7 Apr 2015 0 comments

AYAM GORENG BEREMPAH JINTAN

AYAM GORENG BEREMPAH JINTAN -



Bahan-bahan:


  • 5 ketul paha ayam

  • 120gm tepung beras

  • 2 sudu makan tepung gandum

  • 3 sudu makan tepung jagung

  • 2 biji telur ayam

  • 3 sudu makan rempah kari daging

  • 1 sudu teh jintan manis - dicincang kasar

  • 1/2 sudu teh bijan 1 cawan air

  • 1 sudu teh serbuk perasa

  • Garam secukup rasa

  • Minyak untuk menggoreng


Cara Memasak:


  1. Masukkan tepung beras, tepung jagung, tepung gandum dan serbuk kari ke dalam mangkuk. Kacau rata.

  2. Kemudian pecahkan telur dan masukkan bijan, jintan manis, air, garam serta serbuk perasa secukupnya.

  3. Panaskan minyak sehingga betul-betul panas. Celupkan paha ayam di dalam bancuhan tepung hingga rata.

  4. Goreng paha ayam hingga garing.

  5. Sedia untuk dinikmati.






AYAM GORENG BEREMPAH JINTAN shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Puding Coklat Avocado / Avocado Chocolate Pudding

Puding Coklat Avocado / Avocado Chocolate Pudding -
Puding Coklat Avocado / Avocado Chocolate Pudding Bahan A 600ml susu cair 200gm avocado (masak ranum) - kisar halus 100gm gula pasir 8gm serbuk agar-agar (2 1/2 sudu kecil) - buah avocado dibelah dua, buang biji dan keluarkan isinya dengan sudu dan kisar halus. Bahan B 400ml susu cair 50gm gula pasir 5gm serbuk agar-agar ( 1 1/2 sudu kecil) 100gm coklat masakan - cincang kecil Penyediaan :



Puding Coklat Avocado / Avocado Chocolate Pudding shared from Kakwan Citarasawan

Republish by The CC Resepi
 
;