15 Sept 2015 0 comments

Daging Palembang

Daging Palembang -

Daging Palembang
Resipi :  Puan Maria Hakem
Sumber :  Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan
700 gm daging - potong lebar dan nipis
2 batang serai dititik
500 ml santan pekat @ gantikan kerisik jika suka
1 cawan kicap pekat manis
Minyak utk menumis

Bahan Tumis
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum cengkih
3 biji buah pelaga

Bahan Kisar
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 tangkai cili kering (rebus dan toskan)

Penyediaan :
1.  Panaskn minyak, tumis bahan tumis sebentar. Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak.
2.  Masukkan daging, gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana hingga keluar air daging, reneh seketika lagi.
3.  Masukkan kicap di ikuti dgn santan. Gaul dan masak hingga daging benar2 lembut, kacau sesekali.
4.  Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. Masak hingga kuah agak pekat dan naik minyak.
Daging Palembang


Daging Palembang shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Tumis sos tiram hati ayam

Tumis sos tiram hati ayam -
Lama saya tak masukkan entry resepi ke blog , pagi ni tak ke mana sebab anak-anak cuti sekolah sebab sekolah di tutup kerana jerebu dan semakin teruk di kawasan bandar kami tinggal ni . Saya share resepi tumis kicap hati ayam , macam biasa resepi ni hanya lah panduan so pada pembaca blog saya yang nak cuba resepi ni anda boleh ubah suai resepi ikut selera sendiri ya .


BAHAN-BAHAN :

800 grm hati ayam - dibersihkan dan dipotong kecil
2 biji bawang besar
5 sudu besar sos tiram - boleh tambah
3 sudu besar kicap - boleh tambah secukupnya
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam - boleh tambah
4 biji cili - dipotong menyerong
sedikit cuka makan

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia

CARA-CARA MEMASAK :
- Hati ayam dibersihkan kemudian dipotong kecil dan digaul dgn garam seta kunyit . Panaskan minyak secukupnya utk goreng deep fry semua hati ayam , goreng hati ayam sehingga agak garing tapi jgn garing sangat nanti hati ayam jadii keras . Bila hati ayam dah masak boleh diangkat kemudian ditos dan ketepikan dulu .

-Bawang besar dibersihkan dan dipotong nipis . Panaskan minyak secukupnya utk menumis dant umis bahan tumbuk sampai terbit wangi kemudian masukkan bawang besar yang dimayang nipis-nipis dan semua cili sampai naik wangi . Kemudian masukkan sos tiram dan kacau semua bahan-bahan .

-Masukkan semua hati ayam tadi kemudian masukkan kicap , serbuk lada hitam dan terus kacau sehingga semua bahan menjadi mesra . Masukkan sedikit cuka makan dan digaul semua bahan-abahn Jika masih kurang masin boleh la ditambah kicap atau garam lagi . Bila hati ayam dah cukup sebati dgn bahan lain dan dah masak boleh la ditutup api dapur . Resepi yang mudah dan cepat disediakan .


Tumis sos tiram hati ayam shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
14 Sept 2015 0 comments

Pie Tee

Pie Tee -

Pie Tee

Bahan Kulit
50gm tepung gandum
50gm tepung beras cap Teratai
20gm tepung jagung
200ml air
1 biji telur grade A
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh minyak masak

Minyak untuk mengoreng
Acuan Pie Tee

Cara :
1.  Satukan tepung, garam, telur dan air.  Whisk hingga rata.  Masukkan minyak dan kacau hingga rata.  Tapis ke dalam jug kecil atau gelas tinggi supaya senang mencelup acuan pie tee.
2.  Guna periuk atau kuali yang dalam dan kecil, masukkan minyak yang banyak hingga melebihi paras acuan.  Panaskan dengan api sederhana.  Rendam acuan pie tee ke dalam minyak panas selama 5 minit.  Angkat dan toskan dahulu minyak yang menitik di atas tissue dapur.

3.  Celup acuan ke dalam bancuhan 3/4 penuh, biarkan seketika hingga bunyi desir minyak berkurangan.  Angkat dan rendam 3/4 acuan ke dalam minyak, biar seketika baru di tenggelamkan acuan.  Biarkan kulit mengeras dan sedikit keperangan sebelum di keluarkan dari acuannya.  Jika melekat guna garpu atau chopstick untuk mengeluarkannya.
4.  Balik-balik kulit, bila sedikit keperangan angkat dan toskan.  Simpan di dalam bekas kedap udara.

Note :  Sentiasa kacau bancuhan setiap kali mencelup supaya bancuhan tidak mendap.

Bahan Inti
1 biji carrot - hiris halus memanjang
1/2 biji sengkuang - hiris halus memanjang
1 tangkai daun bawang - hiris
2 sudu besar udang kering - rendam
1/2 sudu teh serbuk ayam maggie
secubit garam
3 ulas bawang putih cincang halus
1 ulas bawang merah - hiris
3 sudu besar minyak untuk menumis

Cara :
Tumis bawang putih dan merah hingga layu.  Masukkan udang kering dan masak hingga garing.  Masukkan lobak merah dan sengkuang, masak hingga layu.  Jika inginkan sayuran yang ranggup, masak sebentar saja.  Perasakan dengan serbuk ayam dan secubit garam. Akhir sekali masukkan daun bawang.  Sejukkan dahulu sebelum di isi ke dalam kulit pai tee.


