Bahan-bahan ( ~ 24 ketul )
- 200g beras Calrose ( kite guna beras biasa yg berkanji mcm pulut)
 - 500 ml air
 - 11/2 camb cuka
 - 3 camb gula kastor (boleh kurangkan ikut citarasa)
 - 1 camt garam + 2 camb air
 - Bahan A
 - Sedikit nori (rumpai laut yg warna hijau anak2 suka)
 - Sedikit timun Jepun - hiris nipis memanjang
 - Sedikit ketam dingin beku ( Filamen berperisa ketam) - hiris nipis
 - 2 keping telur dadar ( dari 3 biji telur - pukul rata dan goreng membentuk dadar))
 
Cara-cara
- Basuh dan masakkan beras bersama air hingga masak.
 - Dalam bekas campurkan - cuka,gula garam bersama air, ketepikan
 - Ratakan nasi di dalam mangkuk kaca biar suam sikit.
 - Renjis campuran cuka pada nasi dan kacau rata.
 - Ambil sedikit nasi yg agak sejuk, ratakan di atas nori.Bubuh hirisan timun, hirisan ketam dan telur dadar.
 - Gulung kemas membentuk sushi dan potong kecil ikut saiz disukai dan hidangkan...Selamat mencuba.
 - Puas makan untuk sekeluarga..dan amat menjimatkan..
 
Sushi shared from shaed
Republish by The CC Resepi
 
 

0 comments:
Post a Comment