memperolehi 10 keping simkad dan RM100 topup untuk dijual semula atau dipakai sendiri. RM90 lagi untuk pengurusan syarikatlah! Anda akan diberi akaun untuk log-in DI SINI.

Senang jual abang-abang, kakak-kakak, adik-adik – HANYA RM10 dengan KREDIT PANGGILAN RM5.

Untuk yang tak berminat menjadi Dealer, nak jadi pengguna biasa…28 bulan anda dapat, RM0.18/minit @ RM0.09/30 saat anda dapat. RM0.12/minit @ RM0.06/30 saat anda dapat. Telefon bawah 10 saat hanya RM0.05. Voice mail RM0.06. 150 sms percuma anda dapat. Kenapa nak gunakan kadar yang mahal-mahal, kadar murah dan menjimat ni ada! Penerangan lihat gambar di bawah.

Simkad hanya RM15 termasuk pos.

Akhirnya…

TELCO apa ni…

Ia adalah syarikat Telco ONEXOX SDN BHD yang menggunakan liputan CELCOM. Lihat laman web DI SINI . Lihat pelan dan KADAR PANGGILAN seperti DI SINI .





NAK JADI DEALER, NAK JADI PELANGGAN, Untuk keterangan lanjut;

012 959 4690 – Call & Whatsapp

017 455 4680 – Call

Whatsapplah…Jom jadi dealer sekarang sebelum ia MELETOP-LETOP!! Terima kasih…



DEALER diperlukan, JUAL SEKALI income SELAMANYA… Baca DULU… shared from shaed

Republish by The CC Resepi
21 Jul 2014 0 comments

Pajeri nenas

Pajeri nenas -



BAHAN-BAHAN :



1 kg buah nenas masak ranum -sederhana besar

5 cawan santan - boleh tambah

1 genggam udang kering

4 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

2 cm halia

3 cm kayu manis

1 biji bunga lawang

3 biji bunga cengkih

1 peket serbuk kari daging

2-3 camca besar kerisik

gula dan garam secukup rasa



CARA MEMASAK :



Bersihkan nenas dan potong ikut saiz yang sesuai . Basuh udang kering dan di tumbuk hancur jangan sampai lumat .



Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang + halia , kulit kayu manis , bunga lawang dan bunga cengkih . Kacau semua bahan dan masukkan udang kering . Kacau sampai bawang menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah di bancuh dengan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.



Masukan semua santan dan kacau , biar kuah mendidih sekejap kemudian masukkan kerisik dan buah nenas . Masukkan garam dan gula secukup rasa dan terus kacau pajeri ini . Biarkan sampai nenas empuk , itu tanda pajeri sudah masak dan boleh la ditutup api . Dah pun masak....





Pajeri nenas shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
19 Jul 2014 0 comments

Asam pedas ikan parang

Asam pedas ikan parang -







BAHAN-BAHAN:



1 kilo ikan parang segar

2-3 cawan air

2 batang serai

2 bunga kantan- dibelah dua

Asam jawa secukup rasa atau asam keping

Segenggam daun kesum/ 1 ikat

Garam dan gula secukup rasa



BAHAN-BAHAN DI BLEND:



15 biji cili kering - direbus supaya menjadi lembut

4 biji bawang merah

2 ulas bawang putih

2 inci lengkuas

2 inci halia

3 cm belacan




*Jika suka lebih kuah masukkan lebih air dan kalau nak lagi pedas tambah la cili lagi.


CARA MEMASAK:

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan diblend sehingga naik bau.Kacau sehingga sambal menjadi masak dan pecah minyak.Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.



Seterusnya masukkan air , daun kesum, asam keping dan bunga kantan. Kacau semua bahan dan biarkan kuah hampir mendidih.










Masukkan ikan parang , asam keping , garam dan gula . Kemudian kacau supaya semua bahan menjadi mesra. Jangan kacau terlalu laju dan kuat nanti ikan parang boleh pecah.






Biar kuah mendidih untuk 3-5 minit lagi dan boleh la dimatikan api dapur .Tutup periuk dengan penutup, ini adalah untuk membiarkan ikan parang terus masak di dalam wap panas kuah.








