3 Oct 2013

Laksam

Laksam -



RESEPI UNTUK MEMBUAT LAKSAM (3-4 orang makan)



3 cawan tepung beras

1/2 cawan tepung gandum

4 cawan air suam



Cara-cara masak:

1. Campur semua bahan di atas dan kacau hingga sebati. (nak senang blend je)

2. Lenserkan minyak pada tudung periuk.

3. Tuangkan tepung tadi ke atas tudung periuk dan kukus dalam masa 3-4 minit.

4. Bila dah masak, angkat tudung periuk tadi dan gulung laksam yang telah masak.



RESEPI UNTUK KUAH



1/2 kg ikan selayang /sardin / kembong (direbus dan diambil isi)

1/2 kg santan pekat

1 inci halia

6 ulas bawang merah

sedikit lada hitam

garam, gula dan perasa



Cara-cara masak:

1. Kisar halia, bawang merah dan lada hitam.

2. Masukkan santan, isi ikan, air dan bahan yang dikisar ke dalam periuk.

3. Masukkan garam, gula dan perasa.

4. Kacau sehingga masak.



Ulam-ulaman (dipotong halus-halus/diracik)



Timun

Kobis

Kacang panjang

Bunga kantan

Daun kesom



~ Sedap dimakan dengan belacan dan cili boh (bahan ni aku beli kat Trg)

~ Kalau makan pakai tangan lagi sedap!! hehehe

~ First time try buat laksam ni.. Alhamdulillah jadi gak akhirnya..



Laksam shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;