3 Oct 2013

Ketupat Sotong

Ketupat Sotong -

RESEPI KETUPAT SOTONG



1 kg sotong (sederhana besar)

200 gram beras pulut

2 cawan santan cair (untuk merendam beras)

3 cawan santan pekat (untuk kuah)

Sedikit halba

2 cm halia (dimayang)

3 ulas bawang merah (dimayang)

Gula, garam dan perasa.





CARA-CARA



Rendam beras pulut dengan santan cair.



Masukkan beras pulut ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi.



Masukkan sotong ke dalam santan pekat dan masak.



Masukkan bawang, halba, halia, garam, gula dan perasa.



Kacau hingga mendidih.



Sedia untuk dihidang.





~ Kuah akan berwarna merah jika sotong tadi tidak dibuang kulit.





##########################



Bahan-Bahan:

1kg Sotong sederhana besar

250gram beras pulut

santan

seinci halia dipotong halus

5 ulas bawang merah dipotong halus

sesudu kecil halba

garam

lidi dipotong kecil



Cara:

1. beras pulut di tanak, setelah masak biarkan sejuk.

2. masukkan pulut dlm anggaran 3/4 penuh ke dlm sotong yg telah di bersihkan. Gunakan lidi utk mengemaskan hujung sotong.

3. santan dicampur dgn halba, halia, bwg merah & garam, masukkan sotong yg telah disiap ke dalam periuk. Api hendaklah kecil utk mengelakkan santan naik kepala.

4. angkat apabila sotong telah masak.

Cadangan Hidangan:

di makan begitu sahaja @ bersama nai putih

Tambahan:

1. kulit sotong yg berwarna ungu kemerahan hendaklah dibuang utk mengelakkan hanyir.

2. resepi dari trg ini tidak menggunakan gula perang @ nisan @ gula spt resepi kelantan



Ketupat Sotong shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;