Asam pedas ikan parang shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
1 Jul 2014 0 comments

Tumis pucuk keledek

Tumis pucuk keledek -
Ahad lepas saya ke pasar tani dan beli pucuk keledek ni . Sedap sayur pucuk keledek ni di masak tumis dengan udang kertas yang kecil . Rasa pucuk keledek ni macam kangkung tapi lebih lemak dan lembut , alhamdulillah .






BAHAN-BAHAN:



Seikat sayur pucuk keledek

1 genggam udang kertas kecil

sedikit air - secukupnya

Garam secukup rasa

sedikit minyak utk menumis



BAHAN DITUMBUK LUMAT:




1 biji bawang merah

1 biji bawang putih



CARA MEMASAK:



Bersihkan dan pucuk keledek di dalam takungan air untuk membersihkan pasir yang terlekat pada daun dan batang pucuk keledek. Potong sayur ikut pada citarasa sendiri . Bersihkan udang kertas kecil dan tos serta ketepikan dulu .



Tumis bahan tumbuk sampai naik wangi dan masukkan semua udang , kacau dan biar sampai udang masak . Kemudian masukkan sayur keledek , garam secukup rasa dan kacau semua bahan jika kurang kuah boleh ditambah sedikit air . Kacau semua bahan dan biarkan sampai sayur masak , boleh la ditutup api dapur dan dihidangkan .





Pucuk sayur keledek





Tumis pucuk keledek shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
30 Jun 2014 0 comments

Resep Membuat Kue Lumpang

Resep Membuat Kue Lumpang -
Ada lagi nih resep kue basah tradisional yang patut dicoba. Kue yang ada lesungnya di permukaan ini merupakan salah satu jajanan pasar yang populer di masanya. Walaupun hanya memerlukan bahan-bahan yang sederhana, kue lumpang memiliki rasa khas yang enak di lidah. RESEP MEMBUAT KUE LUMPANG Bahan - Bahan : 100 gram tepung sagu 25 gram tepung beras 100 gram gula pasir 50 ml air daun



Resep Membuat Kue Lumpang shared from Febry jhe

Republish by The CC Resepi
0 comments

Resep Membuat Cheese Stick Rasa Bawang

Resep Membuat Cheese Stick Rasa Bawang -
Kali ini saya akan berbagi Resep cheese stick rasa bawang atau lebih dikenal dengan kue tusuk gigi adalah menu kue kering renyah dan gurih. Cheese stick ini sangat cocok dibuat cemilan dalam acara keluarga seperti arisan atau acara lain. Berikut kami berikan resep dan cara membuat kue kering cheese stick tusuk gigi rasa bawang. RESEP MEMBUAT CHEESE STICK RASA BAWANG Bahan-bahan: 350



Resep Membuat Cheese Stick Rasa Bawang shared from Febry jhe

Republish by The CC Resepi
0 comments

Resep Membuat Kue Muffin Coklat

Resep Membuat Kue Muffin Coklat -
Apabila anda ingin menikmati cemilan enak dan sederhana, berikut resep cake bercita rasa coklat berukuran mini yang di tata dalam kertas cup. Langsung aja yaaa........ RESEP MEMBUAT KUE MUFFIN COKLAT Bahan - Bahan : 125 gram tepung terigu 1,5 sdt baking powder 1,5 sdt coklat bubuk ¼ sdt garam 75 gram gula pasir 1 butir telur ayam 50 gram mentega, cairkan 117 ml susu cair chocolate chips



Resep Membuat Kue Muffin Coklat shared from Febry jhe

Republish by The CC Resepi
29 Jun 2014 0 comments

Ramadhan Mubarak

Ramadhan Mubarak -
Syukur Alhamdulillah , semoga Ramadhan tahun ni lebih baik untuk kita semua umat Islam , insyallah .










