19 Nov 2014 0 comments

Goreng pasta campur zucchini dan tomato ceri

Goreng pasta campur zucchini dan tomato ceri -
Alhamdulillah secukup rasa untuk kami sekeluarga nikmati..






BAHAN-BAHAN :



500 grm pasta spirral

2 biji bawang merah - diracik kecil

3 ulas bawang putih - di ketuk dan racik kecil

200 grm zucchini

25 biji tomato ceri madu

1 peket meatloaf ayam

1 peket sosej

2 sudu besar minyak zaitun

1 sudu besar butter

serbuk lada hitam

Garam secukup rasa

Keju parmesan - ditabur atas pasta bila nak makan



CARA MEMASAK :



Kupas semua bawang dan di racik kecil . Rebus pasta sampai empuk dan ditos kemudian ketepikan , semasa air rebusan sudah panas di letak 1 sudu kecil garam . Potong memanjang sayur zucchini dan potong 2 semua buah tomato .





Panaskan minyak zaitun dengan butter dan tumis semua bawang , kacau sampai terbit bau wangi dan bawang jadi layu keperangan . Masukkan meatloaf ayam yang sudah dipotong kecil dengan sosej yang dipotong kecil dan kacau sehingga semua bahan masak . Masukkan semua sayur zucchini dan kacau dalam 3 minit dan masukkan pula buah tomato , kacau semua bahan sampai buah tomato layu .



Masukkan semua pasta dan serbuk lada hitam serta garam secukup rasa . Kacau semua bahan dan bila pasta dah masak boleh la ditutup api .





Sayur zucchini






Tomato cherry






Meatloaf ayam .







Goreng pasta campur zucchini dan tomato ceri shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
0 comments

RESEPI NASI AYAM MADU

RESEPI NASI AYAM MADU -



Bahan untuk ayam (direbus) :

-1 ekor ayam dipotong 8

-2 ulas bawang putih, ditumbuk halus

-2 cm halia, ditumbuk halus

-1 kiub ayam



Bahan untuk ayam (diperap) :

-1 sudu besar kicap pekat

-1 sudu besar sos tiram

-1 cm halia, ditumbuk halus

-2 ulas bawang putih, ditumbuk halus

-1 sudu besar kicap cair

-Sedikit madu untuk sapuan



Bahan untuk nasi:

-3 cawan beras

-4 cawan air rebusan ayam

-2 sudu besar butter

-1 cm halia ditumbuk halus

-3 ulas bawang putih ditumbuk halus

-Sedikit garam

-2 bunga lawang*

-4 buah pelaga*

-1 kayu manis*

-1 batang serai ketuk

-2 helai daun pandan

-Sedikit kunyit untuk warna dan aroma



Bahan untuk sos:

-5 biji cili merah

-3 ulas bawang putih

-2 cm halia

-1 sudu besar cuka

-1 sudu teh garam

-1 sudu teh gula

-1/2 cawan air rebusan ayam



Bahan untuk sup:

-Air rebusan ayam

-1 biji bawang besar, dikisar

-Rempah sup bunjut

-Garam

-Daun sup dan daun bawang yg dihiris



Bahan untuk kuah kicap:

-Kuah kicap perapan ayam di atas

-Kicap manis cap kipas udang

-Sedikit garam

-Air rebusan ayam





Cara Penyediaan :-



Cara untuk ayam:

1. Bersihkan ayam, toskan air dan lumurkan dgn 2 ulas bawang putih dan halia yg diketuk.

2. Rebus ayam bersama 1 kiub ayam sehingga empuk.

3. Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam (rujuk bahan perap untuk ayam)

4. Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika, angkat dan sapukan dengan madu.



Cara untuk memasak nasi:

1. Basuh beras dan tos air.

2. Panaskan butter lalu tumiskan rempah tumis(*), daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing.

3. Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau.

4. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya.

5. Masak nasi seperti biasa.



Cara untuk memasak sup:

1. Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup bunjut, bawang besar, dan masukkan garam secukup rasa.

2. Taburkan dengan bawang goreng -dan hirisan daun sup.



Cara untuk memasak sos:

1. Kisarkan semua bahan di atas.

2. Boleh juga dimasak sebentar untuk menaikkan aroma.



Cara untuk memasak kuah kicap:

1. Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika.

2. Sejukkan sebelum dihidang.

Tips: Pastikan ayam tidak direbus terlalu lama kerana nanti apabila di rebus terlalu lama isi ayam akan mudah hancur ketika menggoreng.



RESEPI NASI AYAM MADU shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;