Sambal ikan sembilang atau ikan keli hancur ni adalah menu special dari mak saya . Sedap sambal ini sebab isi ikan keli sebati dengan bahan tumbuk/sambal . 'Sonang nak makan sambal ikan ni sebab tulang dah tak ado' itu la yang diberitahu oleh mak saya . Nak masak pun senang sebab bahan untuk menu ni sikit saja . Nak makan nasi dengan sambal ni pun lagi senang , anak-anak saya pun suka makan sambal ini sebab tak perlu kopek isi dari badan ikan sembilang/keli .
Kebanyakkan menu/resepi masakan Negeri Sembilan simple saja tapi bahan-bahan yang diguna adalah yang berkualiti/terbaik seperti : santan mesti yang pati/pekat , mak hanya guna garam kasar sebab garam halus menjadikan masakan ada rasa sedikit pahit , hanya guna kunyit hidup tua , hanya guna cili api burung yang paling kecil , serai yg besar dan fresh dan macam-macam lagi teknik masak supaya lauk yang di masak cukup sedap dan asli rasanya .
BAHAN-BAHAN :
8 ekor ikan keli - dibersih lumur dengan garam /kunyit dan digoreng sampai garing
Gula secukup rasa
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
BAHAN DI TUMBUK LUMAT :
15 biji cili api - kalau nak pedas tambah la lagi
3 biji bawang merah
2cm kunyit hidup
CARA MEMASAK :
Goreng ikan keli sampai garing kemudain angkat dan tos , bila ikan dah sejuk ambil isi ikan sembilang/keli ni dan buang semua tulang serta kepala ikan .
Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumbuk dan biarkan cili masak serta menjadi harum. Masukkan semua isi ikan keli goreng tadi dengan satu keping asam keping. Masukkan garam serta gula secukup rasa . Kacau semua bahan sampai mesra , bila semua bahan dan sebati boleh la ditutup api dapur.
Sambal hancur ikan sembilang shared from Nennie
Republish by The CC Resepi