Pelengkap rasa yang sangat di gemari oleh saya dan suami ^_^ tapi tak ikan masin ni tak boleh makan selalu sebab faktor-faktor nak jaga kesihatan . Ikan masin talang ni jenis yang agak kering so kurang masin berbanding dengan ikan masin gelama atau ikan masin tenggiri yang direndam dalam minyak . Boleh rendam sekejap ikan masin ni untuk nak buang atau kurang kan sikit kandungan garam nya . Kalau nak goreng ikan masin memang saya akan goreng sekali dengan cili kering dan bawang besar dan boleh juga diperah sedikit limau kasturi untuk seimbangkan rasanya , ikut pada citarasa sendiri . Jemput makan yaa....
BAHAN-BAHAN :
1 ekor anak ikan talang masin
1 biji bawang besar
5 biji cili kering - dipotong kecil
CARA MASAK :
Bersihkan isi ikan talang masin ni dan ketepikan dulu . Kupas kulit bawang dan dipotong nipis , bersihkan cili kering dan dipotong . Panaskan minyak secukupnya dan masukkan isi ikan talang masin ni , kacau sampai isi ikan ni masak kemudian masukkan semua bawang besar dan cili kering kacau lagi . Kacau semua bahan dan biarkan bawang besar layu dan masak . Boleh ditutup api dapur dan hidangkan ke atas piring yang sesuai .
Ikan masin talang - pelengkap rasa shared from Nennie
Republish by The CC Resepi