Ramadhan Mubarak shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
26 Jun 2014 0 comments
-




shared from laily goraya

Republish by The CC Resepi
24 Jun 2014 0 comments

Resep Membuat Sambal Bumbu Pecel Khas Madiun

Resep Membuat Sambal Bumbu Pecel Khas Madiun -
RESEP MEMBUAT SAMBAL BUMBU PECEL KHAS MADIUN Resep berikut adalah sambal pecel khas Madiun pedas manis gurih dan terasa bumbu daun jeruknya. Pecel merupakan menu masakan tradisional yang sudah ada sejak zaman dahulu warisan kakek nenek moyang kita. Namun Nasi pecel yang sangat terkenal adalah khas madiun pada zaman sekarang ini banyak ditemui dikedai-kedai bahkan sampai didalam mall karena



Resep Membuat Sambal Bumbu Pecel Khas Madiun shared from Febry jhe

Republish by The CC Resepi
0 comments

Resep Membuat Ikan Mas Cobek Spesial

Resep Membuat Ikan Mas Cobek Spesial -
Resep yang satu ini sangat cocok untuk dihidangan ditengah-tengah keluarga apalagi klo lagi ada acara atau kumpul-kumpul keluarga......hehehe...langsung aja ke TKP......wkwkwkw Resep Membuat Ikan Cobek Spesial Bahan - Bahan: 4 ekor (1kg) ikan mas, bersihkan, kerat-kaerat 1 buah jeruk nipis Minyak untuk menggoreng. Haluskan 2 butir kemiri 2 cm kunyit 6 butir bawang merah 3 siung bawang putih



Resep Membuat Ikan Mas Cobek Spesial shared from Febry jhe

Republish by The CC Resepi
23 Jun 2014 0 comments

Resep Membuat Sayur Godog Betawi

Resep Membuat Sayur Godog Betawi -
Adapun yang terkenal dengan soto betawi kuliner asli betawi yang wajib anda coba adalah sayur godog betawi. Rasa dari sayur godog ini gurih, sedap, dan lezat dengan bahan baku campuran antara daging, telur, dan sayur-sayuran sehingga menu masakan ini sehat dan pastinya makin menambah nafsu makan anda. Berikut ini kami berikan resep sayur godog betawi dengan lengkap. RESEP MEMBUAT SAYUR GODOG



Resep Membuat Sayur Godog Betawi shared from Febry jhe

Republish by The CC Resepi
19 Jun 2014 0 comments

Sambal Udang

Sambal Udang -




Sambal Udang shared from Kakwan (K1) - citarasawan

Republish by The CC Resepi
11 Jun 2014 0 comments

Sarapan kami - pasta goreng

Sarapan kami - pasta goreng -


BAHAN-BAHAN :



1 peket pasta spirral

1 biji bawang besar- diracik kecil

5 ulas bawang putih - di ketuk dan racik kecil

1 peket ayam cincang

1 peket sausage

1 ketul kiub ayam

1/2 sudu kecil serbuk bawang putih - garlic powder

1 batang carrot - potong

1 peket sweet pea - kacang sepat

7 helai daun herba sweet basil

Garam secukup rasa

Keju parmesan-ditabur atas pasta bila nak makan



CARA MEMASAK :



Kupas semua bawang dan dimayang halus . Rebus pasta sampai empuk dan ditos kemudian ketepikan.





Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang , kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan ayam cincang dan kacau sehingga masak kemudian masukkan sosej yang dipotong kecil . Masukkan herba sweet basil yg diracik kecil dan dikacau semua bahan .



Boleh la dimasukkan carrot dan kacau seterusnya masukkan kacang sepat dan dikacau semua bahan sampai semua sayur masak . Akhir sekali masukkan semua pasta , kiub ayam , serbuk bawang putih serta garam secukup rasa . Kacau semua bahan dan bila pasta dah masak boleh la ditutup api.






Sarapan kami - pasta goreng shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
9 Jun 2014 0 comments

Maggi Curry Crab

Maggi Curry Crab -



Bahan bahan:


  • ketam (rebus jap)

  • Maggie (celur kejap lps tu toskn)

  • Sayur

  • Telur

  • Cili padi

  • Bawang


Cara cara:


  1. Rebus ketam seketika. Toskan. Ketepikan. Maggi dicelur untuk membuang salutan lilin padanya.

  2. Didihkan air, masukkan bawang, cili padi dan telur. Kacau seketika, kemudian masukkn sayur dan ketam.

  3. Siram kuah tersebut di atas maggi. Siap untuk dimakan.






Maggi Curry Crab shared from shaed

Republish by The CC Resepi
6 Jun 2014 0 comments

Alhamdulillah

Alhamdulillah -














Alhamdulillah shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
3 Jun 2014 0 comments

KUAH DURIAN

KUAH DURIAN -

Bahan bahan :


  • 15 ulas isi durian

  • 3 helai daun pandan disimpul

  • 2senduk gula

  • 1 mangkuk santan pekat

  • garam


Cara cara :


  1. Masukkan isi durian, gula, garam dan daun pandan ke dalam periuk. Tambah sedikit air dan masak diatas perlahan sambil dikacau.