Sos Chili
6 tangkai cili merah - buang biji potong kecil2
2 ulas bawang putih - cincang
2 hiris halia muda - cicang
2 biji limau nipis - ambil jusnya atau cuka
2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam

Kisar cili, bawang dan halia dengan sedikit air hingga halus.  Masukkan ke dalam periuk bersama jus limau, gula pasir dan garam.  Reneh hingga kuah agak pekat.  Hidang bersama pie tee.
Pie Tee





Pie Tee shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
13 Sept 2015 0 comments

Portugese custard tart

Portugese custard tart -



Sebetulnya saya gak punya waktu sama sekali buat baking, karena bulan ini penuh dengan target kursus bahasa yang harus saya selesaikan secepatnya untuk mengejar kenaikan level pertengahan bulan Oktober ini. Masak buat dinner saja betul-betul apa adanya...kasihan anak-anak n misoa :D. Beruntung saya, suami saya bukan tipe yang cerewet soal makan, apa saja makanan masuk asalkan halal dan bisa dimakan hehe......

Tapi kali ini agak spesial karena perayaan ultah sekolah anak saya Tasha, ortu diundang dan kudu bawa sajian buat pesta nanti. Membayangkan menu2 asal negeri para ortu saja sudah bikin ngiler. Makanya saya putuskan pulang cepat dan masak yang kira2 banyak yang suka dan tentu sesimpel dan sesingkat mungkin memasaknya. Saya ahanya punya waktu 4 jam saja untuk memasak menu berat dan dessertnya. 

Saya sudah ngarang mau masak gado-gado karena sering banget ditanyain sama seorang ibu temannya anak saya. Lalu ayam tikka masala, dan dessertnya saya putuskan bikin custard tart saja. Puff pastrynya saya beli jadi saja ditoko halal dekat rumah...tinggal bikin isiannya saja.

Egg tart atau ada juga yang menyebutnya dengan custard tart atau kalo orang Indonesia biasa menyebutnya pie susu. Custard tart yang terkenal itu ada dua, portugis custard tart dan hongkong egg tart. Saya pengen nyobain portugis custard tart sajalah...katanya sich bedanya hanya di saat memanggang. Nantilah saya cobain juga Hongkong egg tart, tentu denga pastry bikinan sendiri......biar lebih mantep. 

Sumber resep : Disini


Bahan
1 butir telur utuh ukuran L (besar)
1 butir kuning telur uk. L
1 lembar puff pastry (beli jadi)
120 gr gula pasir 
2 sdm tepung maizena
1 1/2 sdt vanili bubuk
400 ml susu cair tawar

Cara Membuat
1. Panaskan oven pada suhu 200 C.
2. Siapkan loyang muffin atau cetakan pie aluminium foil (siap beli), saya pake yang ini.
    Tidak saya olesi mentega.
3. Aduk telur, tepung maizena dan gula dipanci sampai rata.


4. Masukkan susu sedikit demi sediikti sembari diaduk agar rata.
5. Panaskan menggunakan api sedang, sembari terus diaduk.


6. Ketika adonan mengental dan hampir mendidih, angkat.
7. Masukkan vanili bubuk, aduk cepat dan rata.
8. Pindahkan custard ke mangkok tahan panas, tutup bagian atasnya dengan plastik foil 
   (untuk mencegah custard berkulit pada bagian atasnya. Dinginkan pada suhu ruang.
9. Sementara itu kita menyiapkan pastrynya (kulit).


10. Ambil lembaran kulit pastry. Potong dengan cookie cutter bulat dengan diameter
     disesuaikan dengan diameter loyang aluminium atau loyang muffin (jika pake loyang muffin).



11. Masukkan kulit pastry yang sudah dicetak bulat ke cetakan, tekan sedikit dibagian tengahnya.
12. Ambil 1-2 sdm custard, isikan dibagian tengah (pengisian jangan terlalu penuh,
      max. 3/4 nya saja).


13. Lakukan untuk semua kulit pastry yang ada.
14. Panggang lk. 25 menit atau sampai bagian permukaan tart kecoklatan.
15. Pindahkan ke rak pendingin.
16. Sajikan hangat atau dingin.


Portugese custard tart shared from laily goraya
Republish by The CC Resepi
9 Sept 2015 0 comments

Puding Sedut

Puding Sedut -

Puding Sedut
Sumber :  FB Resipi Ringkas

Bahan-bahan
1 sudu kecil serbuk agar-agar
1000ml air
1/2 cawan gula
2 helai daun pandan
1 cawan susu cair
1 cawan creamer / coffeemate / susu tepung

Pewarna dan perasa yang di sukai

Cara-cara 
1.  Satukan serbuk agar-agar, air, gula dan daun pandan.  Masak hingga mendidih. Keluarkan daun pandan.
2.  Masukkan susu cair dan creamer, kacau hingga mendidih.
3.  Tambahkan pewarna dan perisa yang di sukai.
4.  Untuk membuat puding berlapis, asingkan kepada 2-3 mangkuk dan masukkan pewarna dan perisa yang di sukai.  Biarkan agar-agar suam terlebih dahulu sebelum di lapis.  Jika beku, panaskan semula di dalam microwave atau panaskan di atas dapur.
5.  Untuk menikmatinya, kocok puding dan sedut dengan straw.
Puding Sedut



