27 Feb 2018

Kek Keju Dadih Lemon / Lemon Curd Cheese Cake

Kek Keju Dadih Lemon / Lemon Curd Cheese Cake -

Kek Keju Dadih Lemon / Lemon Curd Cheese Cake 

Lemon Curd
3 biji telur
120 ml jus lemon (2 biji)
120gm gula pasir
2 sudu besar parutan kulit lemon (sagat halus)
60 gm mentega
2 sudu kecil tepung jagung
1 sudu besar whip cream (double cream)
Cara-cara :
Telur di pukul ringan, masukkan gula dan di ikuti bahan-bahan yang lain, gaul hingga rata.
Masak dengan api sederhana dan kacau tanpa henti hingga pekat.
Tutup api, biarkan di atas dapur dan kacau hingga wapnya hilang.
Masukkan ke dalam bekas tertutup dan simpan di dalam peti sejuk sebelum di gunakan.

Dasar Kek
150gm biskut digestive - dihancurkan
70gm mentega cair

Adunan Keju
250 gm cream cheese - suhu bilik
60 gm gula kaster
4 sudu besar lemon curd**
140 ml sour cream atau yogurt
150 ml UHT whipping cream
1 1/2 sudu besar gelatin halal (cap kijang, bunga raya, nona)
50ml air

Glaze / Topping
1/2 sudu besar gelatin
50ml air
4 sudu besar lemon curd
Loyang 7" Loose Base Tin

Peenyediaan Dasar Kek :  
Gaul serbuk biskut dan mentega cair hingga rata,
Ratakan dan tekan padat ke dasar loyang.
Simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit.

atau boleh di bakar selama 8-10 minit pada suhu 180C dan biarkan sejuk.

Adunan Keju :
  1. Pukul whipping cream hingga kental.  Ketepikan.
  2. Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin dan biar sehingga kembang.  
  3. Cairkan di dalam microwave beberapa saat atau cairkan secara double boil.  Ketepikan.
  4. Pukul cream cheese dan gula hingga rata dan sebati.  
  5. Masukkan lemon curd dan yogurt, putar sebati.
  6. Tuang gelatin cair, gaul rata.
  7. Akhir sekali masukkan whipping cream, kaup balik hingga sebati.
  8. Tuang adunan keju dan ratakan di atas dasar kek.  
  9. Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
Glaze / Topping : 
Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin, biar sebentar.
Cairkan di dalam microwave beberapa saat atau secara double boil.
Gaul bersama lemon curd hingga rata,
Apabila suam, tuang ke atas adunan keju.
Simpan di dalam peti sejuk hingga beku.

*** untuk memotong kek keju, rendam pisau dalam air panas, lap dan potong.
Sentiasa simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.

Kek Keju Dadih Lemon / Lemon Curd Cheese Cake


Kek Keju Dadih Lemon / Lemon Curd Cheese Cake shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;