  2. Apabila mendidih, masukkn santan pekat dan teruskan mengacau

  3. Apabila kuah sudah likat dan pekat, tutup api. Siap

  4. Sedap dimakan bersama pulut atau roti







KUAH DURIAN shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Petai terung pipit masak belacan

Petai terung pipit masak belacan -

Cara cara:


  1. Tumis cili boh, masukkan belacan dan serai.Tumis smpai naik minyak.

  2. Masukkan santan dan tunngu sampai mengggelegak, masukkan petai, terung pipit dan asam keping.

  3. x perlu kacau tunggu smpai kuah menjadi pekat. guna api perlahan.

  4. last skali baru letak garam dan gula..agak2 garam tu sbb dah ade belacan nnti masin sgt.






Petai terung pipit masak belacan shared from shaed

Republish by The CC Resepi
1 Jun 2014 0 comments

Resepi Pandan Layer Cake

Resepi Pandan Layer Cake -



Bahan Kek Sponge


  • 125gm gula kaster

    125gm tepung kek

    15gm ovalette

    5 biji telur

    1 sudu teh serbuk penaik

    40ml air daun pandan + pewarna hijau

    75ml minyak masak


Bahan A (Kastad Pandan)


  • 500ml air pandan (kisar 5 helai daun pandan)

    180gm gula kastor

    1 sudu besar serbuk agar-agar segera (instant jelly)


Bahan B


  • 400ml santan pekat KARA

  • 85gm tepung Hoen Kwee hijau

  • 1 sudu teh pewarna hijau epal

  • 1/8 sudu teh garam halus

  • Loyang 9" Loose Base Tin


Hiasan : Whip cream (jika suka) dan kelapa kering





Cara Membuatnya :

1. Satukan semua bahan kek kecuali minyak masak, pukul dengan speed perlahan hingga bergaul rata kemudian pukul dengan speed tinggi selama 6 minit hingga pekat dan bertanduk. Tukar ke speed sederhana dan masukkan minyak masak, putar hingga sebati.

2. Alaskan loyang dengan kertas minyak dan tuang adunan dan bakar pada suhu 180C selama 45 minit atau hingga masak.

3. Sejukkan kek dahulu dan potong kepada 3 atau empat lapisan

4. Kastard Pandan : Satukan semua bahan A dalam periuk, masak di atas api sederhana hingga mendidih.

5. Dalam mangkuk lain, satukan bahan B, gaul hingga sebati dan tidak berketul. Masukkan adunan ini ke dalam adunan A, kacau di atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih. Angkat dan sejukkan sebentar.

6. Sediakan Loyang bulat 9" loose base tin (boleh ditanggalkan bawahnya) yang di basahkan terlebih dahulu. Masukkan satu lapisan kek span dan tuangkan 1/3 kastard pandan di atasnya hingga menutupi lubang di sekeliling loyang. Hentakkan loyang sedikit supaya kastard dapat sampai ke dasar loyang.

7. Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi krim kastard. Buat hingga habis lapisan kek.

8. Hentakkan 2-3 kali loyang di atas meja supaya kastard padat ke bahagian bawahnya.

9. Biarkan kek sejuk baru di masukkan ke dalam peti sejuk.

10. Keluarkan kek dari acuan dan hias dengan whip cream (dipukul dahulu) dan taburan kelapa kering. - sumber





Resepi Pandan Layer Cake shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Pajeri terung

Pajeri terung -
Alhamdulillah..