Puding Sedut shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
7 Sept 2015 0 comments

Kari Telur

Kari Telur - Kari Telur (Google image) Bahan-bahan: 4 biji telur ayam 2 biji bawang merah (dihiris) 2 ulas bawang putih (dihiris) ½ inci halia (dihiris) ½ paket serbuk santan (dibancuh dengan air, jangan terlalu cair) 1 paket kecil serbuk kari (dibancuh dengan air) 1 keping asam gelugur Garam secukup rasa Air secukupnya Minyak untuk menumis Cara-cara memasak: 1. Panaskan minyak. Tumis

Kari Telur shared from aisyah
Republish by The CC Resepi
0 comments

Apam Bercorak

Apam Bercorak - Apam Bercorak (Google image) Bahan-bahan: 3 biji telur dari peti sejuk 275 gram tepung gandum 220 gram gula halus 150 ml susu segar @ susu cair 3 sudu teh baking powder 1 sudu kecil ovalette 1 sudu kecil esen vanilla Filling blueberry, coklat, strawberi atau apa-apa sahaja mengikut cita rasa anda Pewarna Cara-cara membuatnya: 1. Pukul telur, gula dan ovalette dengan

Apam Bercorak shared from aisyah
Republish by The CC Resepi
0 comments

Nasi Goreng Sardin

Nasi Goreng Sardin - Nasi Goreng Sardin (Google image) Bahan ditumbuk lumat: 2 biji bawang merah 1 ulas bawang putih 1 genggam ikan bilis sedikit cili api Bahan-bahan lain: 3 cawan nasi 1 tin ikan sardin 1 sudu besar sos tiram 1 biji telur Garam secukup rasa Cara-cara memasak: 1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk tadi, masukkan sos tiram dan kacau sampai terbit bau wangi. 2. Masukkan

Nasi Goreng Sardin shared from aisyah
Republish by The CC Resepi
0 comments

Potato Fritters

Potato Fritters - Potato Fritters (Google image) Bahan-bahan: 3 biji kentang yang disagat halus 4 sudu makan tepung jagung 3 sudu makan tepung gandum 1 biji telur Sedikit daun bawang Serbuk lada sulah secukup rasa Garam dan ajinomoto secukup rasa Minyak untuk menggoreng Cara-cara membuatnya: 1. Satukan kentang yang telah disagat dengan tepung jagung, tepung gandum, daun bawang, telur, serbuk

Potato Fritters shared from aisyah
Republish by The CC Resepi
0 comments

Crunchy Almond

Crunchy Almond - Crunchy Almond (Google image) Bahan-bahan: 500 gram Florentine Mix 500 gram badam Cara-cara membuatnya: 1. Campurkan Florentine mix dan  kepingan badam di dalam mangkuk. 2. Ratakan di atas permukaan tidak melekat (seperti tikar pastri yang tidak melekat atau kertas baking yang tidak melekat). 3. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 190 ºC selama 8 minit. 4. Selepas

Crunchy Almond shared from aisyah
Republish by The CC Resepi
0 comments

Kek Coklat Kukus

Kek Coklat Kukus - Kek Coklat Kukus (Google image) Bahan-bahan A (dimasak di atas api): -        1 cawan susu cair, 1 cawan serbuk koko, 1 cawan susu pekat, 1 cawan gula, sedikit serbuk penaik, 1 sudu esen vanilla, 1 cawan minyak masak (masuk last sekali) -           Masak dengan api perlahan sehingga kesemua bahan-bahan tersebut sebati.

Kek Coklat Kukus shared from aisyah
Republish by The CC Resepi
0 comments

Pavlova

Pavlova - Pavlova (Google image) Bahan-bahan: 4 biji putih telur ¾ cawan gula kastor 1 sudu teh esen vanilla 1 sudu teh cuka masakan 1 sudu besar tepung jagung Topping 1 cawan (240ml) whipping cream non dairy 1 ½ sudu besar gula halus ½ sudu teh esen vanilla Cara-cara membuatnya: 1. Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Pukul sampai jadi soft peak form

Pavlova shared from aisyah
Republish by The CC Resepi
0 comments

Apam Senyum

Apam Senyum - Apam Senyum (Google image) Bahan-bahan (untuk 30 biji apam): 3 biji telur 1 ¼ cawan gula 1 sudu makan ovalette 1 cawan air aiskrim soda 3 cawan tepung gandum Sedikit pewarna mengikut citarasa sendiri Cara-cara membuatnya: 1. Pukul telur, gula dan ovalette sehingga kembang atau gebu. 2. Masukkan aiskrim soda dan pukul lagi. 3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul

