9 Feb 2018

Kobis Bungkus Inti Ayam / Chicken Cabbage Rolls

Kobis Bungkus Inti Ayam / Chicken Cabbage Rolls -

Kobis Bungkus Inti Ayam / Chicken Cabbage Rolls

Bahan-bahan
10 helai daun kobis
300 gm isi ayam
4 ulas bawang putih cincang
2 tangkai cili hijau, cincang
1 tangkai cili merah, cincang
1 tangkai daun ketumbar, hiris
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu kecil garam halus

Cara-cara :
Didihkan air dan sedikit minyak, celur daun kobis hingga layu.
Angkat dan toskan.
Satukan isi ayam, bawang, cili dan daun ketumbar, gaul rata.
Perasakan dengan garam dan serbuk lada putih.
Ambil sehelai daun kobis, buang tulang belakangnya supaya mudah menggulung.
Trim bahagian tepi daun jika terlalu tebal.
Letak 1 sudu besar inti ayam di bahagian pangkal daun.
Gulung setengah, kemudian lipat bahagian kiri kanan daun dan gulung hingga padat.
Setelah selesai, kukus selama 30 minit.
Hidang bersama sos kegemaran.

Sos Cili Thai

Bahan-bahan
5 tangkai cili merah, buang biji
5 tangkai cili padi
5 ulas bawang putih
1/3 cawan air
1/2 cawan cuka
1/2 cawan gula pasir
1 sudu kecil garam
1/2 sudu besar tepung jagung, bancuh 1/4 cawan air

Cara-cara :
Kisar cili merah, cili padi dan bawang putih.
Masukkan ke dalam periuk bersama gula, cuka dan garam.
Masak hingga mendidih, seimbangkan rasa manis, masam dan masin.
Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga pekat dan berkilat
Angkat dan sejukkan.
Simpan di dalam botol untuk tahan lebih lama.

Kobis Bungkus Inti Ayam / Chicken Cabbage Rolls


Kobis Bungkus Inti Ayam / Chicken Cabbage Rolls shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;