BAHAN-BAHAN :



4 biji terung panjang - besar

4 cawan santan pekat - boleh ditambah

3 cm kayu manis

1 biji bunga lawang

3 biji bunga cengkih

3 biji buah pelaga

1 peket serbuk kari daging

2 sudu besar kerisik

sedikit air asam jawa - jika perlu

Garam secukup rasa



BAHAN DI TUMBUH :



1 genggam udang kering

2 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

1 cm halia




CARA MEMASAK :



Bersihkan buah terung dan di belah dua ukuran dalam sejengkal . Panaskan sedikit minyak dan tumiskan kulit kayu manis , bunga lawang+bunga cengkih , buah pelaga . Kacau semua bahan dan masukkan bahan yang ditumbuk lumat . Kacau sampai bahan tumbuk menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah di bancuh dengan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.



Masukan semua santan dan kacau , biar kuah mendidih sekejap dan masukkan kerisik dan terung . Masukkan garam serta gula secukup rasa dan jika perlu masukkan secikit air asam jawa . Terus kacau pajeri ini . Biarkan sampai terung empuk , itu tanda pajeri sudah masak dan boleh la ditutup api . Dah pun masak....





Pajeri terung shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
31 May 2014 0 comments

Ikan masin talang - pelengkap rasa

Ikan masin talang - pelengkap rasa -
Pelengkap rasa yang sangat di gemari oleh saya dan suami ^_^ tapi tak ikan masin ni tak boleh makan selalu sebab faktor-faktor nak jaga kesihatan . Ikan masin talang ni jenis yang agak kering so kurang masin berbanding dengan ikan masin gelama atau ikan masin tenggiri yang direndam dalam minyak . Boleh rendam sekejap ikan masin ni untuk nak buang atau kurang kan sikit kandungan garam nya . Kalau nak goreng ikan masin memang saya akan goreng sekali dengan cili kering dan bawang besar dan boleh juga diperah sedikit limau kasturi untuk seimbangkan rasanya , ikut pada citarasa sendiri . Jemput makan yaa....








BAHAN-BAHAN :



1 ekor anak ikan talang masin

1 biji bawang besar

5 biji cili kering - dipotong kecil



CARA MASAK :



Bersihkan isi ikan talang masin ni dan ketepikan dulu . Kupas kulit bawang dan dipotong nipis , bersihkan cili kering dan dipotong . Panaskan minyak secukupnya dan masukkan isi ikan talang masin ni , kacau sampai isi ikan ni masak kemudian masukkan semua bawang besar dan cili kering kacau lagi . Kacau semua bahan dan biarkan bawang besar layu dan masak . Boleh ditutup api dapur dan hidangkan ke atas piring yang sesuai .









Ikan masin talang - pelengkap rasa shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
30 May 2014 0 comments

Ingatan.....

Ingatan..... -





Seandainya dunia ni kau peroleh dengan sangat mudah , bukankah akhirnya engkau akan mati meninggalkannya ?



Apa yang engkau harapkan dari kehidupan yang tidak kekal , yang sebentar lagi akan dihabiskan oleh siang dan malam... .



Duniamu ibarat bayangan yang menaungimu kemudian dengan cepat ia berlalu...





Ingatan..... shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
25 May 2014 0 comments

kuih bakar berlauk

kuih bakar berlauk -





"Bahan-bahan A"




  • 1 cawan tepung gandum

  • 3 sudu makan tepung jagung

  • 3 cawan santan

  • 1 sudu teh garam

  • 2 biji telur

  • Perwarna kuning




"Bahan-bahan B"



  • 200 gm daging kisar/cincang

  • 1 biji bawang besar didadu

  • 1/2 packet rempah kari

  • Garam secukup




"Hiasan"



  • Daun sup, dan cili merah.




"Cara2 buat inti"



Panaskn minyak dn tumis bawang besar hingga layu, masukkn rempah kari kacau rata dn daging cincang, akhir sekali letakkn garam.gaul sama rata dlm kuali,,,



"Cara-cara membancuh tepung"



Pukul telur hingga kembang dengan whisk sahaja dn masukkn tepung gandum, tepung jagung masukkn sedikit demi sedikit, masukkn garam, santan dn kacau rata,,Masukkn pewarna kuning untuk memberi warna yang menarik, kacau sehingga bahan2 semua sebati,,



Panas kn acuan, letak minyak dn setelah acuan panas masukkn masukkn adunan tadi, bakar atas dapur dengan api yang perlahan , setelah 5 minit boleh letakkn inti di tengah2 adunan tepung, Tutup dengan tudung periuk dn masak selama 5 minit lagi,,

