21 Jul 2014 0 comments

Pajeri nenas

Pajeri nenas -



BAHAN-BAHAN :



1 kg buah nenas masak ranum -sederhana besar

5 cawan santan - boleh tambah

1 genggam udang kering

4 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

2 cm halia

3 cm kayu manis

1 biji bunga lawang

3 biji bunga cengkih

1 peket serbuk kari daging

2-3 camca besar kerisik

gula dan garam secukup rasa



CARA MEMASAK :



Bersihkan nenas dan potong ikut saiz yang sesuai . Basuh udang kering dan di tumbuk hancur jangan sampai lumat .



Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang + halia , kulit kayu manis , bunga lawang dan bunga cengkih . Kacau semua bahan dan masukkan udang kering . Kacau sampai bawang menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah di bancuh dengan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.



Masukan semua santan dan kacau , biar kuah mendidih sekejap kemudian masukkan kerisik dan buah nenas . Masukkan garam dan gula secukup rasa dan terus kacau pajeri ini . Biarkan sampai nenas empuk , itu tanda pajeri sudah masak dan boleh la ditutup api . Dah pun masak....





Pajeri nenas shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
19 Jul 2014 0 comments

Asam pedas ikan parang

Asam pedas ikan parang -







BAHAN-BAHAN:



1 kilo ikan parang segar

2-3 cawan air

2 batang serai

2 bunga kantan- dibelah dua

Asam jawa secukup rasa atau asam keping

Segenggam daun kesum/ 1 ikat

Garam dan gula secukup rasa



BAHAN-BAHAN DI BLEND:



15 biji cili kering - direbus supaya menjadi lembut

4 biji bawang merah

2 ulas bawang putih

2 inci lengkuas

2 inci halia

3 cm belacan




*Jika suka lebih kuah masukkan lebih air dan kalau nak lagi pedas tambah la cili lagi.


CARA MEMASAK:

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan diblend sehingga naik bau.Kacau sehingga sambal menjadi masak dan pecah minyak.Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.



Seterusnya masukkan air , daun kesum, asam keping dan bunga kantan. Kacau semua bahan dan biarkan kuah hampir mendidih.










Masukkan ikan parang , asam keping , garam dan gula . Kemudian kacau supaya semua bahan menjadi mesra. Jangan kacau terlalu laju dan kuat nanti ikan parang boleh pecah.






Biar kuah mendidih untuk 3-5 minit lagi dan boleh la dimatikan api dapur .Tutup periuk dengan penutup, ini adalah untuk membiarkan ikan parang terus masak di dalam wap panas kuah.








Asam pedas ikan parang shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
 
;