Apam Senyum shared from aisyah
Republish by The CC Resepi
0 comments
-     Kuih Lapis (Google image) Bahan-bahan: ½ jug air kosong 2 senduk gula 1 paket serbuk santan 2 senduk tepung beras 3 senduk tepung gandum Pewarna hijau dan merah jambu secukupnya Cara-cara membuatnya: 1. Masukkan gula ke dalam air dan gaul sehingga gula larut. 2. Seterusnya, masukkan tepung gandum ke dalam adunan gula dan air tadi. Gaul sebati. 3. Masukkan tepung beras dan

shared from aisyah
Republish by The CC Resepi
0 comments

Apam Pulau Pinang

Apam Pulau Pinang - Apam Pulau Pinang (google image) Bahan-bahan: 5 biji telur 2 gelas tepung Hongkong 1 ½ gelas gula 1 sudu makan ovalette 1 paket serbuk santan ½ gelas air ½ gelas minyak masak atau minyak jagung Mazola Pewarna hijau secukupnya Cara-cara membuatnya: 1. Pukul telur dengan gula sehingga kembang. 2. Masukkan tepung Hongkong dan air. Pukul lagi sehingga adunan sebati. 3.

Apam Pulau Pinang shared from aisyah
Republish by The CC Resepi
6 Sept 2015 0 comments

Overnight Oats

Overnight Oats -

Overnight Oats

1/3 cawan Oats
1/2 cawan susu segar
1/3 cawan plain yogurt
secubit garam

1/2 biji pisang atau buah-buahan lain seperti berries, strawberry, kiwi atau kekacang

Masukkan Oats, susu, yogurt dan garam ke dalam bekas, dan simpan di dalam peti sejuk semalaman sehingga Oats menyerap. Sedia untuk sarapan pagi dengan taburan buahan atau yang ranggup seperti kekacang badam, walnut atau kismis.

Overnight Oats, sarapan pagi yang menyihatkan


Overnight Oats shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
5 Sept 2015 0 comments

Lasagna San Remo

Lasagna San Remo -

Lasagna San Remo

Bahan-bahan
250gm San Remo Instant Lasagna

Sos Daging
2 sudu besar minyak masak / zaitun
1 biji bawang besar, cincang
1 ulas bawang putih, cincang
1 batang carrot, cincang
2 biji tomato, potong dadu
500gm daging cincang
1 tin kecil tomato puree
2 tin kecil sos tomato Prego
2 cawan air / air rebusan ayam
garam dan serbuk lada sulah secukup rasa

Taburan :  Keju Mozzarella secukupnya

Penyediaannya :
1.  Panaskan minyak, Masukkan bawang putih, bawang besar dan carrot, masak hingga layu.
2.  Masukkan daging cincang, masak hingga daging berubah warna.  Masukkan sos tomato dan air, perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah.
3.  Reneh selama 20 minit.  Angkat dan ketepikan.

Sos Keju
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu cair
100gm parutan keju Cheddar

Penyediaan :
1.  Cairkan mentega di dalam periuk, masukkan tepung gandum dan kacau hingga rata.
2.  Masukkan susu cair dan kacau hingga agak pekat.  Perasakan dengan secubit garam dan serbuk lada sulah.
3.  Masukkan parutan keju Cheddar dan kacau hingga keju cair.

Cara-cara Penyediaan Lasagna
1.  Panaskan oven pada suhu 180C.
2.  Leser sedikit mentega dalam bekas tahan panas.
3.  Lapis Lasagna dengan sos keju, lapisan kedua pula dengan sos daging ulangi langkah hingga 4 lapisan.  Lapisan atas, tabur dengan parutan keju Mozzarella.
4.  Bakar selama 25-30min bergantung pada saiz acuan sehingga masak.

Tips :  Pastikan kepingan lasagna di tutupi dengan sos daging hingga rata untuk melembutkan kepingan lasagna. atau mencelurkan kepingan lasagna terlebih dahulu di dalam air mendidih yang di letak sedikit minyak zaitun,  Toskan terlebih dahulu.
Lasagna San Remo




Lasagna San Remo shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
1 Sept 2015 0 comments

Rendang Samudera

Rendang Samudera -

Rendang Samudera
Resipi :  Alinah Binte Ali
Sumber :  FB Lina Latif

Bahan A - di kisar
20 tangkai lada merah segar
20 biji bawang merah kecil
15 biji bawang putih
4 batang serai - ambil bahagian putih sahaja
4 biji cengkih
3 cm halia
3 cm lengkuas
3 biji buah pelaga

Bahan B
4 helai daun limau purut
4 helai daun kunyit
1 kg daging - potong ikut suka

Bahan C
500ml santan kotak / santan segar
1 cawan kerisik

Bahan D
Gula dan garam secukup rasa

Penyediaan :
1.  Tumis bahan (A) hingga pecah minyak.  Masukkan bahan (B) dan balik-balikkan hingga rata.  Masak hingga mendidih dan daging empuk.
2.  Masukkan bahan (C), kacau hingga bergaul rata.  Reneh dengan api perlahan dan akhir sekali perasakan dengan bahan D secukupnya.  Masak hingga kuah sedikit pekat.
Rendang Samudera



Rendang Samudera shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
31 Aug 2015 0 comments