Angkat dn masukkn ke dlm oven dengan menggunakan api atas bawah selama 10 minit atau sehingga masak,

Setelah masak keluarkan dari acuan dn taburkan hirisan cili merah, dn daun sup,,,,



"Kalau xde acuan boleh gunakn loyang, masukkn ke dlm oven dn bakar selama 10 minit keluarkan dn letak inti tadi di atas kuih yg separuh masak, masukkn semula ke dlm oven dn bakar selama 20 minit hingga kuih masak, keluarkn dn tabur hirisan cili merah dn daun sup,,,,




kuih bakar berlauk shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Spiral chezzy baked

Spiral chezzy baked -

Bahan2:

1. Spiral @ spagetti 1 peket..drebus sparuh masak

2. Sos spagetti


3. Cendawan butang..potong 4

4. 1 bj Bawang holland ptg dadu

5. 2 bj tomato potong dadu

6. 4 bj bwng putih dadu

7. Daging cincang

8. Slice cheese

9. Mozarella

10. 1 kotak kecil Susu segar HL



Cara2:

Tumiskn bwng holland n bwg putih..masukkn dgg..masukkn sos spagetti n sos cili..kacau n masukkn tomato n cendawan..taruk oregano n garam..



Tutup api n masukkn spiral/spagetti..kacau n masukkn dlm dulang..



Sos putih..

Susu, slice cheese 5 kpg, 2 sdu butter n 2 sdu tpung gandum..dmasak dlm periuk kecil..api perlahan..kacau sampai cheese cair.

Tuangkan dlm dlang td..rata2kan yerr

Susun udang harimau...taburkn mozarella n oregano..

Siap




Spiral chezzy baked shared from shaed

Republish by The CC Resepi
23 May 2014 0 comments

DAGING MASAK HITAM ALA SARAWAK

DAGING MASAK HITAM ALA SARAWAK -



Bahan-bahan perap:

500 gram daging - hiris

2 sudu besar kicap pekat karamel

3 sudu besar gula apong (boleh kurangkan)


Bahan-bahan kisar:

3 batang serai

sedikit lengkuas

1 biji bawang besar

7 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

15 tangkai lada kering

1/3 cawan prune@kismis hitam

Bahan-bahan tumis:

Rempah tumis 4 sekawan - banyak ikut suka

5 biji bawang merah - dimayang

>< 1-2 sudu besar rempah kurma

2 sudu besar kerisik

minyak masak secukupnya

sedikit air asam jawa

garam secukup rasa

Cara-caranya:

1. Gaul daging bersama kicap pekat dan gula apong secara merata hingga sebati. Perap seketika.

2. Panaskan minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan dan bawang yang dimayang. Bila bawang sudah agak garing (jangan sampai hangus) masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau sebati.

3. Masukkan rempah kurma dan kacau lagi. Biarkan hingga pecah minyak dan naik bau.



DAGING MASAK HITAM ALA SARAWAK shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Kek batik biskut marie

Kek batik biskut marie -

Bahan bahan:

•200gm milo

•250gm butter

•3sudu makan serbuk koko

•1tin kecil susu pekat manis

•Biskut marie






Cara-cara membuat :

1.Alaskan Loyang dengan plastik, biarkan plastic melebihi Loyang, jadi dengam mudahnya kek senang dikeluarkan apabila kek dah sejuk

2.Cairkan butter alam dengan menggunakan api yang agak kecil

3.Setelah cair, masukkan susu, milo sedikit demi sedikit gaul hingga sebati dan masukkan juga serbuk koko

4.Gaul hingga halus dan tak berketul lagi

5.Setelah pekat, susun biskut marie dalam Loyang kemudian curahkan sebahagian adunan tadi dan ratakan, lapis lagi biskut marie, curahkan adunan dan ratakan

6.Seterusnya … ulang hingga habis adunan dan sejukkan dalam peti ais







Kek batik biskut marie shared from shaed

Republish by The CC Resepi
22 May 2014 0 comments

Resepi mee Hailam

Resepi mee Hailam -







BAHAN-BAHAN:


  • resepi untuk makan 4-5 orang

  • 300gm udang sederhana besar

  • 300gm daging ayam

  • 3 ekor sotong saiz besar

  • 1 peket fish ball

  • 1 peket mee

  • 3-4 cawan air

  • 1-2 sudu besar cili kisar

  • 3-4 sudu besar kicap manis

  • 1 sudu besar kicap cair

  • 2 sudu besar sos tiram

  • 1 sudu kecil minyak bijan

  • 1 sudu besar sos cili

  • 2 sudu besar sos nampla

  • 2 biji telur

  • Sedikit sayur sawi

  • Sedikit bunga kobis

  • 1 batang carrot

  • 2 biji tomato masak ranum

  • Sedikit tepung jagung n air - dibancuh

  • Garam secukup rasa

  • Daun sup dan cili merah secukupnya

  • Cili kering direbus sampai lembut dan kemudian dikisar bersama bawang merah dan bawang putih secukupnya .






CARA-CARA MEMASAK:

- Bersihkan udang dan sotong kemudian tos dan ketepikan kemudian potong isi ayam menjadi ketulan kecil . Potong fish ball kemudian bersihkan semua sayur dan potong ketepikan semua bahan-bahan ni.

- Panaskan sedikit minyak dan tumis cili kisar sampai pecah minyak dan cili masak kemudian masukkan ketulan isi ayam tadi dan kacau sehingga isi ayam masak dan kemudian boleh la dimasukkan air . Masukkan carrot dan bunga kobis tadi biar sampai kuah hampir mendidih . Masukkan semua sos cili, sos tiram , minyak bijan , kicap manis n cair , sos nampla dan kacau semua bahan ni .

-Masukkan semua udang serta sotong dan kacau semua bahan kemudian rasa sama ada cukup semua perisa kalau tak cukup tambah ikut selera masing-masing . Masukkan telur sebiji demi sebiji biar sekejap sampai telur masak dan masukkan sayur sawi , buah tomato dan kacau . Masukkan bancuhan tepung jagung dengan sedikit air untuk bagi kuah pekat . Kacau semua bahan dan kalau kurang masin baru la ditambah garam .

- Akhir sekali masukkan mee dan kacau semua bahan dan biar kuah mendidih dan boleh la ditutup api dapur .

- Bila nak hidang boleh la ditabur daun sup , cili merah dan juga bawang goreng .

Share : Resepi Ummi



Resepi mee Hailam shared from shaed

Republish by The CC Resepi
18 May 2014 0 comments

Sayur Petola Masak Air

Sayur Petola Masak Air -

Bahan bahan:


  • 1btg petola

  • 2 biji Bawang merah

  • 1 biji Bawang putih

  • 1/2 paket Soun

  • udang kering

  • garam

  • Air


Cara cara:


  1. Petola dipotong bulat, remdam seketika soun, hiris halus bawang merah dan bawang putih.

  2. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali garam dan soun. Rebus sehingga masak. Masukkan soun biarkan seketika. Perisakan dengan garam.

  3. Siap.






Sayur Petola Masak Air shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Ikan Cencaru bakar

Ikan Cencaru bakar -

Bahan bahan:


  • Ikan Cencaru

  • Daun pisang

  • minyak

  • cili api *


Bahan A:


  • Lada besar

  • bawang ptih

  • bawang merah

  • kunyit hidup

  • halia

  • tomato buah

  • serai(hiris)

  • garam


Cara cara:


  1. Campurkan semua bahan A, tumbuk. Jangan blend sbb xnak ade air.

  2. Isi sambal ke dalam perut ikan dan luar ikan, balut dgn daun pisang.

  3. Panaskan kuali, letak minyak 2 sudu, masukkn ikan, guna api kecil, tutup ikan guna tutup periuk.

  4. Biarkan 5 minit. Buka dan letak minyak 1 sudu.

  5. Balikkan ikan dan tunggu sampai masak. Siap, perah limau mase nk mkn.


*Jika mahu lebih pedas campurkn cili api semasa menumbuk.



Ikan Cencaru bakar shared from shaed

Republish by The CC Resepi
16 May 2014 0 comments

KEK LAPIS CHEESE

KEK LAPIS CHEESE -





Bahan A

2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g

guna perisa kopi

500 ml susu segar,dipanaskan


Bahan B

500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)

10 ml susu segar

1/2 cawan gula halus

cara

Sediakan loyang berukuran 9x9.

