9 Jun 2015 0 comments

Biskut Ole Sayang

Biskut Ole Sayang -

Biskut Ole Sayang
Resipi :  Chef Ismail@Nestle Cornflakes

Bahan A
220gn tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik

2 cawan cornflakes - kisar halus
50gm badam cincang - sangai
180gm mentega
90gm gula kaster
1 sudu besar madu
1 1/2 sudu teh esen vanila

Hiasan :  Cornflakes - ramas kasar, ceri merah

Cara-cara :
1.  Ayak bahan A, masukkan conflakes dan badam.  Ketepikan.
2.  Pukul mentega, gula, madu dan esen hingga sebati.  Kaup balikkan bahan A, gaul sebati hingga menjadi doh.
3.  Ambil 1 sudu kecil doh dan bentukkan ke bebola kecil, sadurkan dengan cornflakes dan hias dengan ceri.
4.  Susun di atas dulang pembakar yang di gris marjerin.  Jarakan biskut untuk mengembang.
5.  Bakar di dalam oven pada suhu 180C selama 12-15minit hingga kekuningan.

Note :  Jika bebola doh agak kering, sapukan sedikit mentega sebelum di sadur dengan cornflakes supaya ia melekat pada doh.
Biskut Ole Sayang



Biskut Ole Sayang shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
8 Jun 2015 0 comments

Tumis buncis hati ayam

Tumis buncis hati ayam -
Alhamdulillah


BAHAN-BAHAN :

400 grm kacang buncis
300 grm hati ayam
sos tiram - secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak sayur secukupnya utk mengoreng hati dan menumis

BAHAN DITUMBUK :

2 biji bawang merah-kupas kulit
2 ulas bawang putih -kupas kulit

CARA MEMASAK :

- Bersihkan kacang buncis dan dipotong menyerong .  Kupas semua bawang dan ditumbuk lumat . Bersihkan semua hati dan dipotong kecil kemudian digaul dgn garam dan kunyit . Panaskan minyak secukupnya untuk goreng hati sampai masak , jgn goreng hati terlalu lama nanti hati ayam jadi keras . Angkat hati ayam dan tos , ketepikan dulu . Senduk keluar sedikit minyak mengoreng hati tadi dan tumis semua bahan tumbuk sampai wangi .

-Bila bahan tumbuk yang ditumis sudah masak dan terbit bau wangi boleh la dimasukkan semula hati ayam dan semua kacang buncis , masukkan sos tiram secukupnya dan kacau semua bahan , jika agak kering boleh ditambah sedikit minyak . Bila kacang dah masak boleh la ditutup api dapur .





Tumis buncis hati ayam shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
 
;