Chocolate Cupcakes with Oreo Buttercream

Chocolate Cupcakes with Oreo Buttercream -

Chocolate Cupcakes with Oreo Buttercream
Sumber :  Lya Uzir Creative Living FB

Bahan A
2 cawan (420gm) gula kaster
1 3/4 cawan (240gm) tepung gandum
3/4 cawan (80gm) serbuk koko
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 1/2 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil garam

Bahan B
2 biji telur - Pukul ringan
1 cawan (250ml) susu cair
1/2 cawan (125ml) minyak jagung
2 sudu kecil esen vanila
1 cawan (250ml) air panas

Menghasilkan 25 biji saiz sederhana
Hiasan :  Oreo saiz kecil

Penyediaan :
1.  Panaskan oven pada suhu 165C.   Alas acuan muffin dengan cawan kertas.
2.  Satukan semua bahan A, gaul rata.
3.  Masukkan bahan B kecuali air panas.  Whisk hingga rata, kemudian masukkan air panas, gaul rata hingga adunan nampak pekat.
4.  Tuang ke dalam acuan 3/4 penuh.
5.  Bakar selama 30-35minit di rak tengah (bergantung pada saiz cupcake) hingga masak.
6.  Sejukkan dahulu sebelum di paip dengan oreo buttercream

Oreo Buttercream
Bahan-bahan:
1 cawan mentega tanpa garam (unsalted butter) - suhu bilik
2 sudu kecil teaspoons vanilla essence
3 sudu besar susu/heavy cream
2 cawan gula icing
16 Oreos crumbs ( dibeli ready made atau dihancurkan dengan tangan)

Cara membuatnya:
- Pukul mentega, esen vanila dan susu sehingga kembang. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit gula icing. Akhir sekali masukkan oreo crumbs dan kacau sebati.
Chocolate Cupcakes with Oreo Buttercream


Chocolate Cupcakes with Oreo Buttercream shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
30 Aug 2015 0 comments

Kek Lapis Durian

Kek Lapis Durian -

Kek Lapis Durian

Bahan A
350gm mentega
120gm gula kastor
14 biji kuning telur
5 sudu makan susu pekat manis
1 sudu teh esen durian

Bahan B
120gm gula kastor
6 biji putih telur
1/4 sudu teh serbuk krim tartar

Bahan C
200gm tepung Hong Kong
1 sudu teh baking powder

Bahan D - Pes Durian
200gm isi durian - kisar dgn 100ml susu cair

Bahan Sapuan (3 sudu makan majerin + 2 sudu makan susu pekat manis)

Panaskan ketuhar pada suhu 180c selama 15 minit. Sediakan tin pembakar 8in x 8in (loose base tin)

Cara-cara :
1. Bahan A : Satukan mentega, gula kastor, susu pekat manis dan esen durian dalam mangkuk adunan. Pukul dengan kelajuan tinggi selama 10 minit hingga berkrim.
2. Masukkan kuning telur sedikit-sedikit sambil dipukul hingga sebati.  Kemudian masukkan bahan D (Pes durian), putar hingga rata dan sebati.   Tuangkan adunan mentega ini ke dalam mangkuk yang besar, ketepikan.
3. Bahan B : Di dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan gula kastor dan krim tartar. Pukul lagi selama 5 minit hingga adunan kembang dan bertanduk.
4. Bahan C : Masukkan tepung dan baking powder dalam adunan mentega tadi. Gaul perlahan-lahan hingga sebati.  Kaup balik dengan adunan putih telur hingga rata.
5.. Ambil 6 sudu besar adunan dan ratakan dalam tin pembakar. Bakar dengan api atas dan bawah selama 10 minit atau hingga kek berwarna perang.  Cucuk permukaan kek dgn garpu atau lidi dan tekan dengan penekan kek lapis.
6. Sapukan permukaan kek ini dgn sedikit bahan sapuan.
7. Kemudian ratakan 6 sudu besar adunan untuk lapisan kedua. Bakar dgn api atas sahaja hingga permukaan perang.
8.  Ulangi langkah melapis seperti ini sehingga lapisan yang terakhir siap dibakar.
9. Tutup tin pembakar dgn kertas aluminium. Bakar semula api atas dan bawah selama 15 minit lagi.  Sejukkan dahulu sebelum di potong.

Kek Lapis Durian



Kek Lapis Durian shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
24 Aug 2015 0 comments

Rendang Udang

Rendang Udang -

Rendang Udang
Sumber :  Amie Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg udang saiz besar – bersihkan
500 ml santan pekat
3 sudu makan kerisek
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan sedikit air
1 cawan hirisan daun kunyit
4 sudu makan minyak
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
15 biji cili padi
3 biji cili merah
3 cm halia
3 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
3 batang serai

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
2. Masukkan santan, dan bancuhan pati asam jawa. Masak di atas api sederhana sehingga mendidih.
3. Apabila kuah mulai pekat, masukkan udang bersama kerisek dan hirisan daun kunyit.
4. Kacau sekali-sekala sehingga terbit minyak.