Sebaiknya loyang loose pan supaya mudah kita nak keluarkan kek nanti.

Lapik dasar loyang dengan baking paper atau kertas minyak .

Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati.

Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair.

Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan.

Panaskan susu segar, padamkan api.

Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat dan terus susun dalam loyang.

Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan.

Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi.

Ulang proses melapis hingga habis.

Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.

Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese - saya tabur coklat rice saja.

Tekan2 sikit permukaan tu.

Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.







KEK LAPIS CHEESE shared from shaed

Republish by The CC Resepi
15 May 2014 0 comments

Butter Cake Marble

Butter Cake Marble -


Bahan bahan:


  • 200g butter

  • 200g gula

  • 6 biji telur

  • 400g tepung naik sendiri

  • 3 sudu besar susu pekat

  • 1sudu kecil esen vanila

  • serbuk koko 2 sudu besar


Cara cara:


  1. Pukul butter dan gula halus sehingga kembang.

  2. Masukkn telur satu persatu. Masukkn susu pekat dan esen vanila.pukul rata.

  3. Stop mixer. Masukkn tepung yg sdh di ayak sedikit demi sedikit.. Kaup balik adunan bg sebati.

  4. Bahagi kepada 2 adunan.

  5. 1 adunan biar kan warna asal. 1 adunan campur dgn serbuk koko.

  6. Tuang adunan secara selang seli, lorekkn utk jd kan corak marble.

  7. Bakar dgn suhu 180© selama 35 minit atau sehingga masak.

  8. Gunakan api atas bawah.







Butter Cake Marble shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Kek Mangga

Kek Mangga -


pcubaan ptama..biasa org wt kek pisang,kek oren,kek durian,jom try wt nie plak!perghhh time baking nkmat bau mangga masak... Share Resepi@ATIE Qicen



Bahan bahan:



Bahan A


  • 2 bji telur-gred A

  • 1 cwn gula

  • 1 cwn minyak masak

  • 2 bji mangga-amik isi jerk

  • 1/2 cwn susu cair




Bahan B:


  • 2 cwn tpg gandum

  • 1 sd kfc soda bcbonat

  • 1 sd kfc bking pwder




Bahan C


  • isi mangga-potong dadu

  • pewarna kuning
















Cara cara:


  1. Blend bahan A dan ayak bahan B. Masukkn bahan B ke dalam bahan A, sedikit sedikit. Gaul sebati.

  2. Titiskan pwarna kuning, gaul sebati.

  3. Leserkan minyak pada loyang. Tuang adunan tadi. Susun potongan mangga ikut cara masing2.

  4. Bakar selama 45min dengan suhu 175'.

  5. Selamat Mencuba.






Kek Mangga shared from shaed

Republish by The CC Resepi
12 May 2014 0 comments

Telur dadar lapis sosej bermayonis

Telur dadar lapis sosej bermayonis -

Bahan bahan:

  • Telur

  • mayonis

  • sosej

  • Sos cili


Cara cara:


  1. Telur 2 biji pukul plahan..campur 1 sudu mayonis...

  2. masak telur dadar dlm kuali..susun sosej yg telah dipotong nipis..biarkan telur sampai garing..

  3. lipat 4 dan potong ikut suka...letak sedikit mayonis dan sos diatas telur yg telah siap dipotong tadi..






Telur dadar lapis sosej bermayonis shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Masak tempoyak daun kayu

Masak tempoyak daun kayu -

Bahan bahan:


  • Pucuk ubi kayu..hiris halus (drebus dlu)

  • Pucuk kadok..hiris halus

  • Daun kunyit...hrs halus

  • Serai..hiris halus

  • Kunyit hidup n cili api merah..blander

  • Tempoyak

  • Santan

  • Udang

  • PETAI


Cara cara:

1. Masukkn bhn blander, tempoyak, serai, petai n daun kunyit dlm kuali n kacau hgga mengelegak..

2. Masukkn daun kadok, daun ubi yg drebus td, santan...perasakan..kacau hngga pekat sikit..

Siap!!!!




Masak tempoyak daun kayu shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;