27 Nov 2013 0 comments

Nasi Ayam

Nasi Ayam -
Bahan-bahan:


  • 2 cawan beras basmathi

  • 1/2 biji bawang besar

  • 2 ulas bawang putih

  • 1 inci halia

  • garam secukupnya

  • 2 cawan air rebusan ayam


Cara penyediaannya:


  1. Beras dicuci kemudian ditoskan.

  2. Bawang besar dihiris.

  3. Bawang putih dan halia ditumbuk.

  4. Masukkan minyak sapi. Tumis bawang besar dan bahan2 yang ditumbuk tadi.

  5. Bila dah garing, tuang air rebusan ayam, masukkan garam.

  6. Apabila dah mendidih, masukkan beras.


Cili Sos


  • 4 biji cili merah

  • 1 ulas bawang putih

  • 2 camca besar gula

  • 1 camca besar cuka


Cara-cara:

Blender cili merah dan bawang putih.Campur dengan bahan2 lain.Kacau hingga sebati.



Bahan Ayam Goreng


  • 1/2 ekor ayam

  • 1 inci halia

  • 3 ulas bawang putih - digiling

  • 4 ulas bawang merah - digiling

  • sedikit kicap


Cara penyediaannya:


  1. Ayam dibersihkan dan dipotong dua.

  2. Perap ayam dengan separuh bahan giling selama 15 minit.

  3. Tuangkan air ke dalam periuk dan rebuskan ayam. (guna air rebusan untuk masak nasi.Selebihnya untuk buat sup)

  4. Rebuskan ayam hingga masak,keluarkan.Kemudian lumurkan ayam dengan bahan giling & kicap.

  5. Goreng ayam


Bahan Sup


  • 1 camca teh jintan manis

  • 1 camca teh jintan putih

  • 1 camca teh lada hitam

  • 1 ulas bawang merah

  • 1 ulas bawang putih

  • 1/2 inci halia


Cara


  1. Semua bahan diblender dan ambik air shj.

  2. Ambil air rebusan ayam tadi,kemudian masukkan bahan2 yang diblender dan ditapis ke dalam air rebusan dan masukkan garam secukup rasa.

  3. Apabila mendidih.sedia untuk dihidang.










Nasi Ayam shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Nasi Arab

Nasi Arab -
Bahan-bahan:

Penyediaan Stok Tulang


  • 1 1/2 kg tulang lembu yg ada daging

  • 15 biji buah pelaga

  • 15 kuntum bunga cengkeh

  • 15 biji lada hitam

  • 1 sudu kecil jintan putih

  • 3 helai bay leaves

  • 1 inci halia (dihiris)


Penyediaan Nasi


  • 3 cawan beras basmathi

  • 3-4 cawan stok tulang

  • 2 sudu minyak sapi

  • 1 labu bawang besar

  • 4 biji buah pelaga

  • 4 kuntum bunga cengkeh

  • 5 biji lada hitam

  • sedikit biji gajus (ikut citarasa)

  • sedikit garam


Penyediaan Salata Hara


  • 2 biji tomato

  • 2 cili merah

  • 1/2 biji bawang besar

  • sedikit daun ketumbar

  • limau nipis

  • sedikit garam

  • sedikit gula


Cara Penyediaannya:


  1. Rebus tulang hingga empuk bersama bahan-bahan penyediaan untuk stok tulang seperti diatas. Jika perlu masukkan sedikit daging.Tapis, ambil stok dan tulang.

  2. Untuk masak nasi. Tumis bawang besar bersama minyak sapi hingga garing. Masukkan rempah ratus, stok tulang, garam dan beras basmathi. Masukkan tulang dan daging.

  3. Untuk salata hara.Kisar kesemua bahan kecuali garam, gula dan limau nipis. Kisar tanpa air. Bila hancur masukkan gula dan garam secukupnya bersama perahan limau nipis.

  4. Hidang nasi bersama salata hara, telur masin, acar timun.






Nasi Arab shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;