Rendang Udang


Rendang Udang shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
23 Aug 2015 0 comments

Puding Lapis Avocado

Puding Lapis Avocado -

Puding Lapis Avocado

Bahan A
10gm serbuk agar-agar
200gm avocado - kisar halus dengan 1 sudu besar gula pasir
600 ml susu segar
100gm gula pasir

Bahan B
20gm serbuk agar-agar
1200ml susu segar
200gm gula pasir
1 biji kuning telur - pukul ringan

pewarna pink
Acuan atau loyang 8in - basahkan terlebih dahulu

Penyediaan :
1.  Bahan A :  Satukan susu, gula dan serbuk agar-agar ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih.  Matikan api dan masukkan pes avocado, whisk hingga rata.  Ketepikan.
2.  Bahan B :  Satukan semua bahan B dan masak hingga mendidih.  Bahagikan kepada 2 bahagian, satu warna asal dan satu lagi di letak pewarna pink.
3.  Tuang lapisan avocado, biarkan hampir beku, tuang lapisan putih.
4.  Bila lapisan putih hampir beku, tuang lapisan pink.  Simpan di dalam peti sejuk hingga mengeras.

Puding Lapis Avocado


Puding Lapis Avocado shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
21 Aug 2015 0 comments

Fresh Fruit Tart

Fresh Fruit Tart -

Fresh Fruit Tart
Resipi :  Chef As
Sumber :  FB

Bahan Tart 
150g tepung gandum
25g gula halus
70g mentega sejuk - potong dadu
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla

Bahan Kastard
1 cwn susu segar@sejat
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu besar mentega

Hiasan :  Hirisan buah strawberry,kiwi,blueberry atau yang disukai

Cara Buat Pastry
1. Gaul tepung, gula dan mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.
2. Tuang esen vanilla dan telur, gaul menjadi doh.( rehatkan sekejap )
3 .Ambil sedikit doh dan tekan dalam acuan tart.  Kemaskan doh dalam acuan dan cucuk tengah doh dengan garfu.
4. Bakar 180'c selama 25 minit.( ikut oven masing2 )
5  Biarkan sejuk baru keluarkan dari acuan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Cara Buat Kastard
1. Satukan semua bahan kecuali mentega dan esen vanilla dalam periuk.
2. Kacau dengan whisk hingga semua sebati.  Masak dengan api kecil hingga pekat, kacau selalu.
3. Matikan api,masukkan esen vanilla dan mentega,kacau rata.( ketepikan dan biarkan sejuk )

Cara Hias
Masukkan kastard dalam piping bag.  Picit ke dalam kulit tart, hias dengan hirisan buah-buahan. Boleh dihidang terus atau di simpan dalam chiller.
Fresh Fruit Tart


Fresh Fruit Tart shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Avocado 3 Layer

Avocado 3 Layer -

Avocado 3 Layer

Bahan-bahan
100ml sirap gula melaka
200ml santan atau susu sejat/susu cair
sedikit garam
2 biji avocado masak ranum
Ais secukupnya

Gelas tinggi

Penyediaan :  
Kisar buah avocado dengan sedikit air mineral hingga menjadi pes.
Sediakan gelas, masukkan 30ml sirap gula melaka.  Kemudian isikan ais ke dalam gelas hingga penuh.
Tuang 60ml santan atau susu di ikuti pes avocado di bahagian atas. Sedia di minum.

Avocado 3 Layer


Avocado 3 Layer shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
20 Aug 2015 0 comments

RESEPI AYAM MASAK MERAH

RESEPI AYAM MASAK MERAH - Bahan bahan: 1 ekor ayam – ( digoreng separuh masak ) 60 ml santan 250 ml air 3 biji tomato 2 kuntum bunga lawang 1 batang kulit kayu manis 2 sudu besar sos cili Garam secukup rasa Gula secukup rasa Minyak utk menumis Kacang peas Bahan bahan untuk dikisar: 4 biji bawang besar 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih 2 cm halia 15 tangkai cili kering - rebus sebentar Bahan bahan hirisan

RESEPI AYAM MASAK MERAH shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments

Ayam Lemon Madu / Honey Lemon Chicken

Ayam Lemon Madu / Honey Lemon Chicken -

Ayam Lemon Madu / Honey Lemon Chicken

Bahan-bahan
300gm isi ayam - hiris atau potong
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil kicap cair
sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng

Gaul isi ayam bersama kicap cair dan lada sulah.  Perap sebentar.  Kemudian gaulkan bersama campuran tepung gandum dan tepung jagung hingga bersalut rata.  Goreng hingga keperangan. Tos dan ketepikan.

Sos Lemon Madu
2 sudu besar jus lemon
1 sudu besar madu
1/3 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung + 1/2 sudu tepung kastard (larutkan dengan sedikit air)
Sedikit garam

Didihkan air, jus lemon dan madu.  Masukkan bancuhan tepung jagung dan sedikit garam.  Masak hingga sos hampir pekat (jangan likat), Masukkan ayam yang di goreng tadi dan gaul hingga bersalut rata.  Hidang bersama salad.

Ayam Lemon Madu / Honey Lemon Chicken





Ayam Lemon Madu / Honey Lemon Chicken shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Asam pedas ikan terubuk

Asam pedas ikan terubuk -
Secukup rasa , alhamdulillah.



