Biskut Ole Sayang
Resipi : Chef Ismail@Nestle Cornflakes
Bahan A
220gn tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
2 cawan cornflakes - kisar halus
50gm badam cincang - sangai
180gm mentega
90gm gula kaster
1 sudu besar madu
1 1/2 sudu teh esen vanila
Hiasan : Cornflakes - ramas kasar, ceri merah
Cara-cara :
1. Ayak bahan A, masukkan conflakes dan badam. Ketepikan.
2. Pukul mentega, gula, madu dan esen hingga sebati. Kaup balikkan bahan A, gaul sebati hingga menjadi doh.
3. Ambil 1 sudu kecil doh dan bentukkan ke bebola kecil, sadurkan dengan cornflakes dan hias dengan ceri.
4. Susun di atas dulang pembakar yang di gris marjerin. Jarakan biskut untuk mengembang.
5. Bakar di dalam oven pada suhu 180C selama 12-15minit hingga kekuningan.
Note : Jika bebola doh agak kering, sapukan sedikit mentega sebelum di sadur dengan cornflakes supaya ia melekat pada doh.
Biskut Ole Sayang
Biskut Ole Sayang shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi