3 Oct 2013

Laksa Terengganu Kuah Merah

Laksa Terengganu Kuah Merah -



LAKSA TERENGGANU (KUAH MERAH)



Bahan-bahan

1 kg laksa biasa [rebus sehingga lembut dan toskan]



Bahan Ulaman [hiris halus]

1 kuntum bunga kantan

150 gm kacang panjang

100 gm taugeh

50 gm gajus

200 gm kubis bulat

100 gm timun

50 gm daun kemangi/selasih





Sambal belacan:

100 gm cili merah

20 gm belacan [ dibakar wangi]

garam



Tumbuk cili merah bersama belacan hingga lumat.



Bahan utk kuah:

600 gm ikan selayang

1500 ml santan [1 biji kelapa]

50 gm gula melaka

60 gm kerisik

60 gm rempah gulai bunga rose

5 keping asam keping

80 ml minyak masak utk menumis

garam secukup rasa



Bahan mesin

100 gm cili

5 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

2 cm halia

2 cm lengkuas



Cara membuat:

1. Ikan di rebus kemudian dibuang tulang dan dikisar halus.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.

3. masukkan santan, asam keping, isi ikan, garam, kerisik dan gula melaka.

4. masakkan kan sehingga kuah naik minyak dan sederhana pekat serta bangkit baunya.

5. Hidangkan laksa bersama kuah, ulaman dan sambal belacan



Laksa Terengganu Kuah Merah shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;