BAHAN-BAHAN:

1.5 kg ikan terubuk
3 batang serai - dititik
200ml cili kisar
1 sudu kecil biji halba
1 sudu besar belacan
1 sudu kecil ketumbar*
1 sudu kecil jintan putih*
1 bunga kantan saiz besar - dibelah dua
Asam jawa secukup rasa atau asam keping
Segenggam daun kesum / 1 ikat
750ml air - secukupnya/boleh tambah
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DI KISAR :

60 gm bawang merah
3 ulas bawang putih
30 gm lengkuas
30 gm halia

* jintan putih dgn biji ketumbar disangai samai wangi dan dikisar halus .

-Resepi ni hanya panduan , bahan boleh dikurang atau ditambah ikut selera sendiri . Jika suka lebih kuah masukkan lebih air dan kalau nak lagi pedas tambah la cili lagi.
CARA MEMASAK:

Bersihkan ikan terubuk , dipotong menjadi kepingan dan dibasuh kemudian ditos serta diketepikan dulu.

Biji ketumbar dan jintan putih disangai atau goreng tanpa minyak selama 4-5 minit atau sehingga terbit bau wangi , guna api dapur sederhana dan sentiasa dikacau supaya tidak menjadi hangit. Apa bila dah terbit bau boleh la ditutup api dapur dan ketumbar dgn biji jintan putih dikisar halus atau ditumbuk halus.

Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumiskan halba dalam 1 minit kemudian masukkan bahan kisar . Kacau semua bahan sampai terbit bau wangi . Masukkan cili kisar dan kacau semua bahan , biar sambal menjadi masak dan pecah minyak . Kemudian boleh dimasukkan serbuk jintan manis dgn ketumbar , kacau semua bahan .


Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.Seterusnya masukkan air secukupnya , daun kesum dan bunga kantan . Kacau semua bahan dan biarkan kuah hampir mendidih.Masukkan semua ikan terubuk , garam dan gula secukupnya . Jika kurang kuah boleh ditambah air sehingga menutup ikan dalam periuk . Kemudian kacau supaya semua bahan menjadi mesra . Rasa kuah dan boleh dimasukkan sedikit demi sedikit air asam jawa sehingga cukup mengikut citarasa sendiri . Kacau perlahan semua bahan dan biarkan sampai mendidih , bila ikan dah masak boleh la ditutup api dapur .


Asam pedas ikan terubuk shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
19 Aug 2015 0 comments

Telur Puyuh Berlada

Telur Puyuh Berlada -

Telur Puyuh Berlada

Bahan-bahan
20 biji telur puyuh direbus, kupas kulit dan goreng sebentar hingga kulitnya mengerutu.
1 biji tomato - potong dadu
1 sudu kecil serbuk maggie secukup rasa
minyak untuk menumis
1 sudu besar air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Tumbuk kasar
6 tangkai cili merah
4 ulas bawang merah
4 tangkai cili padi atau lebih jika suka pedas

Penyediaan :
1.  Tumis bahan yang ditumbuk kasar hingga naik bau.  Masukkan tomato dadu dan kacau hingga hingga layu.
2.  Masukkan telur, garam dan gula.  Perasakan dengan serbuk maggie secukup rasa.  Akhir sekali masukkan air asam jawa, reneh sebentar dan gaul hingga rata.
3.  Hidang bersama nasi.

Telur Puyuh Berlada


Telur Puyuh Berlada shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Ikan Patin Masak Tempoyak

Ikan Patin Masak Tempoyak -  Ikan Patin Masak Tempoyak Bahan-bahan:     1 ekor Ikan Patin     15 biji Cili Padi     1 inci Kunyit Hidup     2 sb Tempoyak     Daun kesom     2 keping Asam Keping     Bunga Kantan     Timun     Garam secukup rasa     Sedikit Gula  ( resepi ini mmg x guna bawang..) Cara-cara: Kisar cili padi, Kunyit, tempoyak dan air secukupnya Masukkan bahan kisar ke dalam periuk, seterusnya

Ikan Patin Masak Tempoyak shared from shaed
Republish by The CC Resepi
18 Aug 2015 0 comments

Ayam Masak Ros

Ayam Masak Ros -

Ayam Masak Ros
Sumber :  CMG@Tiffinbiru.com

Bahan-Bahan
1/2 ekor ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan*
1 camca teh serbuk kunyit*
3/4 camca teh garam*(*digaul rata dan perap sekejap)
3 camca besar cili kisar
2 camca besar tomato puree
3 camca besar sos cili
2 camca besar sos tomato
2 batang serai, diketuk
1/4 cawan kismis
1/3 cawan susu sejat
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan air
Hirisan daun sup untuk hiasan

Bahan Kisar Halus
1  biji bawang besar
1 inci halia
3 ulas bawang putih

Bahan Tumis
1 biji bawang besar hiris
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Penyediaannya :
1.  Goreng ayam 1/2 masak, angkat dan toskan. Cedok keluar minyak tadi dan tinggalkan kurang lebih 1/3 cawan. Masukkan bahan2 tumis dan masak hingga layu dan harum. Tambah serai, kismis dan bahan2 kisar halus. Kacau rata dan masak hingga wangi.
2.  Tambah cili kisar, kacau rata, masukkan sos cili, sos tomato dan tomato puree, kacau rata dan masak dengan api kecil hingga naik minyak.  Masukkan ayam, gaul rata dan tuang air. Kacau rata dan masak hingga pekat.
3. Tambah susu cair, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa (mesti ada rasa manis sedikit). Masak dengan api kecil hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup sebelum dihidangkan bersama nasi putih atau sebarang nasi berperisa. Kalau suka boleh juga hiaskan dengan kacang pis.
Ayam Masak Ros


Ayam Masak Ros shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
17 Aug 2015 0 comments

Ayam Bumbu Hijau

Ayam Bumbu Hijau -

Ayam Bumbu Hijau

Bahan-bahan
4 keping dada ayam (600 gm), cuci bersih
1 biji cili hijau, hiris halus
1 biji limau nipis
1 batang serai, ambil bagian putih, hiris halus
1/4 sudu teh garam
1 helai daun kunyit - hiris halus, K1 tambah
2 sudu besar air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan Kisar (Bumbu)
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
5 biji cili hijau
6 biji cili padi hijau
2 biji buah keras (atau ganti almond jika tak ada)
1 cm halia

Penyediaan :
1.  Potong dada ayam dan gaul bersama garam dan jus limau nipis hingga rata. Ketepikan.
2.  Hiris tipis serai dan 1 biji cili hijau. Ketepikan.
3.  Tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan hirisan serai dan cili hijau. Gaul rata.
4.  Kemudian masukkan potongan ayam, masak dengan api besar sambil diaduk selama 10 minit.  Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit.  Gaul rata.
5.. Perlahankan api dan reneh hingga ayam empuk.  Tambahkan 2 - 3 sudu besar air panas jika perlu.
6.  Masak hingga bumbu agak pekat.  Hidang bersama nasi putih.
Ayam Bumbu Hijau


Ayam Bumbu Hijau shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Almond Cake with berries

Almond Cake with berries -




Panen blueberry dan raspberry dari kebun, banyak. Udah bosen dibikin smoothie. Alternatif lainnya ya dibikin cake. Di Swedia sini cake dengan tambahan almond (mandelmassa) sangat populer dan disukai. Mendapatkan almond paste juga disini sangat mudah karena hampir dijual disemua toko bahan makanan. 

Jadilah untuk hidangan penutup BBQ di kebun. Semua suka khususnya Keisha yang merupakan pecinta berries...sååå.. himla gott! (enak banget!). 

Resep asli hanya menggunakan black berries (semua berries yang berwarna hitam..eksotis) tapi saya tambahkan raspberry, biar tambah cantik, hitam berpadu merahkan jadinya cantik? hehe....

Cake ini juga menurut ukuran cake orang sini sich cukup banyak menggunakan telur yakni 5 butir, tapi karena tidak menggunakan baking powder sehingga dibutuhkan cukup banyak telur. Hasilnya enak banget. Saya suka rasa almondnya....;)

Takaran gula juga saya kurangi (resep asli 3 dl) karena menggunakan almond paste yang sudah manis dan gula mutiara cukup banyak, jadi cukup 2 dl saja...sudah manis kok. Takaran gula mutiara juga saya kurangi menjadi 1/2 dl saja. Ndak tambah manis kalo dipakein 1 dl....kebanyakan. 



Sumber resep :  Hembakat

Silahkan bagi yang pengen nyobain. Mungkin untuk yang di Indonesia agak sulit mendapatkan almond paste ya? saya kurang tahu....

Bahan

5 butir telur (suhu ruang)
2 dl gula pasir
150 almond paste (parut karena almondnya meski paste tapi dipadatkan dlm bentuk batangan. 
                              Biar mudah melarutkan keadonan harus diparut dulu).
4 dl tepung all purpose
2 sdt kapulaga hijau bubuk (atau bisa diganti 1 sdt vanili bubuk jika gak punya kapulaga bubuk)
5 dl blueberry dan raspberry
1/2 dl gula mutiara (pärlsöcker) gula butiran kasar yang khusus digunakan untuk dekorasi dan tidak 
                                 lumer ketika dipanggang dg panas tinggi)
75 gr mentega (suhu ruang)


Cara Membuat
1. Panaskan oven pada suhu 200 C dan atur rak pada bagian tengah.
2. Olesi loyang springform dengan mentega dan taburi dg tepung. Sisihkan.
3. Ayak tepung dengan kapulaga bubuk. Sisihkan.
4. Kocok gula dan telur sampai pucat dan mengembang lk. 7-10 menitan).
5. Masukkan parutan almond paste, aduk rata atau mixer dg kecepatan paling rendah.
6. Masukkan tepung, aduk rata.
7. Tuang kedalam loyang.
8. Tambahkan berries, putar dengan hati-hati menggunakan ujung sendok. 
    Agar berriesnya tercampur rata kebagian bawah adonan.
9. Olesi bagian atas adonan dengan mentega, aratakan.
10. Taburi gula mutiara, agak ditekan sedikit biar nempel.
11. Panggang sampai matang lk. 45 menit.
12. Angkat dan setelah agak dingin baru dikeluarkan dari loyang.
13. Taburi gula halus ketika hendak disajikan.



Almond Cake with berries shared from laily goraya
Republish by The CC Resepi
 
;